«Δεν υπάρχει μέλλον για τη νέα γενιά» – Ο καθ. διεθνών σχέσεων Σ. Ρούσσος εξηγεί στην ΕΡΤ γιατί «φλέγεται» η Δυτική Όχθη

«Στο Ισραήλ υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία στηρίζεται εν πολλοίς σε κόμματα, ακροδεξιά ή κόμματα του θρησκευτικού εθνικισμού. Τα κόμματα αυτά σπρώχνουν την κυβέρνηση Νετανιάχου -που άλλωστε έχει ψηφιστεί από το ισραηλινό εκλογικό σώμα- προς μεγαλύτερους παράνομους εποικισμούς στη Δυτική Όχθη, και άρα μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των Παλαιστινίων», επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σωτήρης Ρούσσος, μιλώντας στην εκπομπή του ERTNEWS Prime” και την Χρύσα Ρουμελιώτη, αναφερόμενος στην ένταση στη Μέση Ανατολή, ερωτηθείς γιατί μετά από είκοσι χρόνια πραγματοποιούνται ξανά τέτοιου είδους επεισόδια.

Μεταξύ άλλων ο ίδιος πρόσθεσε:

«Όταν ένα πρόβλημα δεν λύνεται αλλά απλώς προσπαθούμε να το επιλύσουμε με καταστολή, βία ή με εμβαλωματικές λύσεις, δηλαδή με πράγματα που είναι πρόσκαιρα, με πρόσκαιρες δομές κλπ, θα καρποφορήσει και θα έχουμε νέους γύρους βίας (…)

Έχει ουσιαστικά καταρρεύσει όλη η πολιτική δομή που έγινε μετά τις συμφωνίες του Όσλο. Δηλαδή όλο αυτό που λέγαμε “Παλαιστινιακή Αρχή” έχει για διάφορους λόγους καταρρεύσει. Είτε γιατί η ηγεσία του Μαχμούντ Αμπάς είναι διεφθαρμένη και αναποτελεσματική, είτε γιατί δεν υπάρχει και δεν φαίνεται καμία προοπτική στον ορίζοντα, κυρίως για τις νέες γενιές, κανένα καλό μέλλον στον ορίζοντα (…)

Από πλευράς κοινωνικής οικονομικής, λόγω ακριβώς της συνεχιζόμενης κατοχής και των μέτρων που παίρνουν οι Ισραηλινοί απέναντι στους Παλαιστίνιους, δεν υπάρχει μέλλον για τη νέα γενιά. Αυτό ριζοσπαστικοποιεί μεγάλα στρώματα κυρίως των νέων Παλαιστινίων και δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις και βία. Από την άλλη, το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει μια στρατηγική απάντηση σε αυτό. Δηλαδή και τώρα με αυτή την επιχείρηση είναι πολύ πιθανό οι ομάδες της Χαμάς, η Ισλαμική Τζιχάντ που βρίσκονται στα προσφυγικά στρατόπεδα, να χάσουν τη στρατιωτική τους ικανότητα, να μην έχουν επιχειρησιακή ικανότητα…».

Διαβάστε ακόμα: «Φλέγεται» η Δυτική Όχθη: Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται, προηγήθηκε αιματηρή επιχείρηση – Τι κρύβεται στην Τζενίν

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος