Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος: Η λύση στο αδιέξοδο του Παλαιστινιακού

Array

Η εν εξελίξει νέα κρίση στην Παλαιστίνη με την έξαρση της βίας εκατέρωθεν είναι αποτέλεσμα του τέλματος των διμερών διαπραγματεύσεων τα τελευταία 17 χρόνια ως συνέπεια του ισραηλινού επεκτατισμού στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Η διαρκής αύξηση του παράνομου εποικισμού του Τελ Αβίβ στα Κατεχόμενα Εδάφη της Δυτικής Όχθης και τα Κατεχόμενα Αν. Ιεροσόλυμα, ο ασφυκτικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και η συστηματική παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων δημιουργεί αντίδραση η οποία διακυβεύει την ειρήνη στην Παλαιστίνη και την ευρύτερη περιοχή.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης, Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος: Η λύση στο αδιέξοδο του ΠαλαιστινιακούΤο Παλαιστινιακό Ζήτημα είναι η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Τελ Αβίβ και του παλαιστινιακού λαού, μέρους του αραβικού κόσμου και του συνόλου του ισλαμικού κόσμου, κυρίως για θέματα εδάφους, κυριαρχίας και δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.Η σύγκρουση έχει μια πολύπλοκη ιστορία, με ρίζες που χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα και συνεχιζόμενες εντάσεις και βία που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι προσπάθειες επίλυσης της σύγκρουσης συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες, με διάφορες διαπραγματεύσεις και ειρηνευτικές συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα σε μια προσπάθεια να καθιερωθεί μια διαρκής ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες αυτές, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί μια διαρκής επίλυση.

Ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για την επίλυση της σύγκρουσης είναι η βαθιά ριζωμένη δυσπιστία και εχθρότητα μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Και οι δύο πλευρές έχουν βιώσει σημαντικά τραύματα και απώλειες ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, και αυτό οδήγησε σε σκλήρυνση των θέσεων και έλλειψη προθυμίας για συμβιβασμούς.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένα βασικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, του δικαιώματος επιστροφής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και των συνόρων ενός μελλοντικού ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Παρά τις προκλήσεις αυτές, είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό ζήτημα. Η σύγκρουση έχει οδηγήσει σε τεράστια δεινά τους Παλαιστινίους αλλά και τους Ισραηλινούς ενώ η επίλυση έχει καθυστερήσει πολύ.

Μια πιθανή προσέγγιση για την επίλυση της σύγκρουσης θα μπορούσε να είναι η δόμηση μέτρων εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Η διαδικασία θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα όπως η οικονομική συνεργασία και κοινά έργα υποδομής, καθώς και μέτρα δόμησης εμπιστοσύνης στον τομέα της ασφάλειας.

Μια άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να είναι μέσω της δημιουργίας μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, η οποία θα βοηθούσε στη διατήρηση της ασφάλειας και στην πρόληψη περαιτέρω βίας. Αυτό θα μπορούσε επίσης να παρέχει έναν μηχανισμό για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τυχόν συμφωνίες που επιτυγχάνονται μέσω διαπραγματεύσεων.

Είναι επίσης σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του παλαιστινιακού λαού και να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματά του προστατεύονται. Η εν λόγω προστασία περιλαμβάνει την διασφάλιση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη, καθώς και η αντιμετώπιση των ζητημάτων αναγκαστικού εκτοπισμού και της δήμευσης της γης.

Η επίλυση του Παλαιστινιακού Ζητήματος απαιτεί συμβιβασμό και προθυμία για την δημιουργία συναντίληψης. Προϋποθέτει επίσης την υποστήριξη και την πίεση της διεθνούς κοινότητας να φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμβάλει στη διασφάλιση της εφαρμογής και της τήρησης των συμφωνιών.

Μελλοντικά η διαρκής ειρήνη στην περιοχή δεν θα ωφελήσει μόνο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και τη διεθνή κοινότητα. Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό ζήτημα είναι ηθική και στρατηγική επιταγή, και συνεπώς πρέπει να δοθεί η μέγιστη προτεραιότητα προς την κατεύθυνση δημιουργίας Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Τότε μόνο οι δύο λαοί, Παλαιστίνιοι κι Ισραηλινοί, θα είναι σε θέση να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος