Πολύ χαμηλές χαρακτήρισε τις προσδοκίες από την σημερινή άτυπη συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη για το Κυπριακό, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Άγγελος Συρίγος ερωτηθείς σχετικά απότον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο».
«Αυτή τη στιγμή οι Τούρκοι δεν αισθάνονται πίεση. Οι Τούρκοι έχουν ένα statusquo από το 74 και μετά. Για να υποχωρήσουν από το statusquoθα το κάνουν μόνο για δύο λόγους. Εάν ασκούνται πάνω τους αφόρητες πιέσεις σε κάποιο άλλο θέμα που τους καίει, που δεν ασκούνται ή αν έχουν να κερδίσουν περισσότερα πράγματα από εμάς. Ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Οπότε οι πιθανότητες να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι εξαιρετικά μικρές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.
Στην υπόλοιπη διεθνή επικαιρότητα, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την κατάρρευση της εκεχειρίας, ύστερα από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα και τους εκατοντάδες νεκρούς, ο κ. Χαρίτος ανέφερε τα εξής.
«Η εκεχειρία αυτή ήταν πάντοτε, υποτίθεται, σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα απελευθερωνόταν ένας μεγάλος αριθμός ομήρων που κρατάει η Χαμάς σε αντάλλαγμα με έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό Παλαιστινίων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Στο πλαίσιο αυτό έγινε ανταλλαγή 33 ομήρων, 8 παρεδόθησαν απλώς τα σώματά τους και αντιστοίχως οι Ισραηλινοί άφησαν 1.800 κρατούμενους. Το δεύτερο σημείο ήταν ότι θα συζητούσαν για απελευθέρωση και των υπόλοιπων ομήρων που υπολογίζεται ότι πρέπει να είναι 8 ή 10 άτομα ζωντανά και οι υπόλοιποι τα σώματά τους να παραδοθούν και να περάσουμε σε μια φάση ειρήνευσης στην οποία οι Ισραηλινοί πρόκειται να αποσυρθούν και από τα περάσματα που ελέγχουν την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας. Γιατί οι Ισραηλινοί αυτή τη στιγμή έχουν αποσυρθεί από το έδαφος της Γάζας, αλλά ελέγχουν πλήρως τα περάσματα. Η δεύτερη φάση εξ αρχής ήταν προβληματική, διότι δεν ξέραμε τι ακριβώς θα γίνει. Δεν υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι θα προχωρήσουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση γιατί ήταν όλα αρκετά θολά. Όσο προχωρούσε η πρώτη φάση, διαπιστώθηκε ότι η Χαμάς, η οποία υποτίθεται είχε εξαφανιστεί τους 15 μήνες που επιτίθεται το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εξακολουθούσε να ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό ήταν ένα χτύπημα στην πολιτική Νετανιάχου που έλεγε ότι θα εξουδετερώσει, θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Ισοπέδωσε τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά η Χαμάς παραμένει ζωντανή. Οπότε, ένα τμήμα μέσα στο Ισραήλ έλεγε γιατί πολεμούσαμε 15 μήνες; Πρέπει να τους εξοντώσουμε. Και είμαστε σε αυτή τη φάση στην οποία από τη μια μεριά υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί που λένε, να τελειώνουμε οριστικά με την Χαμάς και από την άλλη πλευρά υπάρχουν αυτοί οι οποίοι λένε ας τελειώνουμε να πάρουμε πίσω τους ομήρους».
Με την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου κάνει ό,τι θέλει, τόνισε ο κ. Συρίγος ενώ η Χαμάς, από την άλλη το τραβάει στα άκρα, με τη λογική ότι εάν παραδώσει και τους τελευταίους οκτώ ζωντανούς χάνει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί.
Όσο αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και την αναμενόμενη συνομιλία σήμερα ανάμεσα στον Ντόναλντ Τράμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο κ. Συρίγος εξέφρασε την άποψη, ότι το πρώτο που ενδιαφέρει τον Ρώσο Πρόεδρο αυτή τη στιγμή είναι να εξουδετερώσει τους Ουκρανούς που είναι σε ρωσικό έδαφος στην περιοχή του Κουρσκ.
«Από τη στιγμή που οι Αμερικανοί έπαψαν να τους δίνουν πληροφορίες για το πως κινούνται οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί έμειναν τυφλοί και ουσιαστικά υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσής τους από τους Ρώσους στις επόμενες μέρες. Επομένως, ο Πούτιν καθυστερεί τις διαδικασίες και τρενάρει προκειμένου να πάρει το μοναδικό χαρτί από τα χέρια των Ουκρανών. (…) Αυτό είναι το πρώτο που τον ενδιαφέρει. Ο Τραμπ ενδιαφέρεται για εκεχειρία. Δεν ενδιαφέρεται για ειρήνευση. (…) Στη συνέχεια, η εκτίμησή μου είναι ότι θα πετάξει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Συρίγος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος