Δ. Σταυρίδης, δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας: Η ζημιά θα μεγαλώσει – Εκτός από το βιος τους οι αγρότες έχασαν και μελλοντικό εισόδημα

Για τις καταστροφές δίχως προηγούμενο σε αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή σε σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα μίλησε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταυρίδης, αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας λέγοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα χρειαστούν χρόνια για να αποκατασταθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα χωράφια που πλημμύρισαν.

«Δυστυχώς οι παραγωγοί μας έχουν πάθει πολύ μεγάλες ζημιές. Έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αρκετοί έχουν χάσει το βιός τους και, δυστυχώς, το εισόδημα και της φετινής χρονιάς αλλά και πιθανόν και των επόμενων χρόνων γιατί υπάρχουν και δενδρώδεις καλλιέργειες που έχουν καταστραφεί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης στη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη.

Μιλώντας για τα προβλήματα που δημιούργησαν οι κακοκαιρίες Daniel και Εlias στον πρωτογενή τομέα ο διευθυντής αγροτικής οικονομίας δεν μίλησε μόνο για το παρόν, αλλά και για το μέλλον καθώς το έδαφος έχασε τα θρεπτικά του στοιχεία από το νερό και έχει υποβαθμιστεί από τα φερτά υλικά.

«Είναι πολλά πολλά τα προβλήματα. Έχουμε κληθεί να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις, κάποιες αποζημιώσεις, αλλά δυστυχώς η ζημιά και το χάσιμο του εισοδήματος θα είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε.

Όπως τόνισε ο κ. Σταυρίδης το φαινόμενο εξελίσσεται. «Ήδη έχουν γίνει κάποιες μελέτες από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Την Παρασκευή θα μας επισκεφθεί και κλιμάκιο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με το οποίο θα επισκεφθούμε τις περιοχές για να δούμε αντίστοιχα τις ζημιές και για την καλλιέργεια του εδάφους αλλά και για τις ασθένειες που μπορεί να αναπτυχθούν», πρόσθεσε.

Δ. Σταυρίδης, δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας: Η ζημιά θα μεγαλώσει – Εκτός από το βιος τους οι αγρότες έχασαν και μελλοντικό εισόδημα
Ένα με τη λίμνη Κάρλα έγινε ο Θεσσαλικός κάμπος με τις πλημμύρες. (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI)

Σε ένα χρόνο θα φανει η ζημιά στις δενδροκαλλιέργειες

Αναφερόμενος στις πολυετεις φυτεύσεις αποκάλυψε ότι τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν την επόμενη άνοιξη. Ειδικότερα, όπως εξήγησε, μπορεί τα δένδρα να έχουν πάθει ζημιά στις ρίζες και σιγά σιγά το πρόβλημα να περάσει το υπόλοιπο τμήμα του δέντρου και να ξεραθεί σταδιακά και να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει την επόμενη χρονιά.

Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ζημιά μπορεί να μεγαλώσει καθώς «στις παρακάλιες περιοχές έχουμε εξέλιξη του φαινομένου».

Ερωτηθείς για το πότε μπορούν να επιστρέψουν στα χωράφια τους οι παραγωγοί ο κ. Σταυρίδης δήλωσε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και από τη φετινή χρονιά αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που θα μπορούν να καλλιεργηθούν την επόμενη άνοιξη, ίσως και λίγο αργότερα.

«Είναι μια απώλεια εισοδήματος σε βάθος χρόνου για τους δενδροκαλλιεργητές» συμπλήρωσε ο κ. Σταυρίδης.

Δ. Σταυρίδης, δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας: Η ζημιά θα μεγαλώσει – Εκτός από το βιος τους οι αγρότες έχασαν και μελλοντικό εισόδημα
Βυθισμένα κάτω από νερά βρίσκονται χιλιάδες στρέμματα με τις παραγωγές να έχουν καταστραφεί. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Οι πρώτες αποζημιώσεις αφορούν τα πάγια

Όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι πρώτες αποζημιώσεις θα αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τα πάγια και τα αποθηκευμένα προϊόντας, όπως π.χ. ζωοτροφές, και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει το φυτικό κεφάλαιο.

«Είμαστε έτοιμοι όλοι μαζί να συνεργαστούμε ως προς αυτό το κομμάτι για να πούμε πότε είναι καλλιεργήσιμη η κάθε περιοχή και πότε μπορεί να γίνει γενικότερα κάτι καλύτερο για τους παραγωγούς», συμπλήρωσε ο κ. Σταυρίδης.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος