Αντ. Κλάψης: Προς αγεφύρωτο χάσμα Ρωσία και Δύση – Η «επιτήδεια ουδετερότητα» της Τουρκίας

«Το κλείσμο της κάνουλας σημαίνει και διακοπή των σχέσεων της Ρωσίας με τη Δύση, ενέργεια που οδηγεί σε αγεφύρωτο χάσμα«, τόνισε ο αναλυτής, Αντώνης Κλάψης,  μιλώντας παράλληλα για την ενεργειακή στροφή της Ευρώπης, το πλήγμα για τον ρωσικό στρατό αλλά και τον ρόλο της Τουρκίας.

«Η εξέλιξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι πλέον συνάρτηση της αποτυχίας για αποφασιστική νίκη σε μικρό χρονικό διάστημα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φθάνει σε αντίθετο από το ζητούμενο αποτέλεσμα και σε διπλωματικό – πολιτικό επίπεδο  καθώς έχει καταρρακωθεί η αξιοπιστία του ρωσικού στρατού, ενώ δέχεται πλήγμα η ρωσική οικονομία τόσο από τις πολεμικές δαπάνες όσο και από τις κυρώσεις της Δύσης.

Η Ρωσία χάνει ένα μεγάλο αγοραστή καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για υγροποιημένο αέριο και σε νέες συμμαχίες για πρώτες ύλες και πηγές ενέργειας όπως ο άνθρακας, ο λιγνίτης και η πυρηνική ενέργεια.

«Θέλει επιδεξιότητα για να πατάει σε δύο βάρκες η Τουρκία»

Η Τουρκία κινείται με επιτήδεια ουδετερότητα επιχειρώντας να γίνει ο μοναδικός δίαυλος επικοινωνίας της Ρωσίας με τη Δύση, επισημαίνει ο επιστημονικός συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Ο Αντώνης Κλάψης υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Γερμανία «κρατούν την πρωτοκαθεδρία», αλλά η Τουρκία «προσπαθεί να ενισχύσει τη γεωπολιτική της θέση», προσφέροντας και σε Ρώσους ολιγάρχες καταφύγιο να διοχετεύσουν κεφάλαια που παγώνουν σε άλλες χώρες.

Πηγή:ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος