Δ. Καιρίδης & Γ. Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ για την κηδεία του τέως βασιλιά και τη σημασία της

Στη σημασία της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην εκπομπή του Θάνου Σιαφάκα και του Κώστα Λασκαράτου στο EΡΤNEWS o βουλευτής της ΝΔ και καθηγητή διεθνών σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης.

Όπως είπε «κλείνει ένα κεφάλαιο, ένα κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας με την αποδημία και την εξόδιο ακολουθία του τέως βασιλιά. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και σφράγισε τη νεότερη πολιτική μας ιστορία. Η παρουσία του στα δραματικά γεγονότα της Ιουλιανής κρίσης του ’65, το πραξικόπημα του ’67 και όλη την εκτροπή που ακολούθησε με την τραγωδία εν τέλει της Κύπρου υπάρχει αυτό. Υπάρχει όμως και το άλλο, το οποίο εκπροσωπεί ο βασιλικός θεσμός σήμερα στην Ευρώπη, γι’ αυτό και επιβιώνει. Δηλαδή το λάιφ στάιλ, το γκλάμουρ, το σύμβολο, την ιστορική αναφορά, χωρίς βέβαια να παρεμβαίνει στα πολιτικά. Και υπάρχει ένας κόσμος που συγκινείται, που θα σας έλεγα, θα πήγαινα και ένα βήμα παραπέρα σε συνθήκες κρίσης επιζητεί τον άσπρο καβαλάρη. Ξέρετε, η δημοκρατία είναι ένα πολύ δύσκολο πολίτευμα που χρειάζεται ώριμους πολίτες[…] Υπάρχει μια απαξίωση της πολιτικής, σε κάποια στρώματα τουλάχιστον τα οποία εκφράζονται και με αυτό τον τρόπο. Εννοώ νεότεροι άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία, δεν τα έζησαν, δεν τα ξέρουν. Αν τους ρωτήσεις για την κρίση των Ιουλιανών, φαντάζομαι ότι δεν θα ξέρουν».

Ερωτηθείς για την παρουσία βουλευτών της ΝΔ στην κηδεία ο κ. Καιρίδης απάντησε: «ναι, και βεβαίως υπάρχει και το ανθρώπινο στοιχείο το οποίο ο δικός μας ο λαός, ιδίως μπρος στο θάνατό του, έχει πολύ αναπτυγμένο[…] Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος διήγε μία ζωή μετά το δημοψήφισμα, διακριτική θα σας έλεγα. Κέρδισε μια συμπάθεια σε κάποια στρώματα. Υπάρχουν και κάποιοι βεβαίως που επιχειρούν να του τη χαλάσουν αυτή τη συμπάθεια με κάποιες υπερβολές[…] Κοιτάξτε, υπάρχουν κάποιοι που είχαν σχέσεις με τον Κωνσταντίνο και εντελώς ανθρώπινα βρέθηκαν εκεί όπως η ευρωβουλευτής μας, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου[…] Εγώ τον κύριο Σαμαρά τον σέβομαι και τον τιμώ. Υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας και αν θέλετε και ο ίδιος εκπροσωπεί αυτή την υπέρβαση και ο ίδιος οικογενειακά αν θέλετε. Διότι, όπως και η Νέα Δημοκρατία έχει μια γονιδιακή καταγωγή και άμα πάμε στο απώτερο παρελθόν να πούμε και με φίλους του βασιλικού θεσμού, αλλά βεβαίως και του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος έληξε την όλη ιστορία με άψογο τρόπο το 1974. Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, αν θα μου επέτρεπε να κάνω και μια ιστορική αναδρομή στην οικογενειακή του ιστορία, προέρχεται και από τη μεσσηνιακή πλευρά του πατέρα του, την πιο βασιλική, και βεβαίως την προγιαγιά του Πηνελόπη Δέλτα, το γένος Μπενάκη, που γράψανε -ιδίως η Πηνελόπη Δέλτα- πολύ σκληρή κριτική στον πρόγονό του Κωνσταντίνου, τον πρώτο Κωνσταντίνο».

Μιλώντας στο πλαίσιο της ίδιας εκπομπής για το ενδιαφέρον των πολιτών σχετικά με την κηδεία του τέως βασιλιά και τα λόγια του γιου του Παύλου στον επικήδειο  ο Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου σημείωσε μεταξύ άλλων: «εδώ αναφέρθηκε σε βασιλέα Κωνσταντίνο, υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Βορίδης. Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερόμαστε στο τι είπε το παιδί του εκλιπόντος όταν έχουμε μια τέτοια περίπτωση. Να πω πρώτα πρώτα γιατί χάρηκα από αυτά που άκουσα από τον συνάδελφό μου κύριο Καιρίδη, ότι είναι τιμητική εξαίρεση στο ότι αναφέρθηκε στο παρελθόν, αναφέρθηκε στα Ιουλιανά, στη δικτατορία. Το να μην γυρίζουμε σε διχαστικό κλίμα, το να λέμε σωστά ότι έχει κλείσει το κεφάλαιο της βασιλείας στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα πάθουμε ιστορική αμνησία. Και θεωρώ λοιπόν πολύ θετική εξαίρεση τη σημερινή τοποθέτηση του κ. Καιρίδη. Από την άλλη μεριά βλέπουμε για τους λόγους που και οι δυο σας ρωτήσατε ότι έχουμε αντιφατικά μηνύματα. Όχι μόνο από τους βουλευτές που πήγαν εκεί. Να δεχτώ εγώ ως καλοπροαίρετος ότι αρκετοί πήγαν λόγω της προσωπικής τους σχέσης. Αντιφατικά μηνύματα που η ίδια η κυβέρνηση έχει στείλει. Ορθά αποφασίστηκε και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς συνταγματικά, ότι η κηδεία αυτή είναι μια ιδιωτική κηδεία. Ιδιωτική τελετή. Έκανα μια μικρή ιστορική έρευνα για να δω γενικώς τι έχει γίνει, αν έχουμε προηγούμενο έκπτωτου μονάρχη που να έχει δημόσια κηδεία στη χώρα του. Όχι απλώς δεν είδα να υπάρχει παρόμοια περίπτωση, αλλά και ο κανόνας είναι -αν υπάρχει μια εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα- ότι όλοι οι έκπτωτοι μονάρχες είχαν κηδεία, τάφηκαν έξω από τη χώρα στην οποία άσκησαν βασιλικά καθήκοντα. Ο δικός μας ο Όθωνας στο Μόναχο, ο Κωνσταντίνος Α’ στη Φλωρεντία[…] Ο τελευταίος βασιλιάς της Ιταλίας μάλιστα, που πέθανε σχετικά πρόσφατα το 1983, δεν του επιτράπηκε καν να έρθει και να ταφεί στον τόπο του[…]

Θεωρώ λοιπόν ότι ορθώς χαρακτηρίστηκε ιδιωτική η τελετή και αυτό δείχνει μια μεγαθυμία της Ελληνικής Δημοκρατίας απέναντι στον έκπτωτο μονάρχη, την οποία δεν είχε επιδείξει καμία άλλη χώρα, ούτε καν η δική μας σε προηγούμενους έκπτωτους βασιλιάδες. Τι θεωρώ τώρα αντιφατικές συμπεριφορές; Θεωρώ ότι υπάρχει κυβερνητική εκπροσώπηση σε μία ιδιωτική τελετή. Θεωρώ προβληματική την αναβάθμιση της κυβερνητικής εκπροσώπησης. Προφανώς ήταν σε αντίδραση σε αυτή την κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την ορθή απόφαση να είναι ιδιωτική η τελετή. Θεωρώ προβληματικό και κλείσιμο του ματιού δηλώσεις όπως αυτές που προανέφερα “ο βασιλεύς Κωνσταντίνος”. Ο κύριος Βορίδης ξέρει πολύ καλά τι λέει, δεν του ξέφυγε. Είναι καλός χρήστης της ελληνικής γλώσσας».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι η κηδεία του τέως αναδείχθηκε σε μείζον γεγονός και μέσα από τη μεγάλη κάλυψη των ΜΜΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι και η ΕΡΤ από το πρωί την έδειχνε σε εθνικό δίκτυο. «Δεν έχετε και εσείς συμβολή ότι αναδείχθηκε σε ένα μείζον γεγονός;» ρώτησε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Θάνου Σιαφάκα αν κατά τη γνώμη του ήταν λάθος αυτή η τηλεοπτική μετάδοση δεδομένου ότι ήρθαν στην Ελλάδα επτά βασιλείς, πρίγκιπες και διάδοχοι ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι «ήταν ένα γεγονός που έπρεπε να καλυφθεί τηλεοπτικά» προσθέτοντας ωστόσο ότι «από την άλλη σας λέω ότι όταν πέθανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχαμε αυτό;». «Επειδή το κάλυψα εγώ τότε ναι, είχαμε αυτό κύριε Κατρούγκαλε. Ακριβώς αυτό» απάντησε από την πλευρά του ο δημοσιογράφος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Εμείς δεν αμφισβητούμε τις πολεμικές στρατιωτικές αρετές του κυρίου Φλώρου»

Ακόμα ο κ. Κατρούγκαλος κληθείς να σχολιάσει την ανανέωση της θητείας του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου είπε: «Εμείς δεν αμφισβητούμε τις πολεμικές στρατιωτικές αρετές του κυρίου Φλώρου. Βρέθηκε όμως στο επίκεντρο μιας διαμάχης που αφορά την παρακολούθηση του, που ούτε ο ίδιος την αρνήθηκε ότι συνέβη μέσω της δήλωσης αυτής που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ. Εκεί λοιπόν έπρεπε να υπάρχει μια σαφής απάντηση και από την κυβέρνηση και από τον ίδιο. Διότι η παρακολούθηση ενός αρχηγού του Γενικού Επιτελείου είναι προφανώς ιδιαίτερα προβληματική[…] Σας είπα ότι ο κύριος Φλώρος ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και επί των ημερών μας. Άρα ξεκίνησα από το γεγονός αυτό ότι εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε τις στρατιωτικές ή πολεμικές του αρετές. Το θέμα όμως των ημερών είναι: παρακολουθήθηκε και για ποιο λόγο; δεν οφείλει και ο ίδιος μια σαφή απάντηση σε αυτό και η κυβέρνηση επίσης;».

«Το αίτημα του κ. Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για παροχή στοιχείων για τρίτους είναι παράνομο»

Παίρνοντας τον λόγο εκ νέου ο κ. Καιρίδης σημείωσε: «πρώτον ότι η σημερινή τελετή και ημέρα, απλώς για να κλείσω το προηγούμενο, έστειλε ένα μήνυμα δυνατής Δημοκρατίας με αυτοπεποίθηση, με μεγαθυμία, που νομίζω ταιριάζει σε όλον τον ελληνικό λαό. Εγώ χαίρομαι που τάφηκε ο τέως βασιλιάς στην Ελλάδα, στην πατρίδα του και στο Τατόι με τη δέουσα τιμή και συγκίνηση σε αυτή την τελετή, όπως επέλεξε η κυβέρνηση ορθώς.

Ο στρατηγός Φλώρος είναι ένας πάρα πολύ καλός στρατιωτικός, ο οποίος έχει πάρει τα εύσημα και από την αντιπολίτευση, προφανώς από την κυβέρνηση, και διαχειρίστηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τα τελευταία τρία χρόνια. Γι’ αυτό και ανανεώθηκε η θητεία του. Από εκεί και πέρα, θυμίζω μόνο το αίτημα του κ. Τσίπρα προς την ΑΔΑΕ για παροχή στοιχείων για τρίτους είναι παράνομο. Εάν η ΑΔΑΕ με βάση αυτό το αίτημα επιχειρήσει, διότι μόνο ο ίδιος ο αιτών μπορεί να μάθει για το τηλέφωνό του, οι διαρροές -οι οποίες διαρροές είναι παράνομες[…] Απλώς σίγουρα ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μάθει για τον κ. Κατρούγκαλο ή για τον κ. Καιρίδη, μπορεί να μάθει για τον εαυτό του και να το αιτάται ο ίδιος παρανομεί. Και αν ο κύριος Αδάμος της ΑΔΑΕ προχωρήσει, είναι και αυτός παράτυπος. Από εκεί και πέρα οι διαρροές και μάλιστα με αριθμούς πρωτοκόλλου κλπ δείχνουν κάτι. Λοιπόν, πρέπει να σοβαρευτούμε. Να μην εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Κλείνοντας την εκπομπή ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι «οφείλω να πω και εγώ ότι θεωρώ ότι η ΑΔΑΕ είναι η μόνη αρχή που έχει δυνατότητα να διερευνήσει το απόρρητο. Ως υποσημείωση, προφανώς θα το συζητήσουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος