Δ. Νανόπουλος στο Πρώτο: Ο Πίτερ Χιγκς είναι μια μεγάλη απώλεια για τον τον πλανήτη μας και το σύμπαν – Ένας γίγαντας της Φυσικής (audio)

«Ο Πίτερ Χιγκς είναι μια μεγάλη απώλεια για τον κόσμο και τον πλανήτη μας, για το σύμπαν θα έλεγα και ένας γίγαντας της φυσικής» τόνισε ο διακεκριμένος Θεωρητικός Φυσικός, διατελέσας ερευνητής στο CERN, Δημήτρης Νανόπουλος, μιλώντας για τον Νομπελίστα Φυσικό, πατέρα «του σωματίδιου του Θεού», ο οποίος πέρασε στην αιωνιότητα.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο κ. Νανόπουλος εξήγησε πως το μποζόνιο Higgs ήταν το τελευταίο κομμάτι που έλειπε, από αυτό λέγεται το στάνταρ μοντέλο, το σταθερό πρότυπο. «Και κλείνοντας αυτό, αρχίζουμε τώρα ένα άλλο βιβλίο και πρέπει να βρούμε αυτά που λέμε τα υπερσυμμετρικά σωματίδια. Δηλαδή είναι πραγματικά το τέλος ενός, εγώ θα έλεγα, βιβλίου και έρχεται το επόμενο. Η θεωρία η οποία μιλάμε για το στάνταρ μοντέλο είναι αυτή η οποία ενοποιεί βασικά τις ασθενείς αλληλεπιδράσεις και τον ηλεκτρομαγνητισμό. Υπήρχε μια δυσκολία εγγενής, διότι μερικά από αυτά τα σωματίδια δεν ξέρανε πώς να δώσουμε εμάς τα σωματίδια σωστά. Ο μηχανισμός του Χιγκς που μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μοντέλα, όχι μόνο σε αυτό το μοντέλο μας έδωσε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποκτούν τα σωματίδια μάζα, συμπεριλαμβανομένου και του μποζονίου του Χιγκς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νανόπουλος.


«Αυτό που έχουμε φτάσει να βλέπουμε σήμερα είναι ότι το σύμπαν είναι μια τυχαία κβαντική διακύμανση
από το τίποτα και από κει και πέρα μπορέσαμε και έχουμε τους φυσικούς νόμους οι οποίοι ξέρουμε πώς είναι, έχουμε καταλάβει σήμερα πώς βγαίνουν οι φυσικοί νόμοι και έτσι έχουμε αυτή την εξέλιξη. Αν μου λέγατε, με ένα πιστόλι σε καθαρίζουμε τώρα, πες μας σε 3 λεπτά ποια είναι η έκφραση που θα ήθελες να αφήσεις πίσω, είναι αυτό, όλο μαζεμένο είναι αυτό. Όλα τα άλλα είναι λεπτομέρειες» υπογράμμισε ο κ. Νανόπουλος.

Όσο για το μας επιφυλάσσει το μέλλον, ποια θα είναι η εξέλιξη του ανθρώπου, ο κ. Νανόπουλος κάνει λόγο για τον Μετα-Άνθρωπο.

«Θα είμαστε ένα μείγμα μεταξύ ενός ανθρώπου, ρομπότ με τσιπάκια, με τέτοιου είδους πράγματα. Αυτή είναι η εξέλιξη του ανθρώπου. Γιατί για πολλές χιλιάδες χρόνια δεν έχει εξελιχθεί καθόλου. Τώρα μπαίνουμε σε αυτή την εποχή που θα μας πάει στην εποχή αυτή και αυτό είναι το επικίνδυνο. Γιατί όλη η εξέλιξη που είχαμε μέσα σε 5000-10.000 χρόνια, οι εξελίξεις στο ανθρώπινο είδος, ήταν που κατεβήκαμε από τα δέντρα, προχωρήσαμε, προχωρήσαμε, προχωρήσαμε, φτάσαμε εδώ πέρα. Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Μπορεί να έχουμε γίνει πιο έξυπνοι, να έχουμε κάνει τις ανακαλύψεις μας επειδή έχουμε μνήμη και έτσι προχωράει ένας στους ώμους του άλλου. Τώρα όμως φτάνουμε σε ένα πολύ κομβικό σημείο και δεν ξέρω αν πολλοί το καταλαβαίνουν αυτό το πράγμα. Δεν είναι αυτή η αλλαγή που γίνεται τώρα και που θα γίνει τα επόμενα χρόνια, μια από τα ίδια. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά τώρα. Δηλαδή βγαίνει ένας μετα- άνθρωπος, είναι “μετά τον άνθρωπο”» τόνισε ο κορυφαίος Έλληνας Φυσικός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος