Στις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και στην εκπομπή Newsroom (Γ. Σιαφάκας) να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός του κανονικού τους ωραρίου και εκτός των εφημεριών τους στο ΕΣΥ.
Τα απογευματινά χειρουργεία
Αναφερόμενος στα απογευματινά χειρουργεία, δήλωσε: «Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία της χώρας, πάρα πολλοί συνάδελφοι χειρουργοί έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και την υλοποιούν αυτή τη δυνατότητα να κάνουν αυτά που τα λέμε έτσι απλά και κατανοητά, Απογευματινά χειρουργεία.
Τι είναι τα απογευματινά χειρουργεία;
Είναι μια δυνατότητα να ασκείται ιδιωτικό έργο από τους χειρουργούς προς το παρόν και σιγά σιγά θα επεκταθεί αυτό και σε άλλες ειδικότητες. Ιδιωτικό έργο μέσα στο νοσοκομείο.
Αυτό εδώ τι σημαίνει; Σημαίνει ότι καλούνται αυτοί οι οποίοι θα πήγαιναν στην κανονική λειτουργία του ΕΣΥ να πάνε το απόγευμα πληρώνοντας την τσέπη τους; Όχι φυσικά. Σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Εκείνο το οποίο συμβαίνει είναι αυτοί οι οποίοι οι άνθρωποι, οι ασθενείς οι οποίοι θα πήγαιναν να ζητήσουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα πηγαίνουν τώρα στο ΕΣΥ, πρώτον γιατί το ΕΣΥ είναι αξιόπιστο απόλυτα και δεύτερον διότι οι τιμές του είναι πιο φιλικές και πιο λογικές.
Άρα τα απογευματινά χειρουργεία και εν γένει η άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ εντός του νοσοκομείου ανταγωνίζεται τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή χρήματα που θα πηγαίνανε στον ιδιωτικό τομέα, τώρα αυτά τα χρήματα έρχονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρησιμοποιούνται από αυτό».
Συνέχισε λέγοντας πως: «Πληρώνεις το απογευματινό, διότι αν πήγαινε και πληρώνεις το απογευματινό λιγότερα απ’ ότι θα πλήρωνε αν πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα. Μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο πρέπει να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως, το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσφέρει απολύτως δωρεάν τις υπηρεσίες του στην κανονική του λειτουργία.
Για να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα, αυτό το οποίο ξεκινούμε να κάνουμε τώρα εδώ είναι μια πρακτική η οποία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Δηλαδή δεν κάνουμε κάτι του κεφαλιού μας, ούτε πρωτοτυπούμε.
Κάνουμε κάτι το οποίο στην Ευρώπη ακολουθείται με μεγάλη επιτυχία από συστήματα τα οποία βρίσκονται στην παγκόσμια αριστεία εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ο υπουργός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Διαχειριστική Αρχή και προχθές μας έλεγε ότι μέσα μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αρχές του φθινοπώρου, είναι βέβαιος ότι θα ξεκινήσουν αυτά, διότι βρισκόμαστε στο τελευταίο επαναλαμβάνω στάδιο των διαπραγματεύσεων. Θα ελαφρύνει πάρα πολύ τη λίστα».
Απασχόληση και εκτός ΕΣΥ
O κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε ότι: «Η δυνατότητα να κάνει κανείς ως γιατρός του ΕΣΥ και ιδιωτικό έργο εκτός νοσοκομείου, δηλαδή να μπορεί να ανοίξει ένα ιατρείο ή να δουλέψει σε ένα ιατρείο, σε ένα εργαστήριο ή να κάνει μια άλλη δραστηριότητα ερευνητική ή ως εμπειρογνώμονας εκτός του νοσοκομείου.
Θα έχει το κανονικό του το ωράριο στο ΕΣΥ το οποίο θα ακολουθεί κανονικά. Η λειτουργία του ΕΣΥ θα ελέγχεται πολύ στενά με συγκεκριμένους δείκτες, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η απόλυτη εξυπηρέτηση όλων των αναγκών.
Και από κει και πέρα ο γιατρός για να έχει και ένα επιπλέον κίνητρο, θα έχει τη δυνατότητα να ασκεί και ιδιωτικό έργο εκτός του νοσοκομείου, έτσι όπως θα το ήθελε αυτός.
Οποιαδήποτε δραστηριότητα και εξωτερικό ιατρείο και εξωτερικό χειρουργείο και σαν εμπειρογνώμονες και ερευνητικά προγράμματα να κάνουν αμειβόμενοι, δηλαδή θα μπορούν να ασκούν ιδιωτικό έργο εκτός του κανονικού τους ωραρίου και εκτός των εφημεριών τους στο ΕΣΥ.
Για να είμαστε ειλικρινείς, οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας επιτρέπουν να δίνουμε στους γιατρούς έναν ορισμένο μισθό, ο οποίος αυτός ορισμένος μισθός δεν είναι ανταγωνιστικός με τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Εκεί οι γιατροί παίρνουν πολύ περισσότερα.
Πράγμα το οποίο σημαίνει πρώτον, ότι έχουμε μια μεγάλη διαρροή νέων γιατρών προς το εξωτερικό, δεύτερον, υπάρχει απροθυμία αυτών των νέων γιατρών στο ΕΣΥ. Υπάρχουν δεκάδες θέσεις οι οποίες επαναπροκηρύσσονται συνεχώς και οι οποίες δεν καλύπτονται.
Γιατί δεν καλύπτονται; Διότι δεν υπάρχουν κίνητρα.
Με όλα αυτά, μέσα στα δημοσιονομικά πλαίσια που έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα και την υποχρέωση να ακολουθήσει χώρα.
Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στους νέους συναδέλφους να έχουνε να έχουνε και έργο ιδιωτικό και εκτός του νοσοκομείου, έτσι ώστε να έχουν ένα κίνητρο περισσότερο να μπουν στο ΕΣΥ, γνωρίζοντας ότι οι απολαβές τους θα είναι αρκετά ικανοποιητικές».
Νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία
Όπως δήλωσε ο υφυπουργός: «Το νομοσχέδιο αυτό είναι ήδη σε διαβούλευση εδώ και δύο ημέρες. Ήδη βγήκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο με τον τίτλο Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, το οποίο πραγματικώς εκκινεί στον δημόσιο τομέα. Μιλάμε για τις δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις δωρεάν υπηρεσίες ψυχικής υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε αυτόν τον τομέα και είναι μια καινούργια εποχή.
Όλες οι μέχρι τούδε υπηρεσίες, δηλαδή τα μεγάλα, τα τρία μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, το νοσοκομείο του Δαφνί, το Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο και το παλιό Νοσοκομείο, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, εντάσσονται σε δίκτυα υπηρεσιών υγείας, εντάσσονται στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Υγείας μαζί με όλες τις ψυχιατρικές κλινικές και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας σε όλη την Ελλάδα, το οποίο εθνικό σύστημα διαρθρώνεται σε επτά περιφερειακά σύνολα, τα οποία είναι ανά Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας και θα έχουν ενιαία υπηρεσιακή, ενιαία, νοσηλευτική και ενιαία ιατρική Υπηρεσία.
Ποιος είναι ο σκοπός; Ο σκοπός είναι μαζί με την χρησιμοποίηση και χάρη στην ύπαρξη ενός που έχουμε αυτή τη στιγμή στο γίγνεσθαι, ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης παρακολούθησης επιδημιολογικής και εξασφάλισης θεραπευτικής συνέχειας, θα έχουμε τη δυνατότητα έγκαιρα να βλέπουμε ποιος άνθρωπος χρειάζεται περισσότερη βοήθεια και να μπορούμε να τον πλοηγούμε, να τον καθοδηγούμε στις υπηρεσίες που χρειάζεται.
Θα πατάει ο διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας, ο γιατρός στα εξωτερικά ιατρεία που θα έχει μπροστά του τον ασθενή και θα βλέπει τι ακριβώς λαμβάνει αυτός ασθενής, πόσα χρόνια παίρνει φαρμακευτική αγωγή, πόσες φορές έχει νοσηλευτεί, που έχει νοσηλευτεί και πως εξελίσσεται η πορεία της υγείας του τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε να ξέρει αν αυτός πρέπει να πάει σε μια κλινική οξέων ή πρέπει να ετοιμαστεί να μπει σε μια ειδική διαδικασία για να πάει σε μια δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
Θέλουμε να μπορούμε να πλοηγούμε τον ασθενή στις υπηρεσίες που χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν και με τη μεγαλύτερη δυνατή αν θέλετε, πιστότητα και δυνατότητα προσαρμογής.
Εδώ και στον τομέα των εξαρτήσεων, προχωρούμε σε μία ουσιαστική τομή, δηλαδή όλες τις υφιστάμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, δηλαδή τις υπηρεσίες που είναι κατά των εξαρτήσεων στα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας, δηλαδή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Μαζί με τον ΟΚΑΝΑ και μαζί με το ΚΕΘΕΑ τα ενοποιούνται σε έναν ενιαίο Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων, ο οποίος θα έχει σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, δηλαδή σε κάθε νομό, μία θέση προσέγγισης, ένα πολυδύναμο σταθμό προσέγγισης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης, όπου ο κάθε Έλληνας που για κάποιο λόγο αισθάνεται ότι πρέπει να έχει μια συμβουλευτική και μια υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα των εξαρτήσεων, θα μπορεί να απευθύνεται και εκεί, μετά οι ειδικοί θα τον καθοδηγούν εκεί που χρειάζεται ή εκεί που του πρέπει.
Και όχι μόνο τα ναρκωτικά, εξάρτηση από το διαδίκτυο, εξάρτηση από τον τζόγο. Οποιαδήποτε εξαρτητική συμπεριφορά είναι μια συμπεριφορά η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα δωρεάν για τους πολίτες με πιστότητα και αποτελεσματικότητα.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος