CNN: 5 σενάρια για το πώς θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συμπληρώνει ένα μήνα και η προέλαση των στρατευμάτων της σε ορισμένες βασικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Κιέβου, φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί.

Ενώ υπάρχει μια γενικότερη εντύπωση ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχει προχωρησει με βάση το αρχικό σχέδιο,  η χώρα συνεχίζει να χρησιμοποιεί την αεροπορική της δύναμη για να εξαλείψει πόλεις και να στοχεύσει αμάχους, με σκοπό να εξαναγκάσει την Ουκρανία να παραδοθεί.

Μετάφραση: Γρηγόρης Τάτσης

Πού βαδίζει λοιπόν αυτός ο πόλεμος που κρατά τον πλανήτη σε ανησυχία;

Το CNN παραθέτει πέντε βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν στις εβδομάδες που ακολουθούν.

1. Η Ρωσία θα μπορούσε να εντείνει τους βομβαρδισμούς

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όσο περισσότερο χτυπά η Ρωσία στο έδαφος, τόσο πιο πιθανό είναι να εντείνει τις επιχειρήσεις αεροπορικών βομβαρδισμών της και τη χρήση άλλων όπλων «απόστασης» που θέτουν τους Ρώσους στρατιώτες σε λιγότερο κίνδυνο.

Υπάρχουν ελάχιστες αξιόπιστες πληροφορίες που προέρχονται είτε από την Ουκρανία είτε από τη Ρωσία για τους αριθμούς των νεκρών, αλλά μια αναφορά σε ρωσικό ταμπλόιντ τη Δευτέρα έκανε λόγο για απώλειες της ρωσική πλευράς σχεδόν 10.000 στρατιωτών και άλλων 16.000 τραυματιών

Ο ιστότοπος Komsomolskaya Pravda αφαίρεσε τους αριθμούς αργότερα μέσα στην ημέρα, ισχυριζόμενος ότι οι αριθμοί εμφανίστηκαν ως προϊον ηλεκτρονικής πειρατείας.

Το CNN δεν μπόρεσε να επαληθεύσει τους αριθμούς, αλλά ο αριθμός των νεκρών είναι πιο κοντά σε αυτό που ανέφεραν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τέτοιες απώλειες, εάν αποδεικνύονταν αληθινές, θα εξηγούσαν τόσο την αναστολή των κινήσεων εδάφους όσο και την αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών βασικών πόλεων και άλλων επιθέσεων.

Ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να πυροβολεί τη νότια πόλη Μαριούπολη από πλοία στην Αζοφική Θάλασσα.

Η Ρωσία έχει ακόμα δυνατότητες και εφεδρείες και θα υπάρξει μια άνοδος στην ένταση καθώς καταβάλλει προσπάθειες να φέρει περισσότερα στρατεύματα», δήλωσε στο CNN ο Τζέφρι Μάνκοφ, διακεκριμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Εθνικών Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ.

Το ερώτημα είναι πόσο καιρό μπορεί η Ρωσία να συνεχίσει με υψηλές απώλειες προσωπικού.

«Θα υπάρξουν περισσότερα στρατεύματα και άλλος εξοπλισμός και βοήθεια, αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν αυτό το είδος επιχειρησιακού ρυθμού” είπε ο Mankoff.

2. Ενώ εστιάζει στο Κίεβο, η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να περικυκλώσει ουκρανούς μαχητές στα ανατολικά

Ενώ υπάρχει μεγάλη προσοχή στην ώθηση της Ρωσίας προς το Κίεβο, το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού παραμένει κοντά στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, όπου δρά ως Επιχείρηση Κοινών Δυνάμεων. Η κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων υποδηλώνει ότι προσπαθούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς σε τρεις άξονες, και αυτό είναι πιθανό να είναι ο κύριος στόχος της Ρωσίας. «Αυτό είναι ξεκάθαρο, κοιτάζοντας την πολυπλοκότητα του είδους των στρατευμάτων που στέλνονται εκεί», είπε ο Σαμ Κράνι-Έβανς, ερευνητής αναλυτής στο Royal United Services Institute.

«Η Νότια Στρατιωτική Περιοχή  στο Ντόνετσκ, το Λουχάνσκ, τη Μαριούπολη, το Μπερντιάνσκ, τη Μελιτόπολη υπάρχουν τα καλύτερα στρατεύματα του ρωσικού στρατού. Και πάντα δουλεύουν. Είναι σχεδιασμένα για να πολεμούν το ΝΑΤΟ», είπε ο Κράνι-Έβανς στο CNN.

«Με τις δυνάμεις που δεσμεύτηκαν στην περικύκλωση του Κιέβου η Ρωσία πίστευε ότι θα πετύχαινε εύκολα το στόχο της. Φάνηκε να υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες αυτών των δυνάμεων», είπε ακόμα.

Πρόσθεσε ότι τα δυτικά ΜΜΕ ήταν τόσο επικεντρωμένα στις απώλειες της Ρωσίας, που έδιναν μια ψευδή αίσθηση της δυναμικής του πολέμου.

«Αν κοιτάξουμε αυτούς τους χάρτες, είναι σαφές ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει πολύ σε μια πολύ μεγάλη χώρα. Έχουν καταλάβει αρκετές πόλεις, επομένως υπάρχουν τώρα πολύ περισσότεροι Ουκρανοί πολίτες που ζουν υπό ρωσική κυριαρχία από τρεις πριν από εβδομάδες», είπε ο Κράνι Έβανς.

3. Θα γίνει περισσότερη συζήτηση για συνομιλίες

«Οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τομέας όπου τα πράγματα φαίνονται ελπιδοφόρα, επειδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είπαν την τελευταία εβδομάδα ότι προχωρούν προς μια ουσιαστική συζήτηση, αντί η Ρωσία να θέσει απλώς ένα τελεσίγραφο», δήλωσε ο Ρώσος ειδικός Κεϊρ Zίλ στη «δεξαμενή σκέψης» Chatham House που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ρώσοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι τα αιτήματά τους περιλαμβάνουν την εγκατάλειψη της ιδέας της από την Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, να αποστρατικοποιηθεί και να υιοθετήσει ένα «ουδέτερο» καθεστώς, όπως η Αυστρία και η Σουηδία. Αλλά οι όροι για το τι σημαίνει αυτό για την Ουκρανία θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στο CNN ότι η Ρωσία ήθελε επίσης η Ουκρανία να αποδεχθεί ότι η Κριμαία -την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014- είναι επίσημα μέρος της Ρωσίας και ότι τα αποσχισμένα κράτη του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ «είναι ήδη ανεξάρτητα κράτη».

Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να αποκόψει τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

«Θα είναι επώδυνο να το σκεφτούμε, εκτός και αν καταστεί δυνατή η απορρόφηση της δυτικής βοήθειας, τόσο στρατιωτικής όσο και ανθρωπιστικής, στην Ουκρανία με επαρκείς ρυθμούς ώστε να μπορούν πραγματικά να αντιστρέψουν το ρεύμα ενάντια στη ρωσική πρόοδο», είπε ο Ζιλ.

4. Θα μπορούσαν να υπάρξουν μαζικές «απελάσεις» Ουκρανών στη Ρωσία – Αυτό είναι ανησυχητικό

Η Ρωσία λέει στους κατοίκους της νότιας πόλης της Μαριούπολης να φύγουν καθώς διεξάγει έναν επιθετικό αεροπορικό βομβαρδισμό που έχει διαλύσει την πόλη. Οι δυνάμεις της έχουν ανοίξει αυτό που αποκαλούν «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για να επιτρέψουν στους αμάχους να διαφύγουν, αλλά δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία.

Ο ρωσικός κρατικός οργανισμός ΜΜΕ RIA Novosti ανέφερε ότι σχεδόν 60.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έφτασαν στο ρωσικό έδαφος «με απόλυτη ασφάλεια».

Τα ρωσικά ΜΜΕ έδειξαν κονβόϊ οχημάτων που προφανώς κατευθύνονται ανατολικά προς τα σύνορα, περίπου 40 χιλιόμετρα από τη Μαριούπολη.

Το συμβούλιο της Μαριούπολης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ανάγκασε τους κατοίκους να πάνε στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε το Σάββατο ότι «αυτό που κάνουν σήμερα οι κατακτητές είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικτά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτιζαν βίαια ανθρώπους».

«Το “απέλαση” είναι ένας ευφημισμός. Χρησιμοποιήθηκε ως ένας αρκετά αθώος όρος για αυτό που συνέβη σε αυτούς τους ανθρώπους, που ήταν ουσιαστικά υποδούλωση και πείνα. Είναι η απομάκρυνση των γυναικών, των παιδιών, των ανθρώπων που θέλετε να αφαιρέσετε από τις κοινωνίες για να για να τους εξουδετερώσει», είπε ο Ζίλ.

«Γενικά αντιμετωπίζουν μια πολύ φρικτή μοίρα. Οσοι επέζησαν, δεν επέστρεψαν για χρόνια ή δεκαετίες» πρόσθεσε.

5. Εκατομμύρια ακόμη Ουκρανοί θα μπορούσαν να φύγουν, αφήνοντας πίσω ένα έθνος σε διάλυση

Άλλο πράγμα είναι η μοίρα του πολέμου και άλλο η μοίρα της Ουκρανίας. Ακριβώς όπως η ρωσική αεροπορία άφησε μερικές από τις πόλεις και τις κωμοπόλεις της Συρίας ερείπια, ετσι τώρα και τμήματα της Ουκρανίας αρχίζουν να φαίνονται ίδια.

Ήδη, περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Οι περισσότεροι είναι γυναίκες και παιδιά, που σημαίνει ότι οικογένειες διαλύονται. Ο πόλεμος πυροδότησε τη μεγαλύτερη μετακίνηση προσφύγων που έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτοί οι αριθμοί αυξάνονται με ρυθμό περίπου 100.000 ατόμων την ημέρα.

Αν συμπεριληφθεί και ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων, 10 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν πλέον εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Αυτό είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Και αυτό που δείχνουν οι προηγούμενοι πόλεμοι είναι ότι οι πρόσφυγες συχνά δεν επιστρέφουν ποτέ στις πατρίδες τους.

«Είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτούν οι διαπραγματευτές σε οποιεσδήποτε συνομιλίες πραγματοποιηθούν. Ακόμα κι αν μπορεί να βρεθεί μια διπλωματική λύση για τον τερματισμό αυτού του πολέμου, ένα ερώτημα που θα παραμείνει είναι αν αρκεί για να αποτραπεί ο επόμενος» είπε ο Κράνι-Έβανς.

Πηγή: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος