Δ. Καιρίδης: Η Τουρκία παρά τους λεονταρισμούς εν τέλει ευθυγραμμίστηκε με το ΝΑΤΟ (video)

Για το διπλωματικό παρασκήνιο που οδήγησε στο τουρκικό «ναι» για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μίλησε στην ΕΡΤ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος, Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας ταυτόχρονα το πώς έγινε δεκτή η σχετική είδηση στη χώρα μας.

«Αυτό που υπάρχει είναι ένα σύνδρομο εθνικής μειονεξίας σε κάποιους κύκλους οι οποίοι καταπίνουν αμάσητη την προπαγάνδα του καθεστώτος Ερντογάν και είναι έτοιμοι να μιλήσουν για τις “μεγάλες νίκες” της Τουρκίας» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Καιρίδης.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο τα συμπεράσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ μπορεί να τα δει κανείς σε δύο επίπεδα: ότι το ΝΑΤΟ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του απέναντι στη Ρωσία, ότι οι Αμερικάνοι επιστρέφουν και ανοίγουν βάσεις στην πρώην Ανατολική Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι εξοπλίζονται και το ΝΑΤΟ επεκτείνεται σε δύο χώρες κλειδιά που ελέγχουν τη Βαλτική Θάλασσα.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Καιρίδης δήλωσε ότι «η Τουρκία παρά τους λεονταρισμούς εν τέλει ευθυγραμμίστηκε πίσω από την ενότητα της Δυτικής Συμμαχίας».

Και όπως είπε ήταν τόσο μεγάλη η πίεση από όλες τις πλευρές που η παραφωνία της θα είχε τεράστιο κόστος, γεγονός που επισημάνθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Μπάιντεν με τον Ερντογάν.

«Τελικά δεν ταπεινώθηκε ο Ερντογάν. Πήρε κάποια πράγματα για να έχει να λέει στους δικούς του», σχολίασε στην ΕΡΤ. Σχολιάζοντας την στάση που επεφύλαξαν οι ξένοι ηγέτες απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο ο κ. Καιρίδης επισήμανε ότι η ουκρανική κρίση αναβάθμισε τον ρόλο της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ.

«Προφανώς αναβαθμίζεται και η Ελλάδα προφανώς. Η ανοχή απέναντι στην Τουρκία έχει τα όριά της και η αμερικανική στάση όλο το προηγούμενο διάστημα το αποδεικνύει», επισήμανε.

Αναλύοντας το τι διακυβέβεται στο διπλωματικό παζάρι ανέδειξε τις προσπάθειες της Τουρκίας να ελέγξει τη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να εκβιάσει ουσιαστικά την Αίγυπτο, που εισάγει το 90% των αναγκών της σε σιτηρά από τις εμπόλεμες περιοχές.

H Tουρκία πιέζεται στο εσωτερικό για τους πρόσφυγες από τη Συρία ανέφερε ο κ. Καιρίδης διαβλέποντας ότι θα ακολουθήσει μια περίοδος αστάθειας εξαιτίας της προεκλογικής εκστρατείας στη χώρα. «Εμείς θα πρέπει να επιμείνουμε στην πορεία που έχουμε χαράξει και στην στρατιωτική αποτροπή. Έχουν γίνει επαναστατικά πράγματα τα τελευταία χρόνια», συμπλήρωσε ο Έλληνας διεθνολόγος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος