Α. Τσακρής για Τουρκία και Συρία: Περιμένουμε μεγάλη έκρηξη των αναπνευστικών λοιμώξεων

Στις σεισμόπληκτες περιοχές θα δούμε λοιμώξεις που προκαλούν γαστρεντερίτιδα,σαλμονέλα, ιώσεις, ηπατίτιδα, ακόμα και χολέρα» εκτίμησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Έντονη είναι πλέον η ανησυχία για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία. Για τον κίνδυνο αυτό αλλά και τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι σεισμόπληκτοι στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα (6/2) μίλησε στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ.

«Πραγματικά ήταν τραγική ειρωνεία ό,τι την επόμενη μέρα (σ.σ. του σεισμού) δημοσιεύτηκε η έρευνα την οποία κάναμε με τον κ. Λέκκα και είχε να κάνει με πάνω από 500 σεισμούς που διερευνήθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια και τις επιπτώσεις που είχαν στη δημόσια υγεία» δήλωσε ο κ. Τσακρής προσθέτοντας ότι δείχνει πραγματικά το τι μας περιμένει μετά από ένα τόσο καταστροφικό σεισμό.

Σχολιάζοντας τις εικόνες ολοκληρωτικής καταστροφής σε τεράστιες περιοχές που επηρεάζουν εκατομμύρια κατοίκους ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε ότι σε Τουρκία και Συρία υποστήριξε ότι «έχουμε μαζεμένες όλες τις απαραίτητες συνθήκες αυτή τη στιγμή, για να έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα υγειονομικής κρίσης».

Kατεστραμμένο σύστημα δημόσιας υγείας

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι μεγάλης έκτασης ως σεισμός και σε μέγεθος αλλά και σε γεωγραφική έκταση. Το οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό στις συγκεκριμένες περιοχές, που είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει στο να έχουμε έκρηξη προβλημάτων δημόσιας υγείας. «Έχουμε και ένα κατεστραμμένο σύστημα δημόσιας υγείας, που συνηγορεί ότι έχουμε όλους τους παράγοντες και όλες τις προϋποθέσεις για πολύπλευρα προβλήματα δημόσιας υγείας» σχολίασε ο ειδικός στην ΕΡΤ.

Μελετώντας τι έχει συμβεί σε ανάλογες συνθήκες σε προηγούμενους σεισμούς, ακόμα και πολύ μικρότερης ισχύος, ο κ. Τσάκρης είπε χαρακτηριστικά ότι «περιμένουμε τις πρώτες ημέρες μεγάλη έκρηξη αναπνευστικών λοιμώξεων και του ανώτερου αναπνευστικού αλλά και κατώτερου αναπνευστικού, όπως είναι πνευμονίες από διάφορα ιογενή νοσήματα, γιατί οι άνθρωποι που συγχρωτίζονται σε μικρό περιβάλλον».

Tο νερό θα είναι μολυσμένο

Eρωτηθείς από το τι άλλο κινδυνεύει ο κόσμος στις ισοπεδωμένες πόλεις ο κ. Τσακρής επέστησε την προσοχή στο θέμα της μόλυνσης των υπόγειων υδάτων λέγοντας ότι «το νερό θα είναι μολυσμένο από εδώ και πέρα. Δεν θα είναι καθαρό, θα μολύνεται με κόπρανα γι’ αυτό και θα υπάρξουν λοιμώξεις του γαστρεντερικού και ενδεχομένως χολέρα».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει άμεσα επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εγκατασταθεί, παράλληλα με τις άλλες ενέργειες, και ένα σύστημα επιτήρησης το οποίο έγκαιρα θα ανιχνεύεει την έκρηξη οποιασδήποτε νέας επιδημίας.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν τη νέα επιδημία την καταλάβουμε πολύ νωρίς στην εκδήλωσή της» σημείωσε ο ειδικός. Και όπως συμπλήρωσε για τους χιλιάδες αγνοούμενους που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα, «η σήψη αυτών των πτωμάτων μπορεί να συμβάλλει στο να διευκολύνει τη μετάδοση διαφόρων παραγόντων που σχετίζονται με λοιμώξεις».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος