Δ. Δεσποτόπουλος: Πρόκληση το να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ομοεθνών μας στη Μαριούπολη (video)

Για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία και την Μαριούπολη που δείχνει να περνά στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «με νέα ματιά» ο διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανησυχία στο ελληνικό ΥΠΕΞ για το τι θα γίνει με τους χιλιάδες ομογενείς που έχουν εκεί τις πατρογονικές εστίες τους.

«Όσον αφορά τους Έλληνες της Μαριούπολης υπάρχει και ένας άλλος προβληματισμός, δηλαδή αν όταν τελειώσει ο πόλεμος υπάρχει ένα καθεστώς που δεν θα αναγνωρίζει η Ελλάδα και η Διεθνής Κοινότητα, πόσο δύσκολη θα είναι η συνεννόηση με τις τοπικές αρχές», δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Δ. Δεσποτόπουλος: Πρόκληση το να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ομοεθνών μας στη Μαριούπολη (video)
(AP Photo/Felipe Dana)

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο θα πρέπει να «βρούμε την χρυσή τομή και να συνεργαστούμε μαζί τους προκειμένου να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ομοεθνών μας».

«Δύσκολο να καταδικασθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία»

Αναφερόμενος στα πιθανολογούμενα εγκλήματα πολέμου που φέρεται να έχουν διαπράξει οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, με αποκορύφωμα τον βομβαρδισμό στο Κραματόρσκ και τη Μαριούπολη και τις εκτελέσεις αμάχων στην Μπούκα, εξέφρασε την άποψη ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε τον πρόεδρο Πούτιν να κάθεται στο σκαμνί του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, για πολιτικούς λόγους». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταδικαστεί στη λογική των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά η χώρα έχει αποβληθεί από εκεί.

«Ακόμα και αν υπάρξει μία διαδικασία και καταδικασθεί ο Πούτιν θα πρέπει να συλληφθεί. Και εδώ μπαίνει και η πολιτική διάσταση. Η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και οι ηγέτες των δυτικών χωρών το λαμβάνουν αυτό υπόψιν σε μια ευρύτερη λογική προστασίας της ανθρωπότητας», συμπλήρωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος