Από τα κάλαντα έως τις φωτιές – Ποια είναι τα πιο δημοφιλή έθιμα του δωδεκαημέρου των εορτών σύμφωνα με λαογράφο (video)

Για τα ελληνικά έθιμα του δωδεκαημέρου των εορτών, από τα Χριστούγεννα μέχρι και τα Θεοφάνεια, μίλησε στις «Συνδέσεις» στην ΕΡΤ η Ζωή Μάργαρη, ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών λέγοντας ότι είναι ενθαρρυντικό ότι οι νέοι τα ακολουθούν.

Όπως τόνισε η λαογράφος, σε κάποιες περιοχές τα έθιμα των εορτών κορυφώνονται και του Άγιου Γιαννιού και της Αγίας Δόμνης στις 28 Δεκεμβρίου. «Το πρώτο και πιο γνωστό έθιμο που συναντούμε αυτή την περίοδο είναι τα περίφημα κάλαντα, τα οποία λέγονται από μικρούς και μεγάλους. Σε αστικές και αγροτικές περιοχές» ανέφερε η κ. Μάργαρη περιγράφοντας τα δρώμενα που γίνονται ανά περιοχές.

«Τα κάλαντα σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως στη Μακεδονία, λέγονται το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου και συνοδεύονται από εθιμικά δρώμενα, ιδιαίτερα με ανάμματα φωτιών για να έρθει ξανά το φως στην πλάση. Αλλά, ιδιαίτερα έθιμα είναι τα κάλαντα που λέγονται με καραβάκια στις νησιωτικές περιοχές, τα οποία επιτελούνται στη Χίο και τα οποία φτάνουν  να κορυφώνονται, την Πρωτοχρονιά, με τα βαποράκια», πρόσθεσε.

Παράλληλα, πάρα πολλές φωτιές ανάβουν αυτή την περίοδο, μέχρι και τα Θεοφάνεια, και συνδυάζονται σε πολλές περιοχές με εθιμικά δρώμενα μεταμφιέσεων για να πάει καλά η χρονιά και να ξαναγεννηθεί ή να ξανακαρπίσει η γη, όπως είπε.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος