Ανάλυση: Εύθραυστη η ανακωχή στο Παλαιστινιακό

Η ανακωχή στον Εαρινό Πόλεμο Παλαιστινίων κι Ισραηλινών το 2021 ανέδειξε τις δύο πλευρές ισόπαλες με ασύμμετρο τρόπο.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης: Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής

Οι μεν Ισραηλινοί ήταν σε θέση να επιφέρουν περισσότερες απώλειες σε έμψυχο και μη υλικό στους Παλαιστινίους της Γάζας αλλά οι Παλαιστίνιοι με ανεβασμένο ηθικό διατήρησαν ανέπαφη την βελτιωμένη δύναμη πυρός τους με εμβέλεια όλο το Ισραήλ και τις ισραηλινές επίγειες δυνάμεις έξω από την Γάζα. Η ανακωχή ωστόσο φαίνεται εύθραυστη.

Η απρόσμενη ανακωχή λόγω των πιέσεων Μπάιντεν προς το Τελ Αβίβ δεν ευνόησε τις ισραηλινές θέσεις. Το Τελ Αβίβ προσπάθησε μετά την υπογραφή της ανακωχής να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στην ισραηλινή κοινή γνώμη με σειρά φιλισραηλινών ενεργειών στα Ιεροσόλυμα με επίκεντρο την Πλατεία των Τεμενών κι ευρύτερα στην Δ. Όχθη. Οι εν λόγω ενέργειες προκάλεσαν την ρητορική αντίδραση των Παλαιστινίων και των περιφερειακών συμμάχων τους στο Λίβανο και την Συρία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης των εχθροπραξιών ακόμη και βραχυπρόθεσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τον συσχετισμό δυνάμεων των δύο πλευρών και το ασταθές πολιτικό σκηνικό που έχουν η Παλαιστίνη και το Ισραήλ στο εσωτερικό τους, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της επανέναρξης των εχθροπραξιών με στόχο τόσο την εκπλήρωση αντικειμενικών στρατιωτικών επιδιώξεων αλλά και την διευθέτηση του ρευστού εσωτερικού πολιτικού σκηνικού των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Η εσωτερική κι εξωτερική πολιτική άλλωστε είναι απόλυτα συνυφασμένες στο Παλαιστινιακό.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ