«Αν ο οβελίας μπει στο “Καλάθι του Πάσχα” δε θα μιλάμε για αρνάκι γάλακτος» – Γιατί αντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες

Aντιδρούν οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες στην συμπερίληψη του οβελία στο «καλάθι του Πάσχα» και για το θέμα μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και ο Βαγγέλης Ρίζος, πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας προειδοποιώντας ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, μαζί με την τιμή.

Τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων και τον εμπόρων μετέφερε στις «Συνδέσεις» ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ στη Λάρισα, Βαγγέλης Μητρούσιας λέγοντας ότι οι παραγωγοί δε θέλουν να ενταχθεί ο εγχώριος οβελίας στο «καλάθι του Πάσχα» και αν δε γίνεται διαφορετικά τότε θα πρέπει να συμπεριληφθούν μόνο τα εισαγώμενα αμνοερίφια.

«Δε συμφωνούμε να μπει το αρνάκι, ο παραδοσιακός οβελίας, στο καλάθι. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ», υποστήριξε ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο, όπως ισχυρίστηκε, ο κόσμος μπορεί να το αγοράσει και ταυτόχρονα δε θα αλλοιωθεί η ποιότητα. «Όταν μπει το αρνί στο “Καλάθι του Πάσχα” θεωρώ ότι εκεί δε θα μιλάμε για το αρνάκι γάλακτος. Εκεί, δεν μπορείς να συρρικνώσεις τιμή, αλλά θα παίξεις μόνο με την ποιότητα», υποστήριξε σχετικά ο κ. Ρίζος.

Ερωτηθείς σε ποια τιμή αγοράζουν το κιλό τον οβελία ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών απάντησε ότι ο κτηνοτρόφος πουλάει αυτή την στιγμή το αρνί προς 8 €/κιλό και στο κρεοπωλείο ο πελάτης το αγοράζει στα 12 €/κιλό. «Αυτή είναι η τιμή. Επιμένουμε ό,τι δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τίποτα η ποιότητα γιατί εμείς αυτό που κάνουμε τόσα χρόνια είναι να πουλάμε το ελληνικό αρνάκι και να πουλάμε την ποιότητα», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το εάν θα ανέβει η τιμή όσο πλησιάζει το Πάσχα ο κ. Ρίζος απάντησε ότι επειδή υπάρχουν και παράλληλες εξαγωγές στην Ιταλία η τιμή πώλησης του οβελία τις ημέρες των εορτών θα εξαρτηθεί από την προσφορά και τη ζήτηση.

«Θεωρώ ότι είναι πάρα πολλά τα αμνοερίφια που θα φύγουν για εξαγωγή» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι αυτό το γεγονός θα κρίνει και την τελική τιμή πώλησης του παραδοσιακού οβελία.

Αυτάρκεια αλλά με αυξημένη τιμή

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας υποστήριξε ότι «θα υπάρξει αυτάρκεια από μεριάς των παραγωγών για την εγχώρια αγορά». Σύμφωνα με τον κ. Μόσχο δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα έλλειψης στην αγορά, ωστόσο, όπως είπε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τις αθρόες εισαγωγές οι οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει».

Και όπως είπε, έρχονται ζώα που Ρουμανία, σφάζονται στην Ελλάδα και πολλές φορές εξάγονται. «Δυστυχώς αυτό έγινε και πέρυσι» είπε ενώ εξέφρασε την ελπίδα να μην ισχύσει η περυσινή απόφαση του ΕΦΕΤ που επέτρεπε να μπαίνει ελληνική σφραγίδα στα αμνοερίφια που σφάζονταν στη χώρα μας.

«Εμείς θεωρούμε τους κρεοπώλες καλούς συνεργάτες, αλλά η πραγματική ποιότητα φαίνεται στους μικρούς, τοπικούς, κρεοπώλες που είναι πραγματικά αυτοί που στήριξαν την κτηνοτροφία το διάστημα της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Ποια η διαφορά του εγχώριου οβελία από τα εισαγόμενα

Σχολιάζοντας τις παράνομες ελληνοποιήσεις ζώων, ενόψει του Πάσχα, και τον καθοριστικό ρόλο των κρεοπωλών ο κ. Μόσχος τόνισε ότι το ελληνικό κρέας είναι διαφορετικό σε σχέση με το ρουμάνικο το οποίο είναι τριών και τεσσάρων μηνών αρνί. Σε αντίθεση με το εγχώριο που είναι γάλακτος.

«Το ελληνικό αρνί είναι πολύ πιο ακριβό από το ντόπιο» δήλωσε ο κ. Μόσχος αναφερόμενος στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας το οποίο στα 16 € περίπου το κιλό στη διεθνή αγορά.

Αναφερόμενος στο υψηλό κόστος εκτροφής και στο πόσο θα πουλήσει τα αμνοερίφια ο εκάστοτε κτηνοτρόφος ο κ. Μόσχος υποστήριξε ότι ως Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας έχουν υπολογίσει ότι το κόστος ανά κιλό είναι πανω από 9,5 € και αυτό στις καλά οργανωμένες μονάδες που έχουν λιγότερα έξοδα.

«Κάτω από αυτή την τιμή ο παραγωγός είναι σίγουρα χαμένος. Όλο αυτό το διάστημα τα αρνιά πωλούνται με μια χασούρα, αλλά δεν έχεις και άλλη επιλογή», πρόσθεσε.

Θα υπάρξουν φαινόμενα νοθείας

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα εντοπιστούν φαινόμενα νοθείας σε μια σειρά από προϊόντα ζωικής παραγωγής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι έθεσαν υπόψη του αρμόδιου υπουργείου ότι εάν το αρνί και το κατσίκι μπουν στο «καλάθι του Πάσχα» θα πρέπει η τιμή τους να προσαρμοστεί με βάση το κόστος παραγωγής και όχι στην τιμή των 9,90 €/κιλό που δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

«Όταν πας να βάλεις μια τιμή σε ένα προϊόν θα πρέπει να βάλεις το κόστος παραγωγής. Εάν ο κ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι το 9,90 ευρώ ανά κιλό καλύπτει το κόστος παραγωγής να το συζητήσουμε» δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι ανατιμήσεις που θα δούμε στο κρέας και ιδίως στο μοσχαρίσιο το επόμενο χρονικό διάστημα θα μοιάζει με τσουνάμι.

«Έχουμε μάθει μια ζωή σαν χώρα να είμαστε εξαρτώμενοι από εισαγωγές, ειδικά στο βόειο κρέας, το οποίο είναι το 75% εισαγόμενο. Σήμερα υπάρχει μια κρίση στις ευρωπαϊκές χώρες από τις οποίες κάναμε εισαγωγή και οι τιμές αυξάνονται. Σαν χώρα, αντί να στηρίξουμε την κτηνοτροφία, την καταστρέφουμε καθημερινά με όλα τα μέτρα που παίρνουμε. Δυστυχώς, θα υπάρξει πρόβλημα» υποστήριξε.

Δίνουμε μάχη επιβίωσης – Υψηλό το κόστος παραγωγής

«Εάν θέλει η κυβέρνηση πραγματικά να κρατηθεί χαμηλά η τιμή έχει τρόπους. Μπορεί να εξαφανίσει το ΦΠΑ στα προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης που είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα», είπε ο κ. Μόσχος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ό,τι η κτηνοτροφία θα πρέπει να ενισχυθεί.

«Επειδή η αγορά αυτή τη στιγμή είναι στα χειρότερά της, δίνουμε μάχη επιβίωσης τουλάχιστον εμείς οι κρεοπώλες και προσπαθούμε παρόλα αυτά να είναι προσιτό το κρέας στον καταναλωτή και να μην έχουμε αυξημένες τιμές. Έχουμε απορροφήσει πολύ μεγάλο κομμάτι από όλα τα αναλώσιμα και ακόμα και από την τιμή», συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Μητρούσιας | ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης:

Ελαφρώς αυξημένο το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού-Ερωτηματικό οι τιμές στα αμνοερίφια

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος