Αλ. Δεσποτόπουλος: Οι μετανάστες δεν θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, αλλά να πάνε στη Γερμανία – Τι ζητά λοιπόν το Βερολίνο από εμάς;

Η Γερμανία δεν μπορεί να επενδύει στη λιγότερη Ευρώπη και δεν πρέπει η Ευρώπη να παραδοθεί στο φόβο των ακραίων και στο κακό της παρελθόν, τόνισε ο διεθνολόγος και ερευνητής του τμήματος Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών στο ΕΚΠΑΑλέξανδρος Δεσποτόπουλος, εξηγώντας στο ΕΡΤnews και την εκπομπή «Συνδέσεις» τις αντιφάσεις του Βερολίνου που από τη μία αυστηροποιεί τους ελέχους σε όλα τα χερσαία σύνορα αλλά διατηρεί γενναιόδωρη πολιτική ως προς τους μετανάστες που φτάνουν εκεί.

Τι ζητά η Γερμανία από εμάς; Να ακολουθήσουμε την ίδια πολιτική για να μην πηγαίνουν μετανάστες στη Γερμανία;, ρωτάει ο καθηγητής επισημαίνοντας ότι «απάντησε πολύ ορθά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε ένα προνοιακό κράτος καλύτερο για αυτούς που επισκέπτονται τη χώρα μας ή έρχονται εδώ σε σχέση με τους Έλληνες. Και το κυριότερο, οι άνθρωποι που περνούν στην Ευρώπη, δεν θέλουν να έρθουν στη χώρα μας, θέλουν να πάνε στη Γερμανία.
Άρα εμείς επωμιζόμαστε το βάρος, όντας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής των ισχυρών κινήτρων που έχει η Γερμανία στο να προσελκύει τους ανθρώπους αυτούς.»

«H θέση της Ελλάδας είναι ότι βάσει του Συμφώνου Μετανάστευσης, αντί ο καθένας να κλείνει τα σύνορά του και να επιτρέψουμε στις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης να καταστρέψουν την Ευρώπη και να μας γυρίσουν 70 χρόνια πίσω, να ακολουθήσουμε μια στρατηγική ενιαία. Να περιχαρακώσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να συνεργαστούμε ώστε όποιος μπαίνει πια στην Ευρώπη να ελέγχεται και να μην είναι οι χώρες της πρώτης γραμμής αυτές που θα σηκώνουν το βάρος», τόνισε ο διεθνολόγος.

Επισημαίνει επίσης ότι «οι θεσμοί εκφράζουν τα κράτη μέλη και αυτό είναι δύσκολο όταν υπάρχει αντιπαράθεση».

«Αυτό που νομίζω πολύ σωστά κάνει η Ελλάδα είναι να συντονίσει και σε μεγάλο βαθμό τα έχουμε καταφέρει.
Έχουμε μια μεγάλη διπλωματική κινητικότητα με τις χώρες που μπορεί να πληγούν από αυτή τη διαδικασία προκειμένου να αναπτύξουμε ένα κοινό μέτωπο. Και ήδη άκουσα την ελληνική κυβέρνηση, τον Έλληνα πρωθυπουργό, να λέει ότι θα φέρει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Εκεί λύνονται τα θέματα αυτά. Δεν μπορεί δηλαδή να επιβάλει η ίδια η κυρία φον ντερ Λάιεν, για παράδειγμα, ή κάποιος άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος τη δική της άποψη.
Μπορεί όμως να συντονίσει μία σύνοδο κορυφής, δηλαδή να δώσει την τεχνική στήριξη ώστε οι ηγέτες να συζητήσουν τα θέματα», είπε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Αναφορικά με τους κινδύνους, ο διεθνολόγος υπενθυμίζει ότι τ0 2015 η Αυστρία έστειλε συνοριοφύλακες στα ελληνικά σύνορα, με τη Βόρεια Μακεδονία και αυτοί έκλεισαν τότε τα σύνορα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αυτοί να ξεμείνουν στην Ειδομένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διαχείριση να είναι πολύ δύσκολη.

Πηγή: ΕΡΤΝews – Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος