Α. Συρίγος στο Πρώτο: Η εμπλοκή δεκαέξι χωρών στην 5ωρη επίθεση σημαίνει οριακά περιφερειακή σύγκρουση (audio)

«Και οι δύο πλευρές κάνουν προσεκτικά βήματα ούτως ώστε να μη χάσουν την αξιοπιστία τους αφενός, δηλαδή με πειράζεις, σου απαντώ, αλλά από την άλλη μεριά προσπαθούν να στείλουν μηνύματα ότι το κάνω για να σώσω την αξιοπιστία μου, δεν έχω πρόθεση να μπω σε ολοκληρωτικό πόλεμο» ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και πρώην Υπουργός μιλώντας για τις επιθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.


Σχετικά με την υποβάθμιση των ισραηλινών αντιποίνων από το Ιράν, ο κ. Συρίγος, έκανε το ακόλουθο σχόλιο. «Αυτό ήταν σαφές από πλευράς Ιράν που μετά την πεντάωρη επίθεση έσπευσε να δηλώσει ότι αυτό ήταν, εμείς δεν συνεχίζουμε παραπέρα, εκτός εάν προκληθούμε και εάν η έκταση της επίθεσης του Ισραήλ είναι μικρή, υποτίθεται ότι δίνει τη δυνατότητα στο Ιράν να πει ότι δεν έγινε τίποτα, αποκρούσαμε την επίθεση, όλα μια χαρά».
 
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ήταν βέβαιο ότι το Ισραήλ θα απαντούσε καθώς ανταποκρίνεται στη λογική του και από την άλλη μεριά είναι σαφές ότι το Ιράν προβληματίζεται πάρα πολύ στο τι θα κάνει.
Όσο αφορά στην πτυχή του κόστους των εκατέρωθεν επιθέσεων, ο κ. Συρίγος σημείωσε πως η ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ στοίχισε κάτι λιγότερο από 30 ή 40 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που το κόστος για να μπορέσουν να αναχαιτιστούν οι πύραυλοι και τα drones που έφυγαν από το Ιράν, έφτασε για το Ισραήλ το 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Διότι οι Ισραηλινοί χρησιμοποίησαν πυραύλους αξίας 3, 4, 5 εκατομμυρίων ευρώ και οι Ιρανοί είχαν χρησιμοποιήσει drones αξίας 70, 80, 100, 120 χιλιάδων ευρώ.


Η επόμενη πτυχή του θέματος, που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο είναι οι «τρεις παγκόσμιες πρώτες».  «Το Ιράν επιτέθηκε απευθείας στο Ισραήλ. Ως τώρα δεν είχε ξαναγίνει ποτέ αυτό και μάλιστα είχαμε κι άλλες δύο παγκοσμίως πρώτες. Η δεύτερη ήταν ότι για πρώτη φορά είχαμε αναχαίτιση πυραύλου εκτός της ατμόσφαιρας, ο Πόλεμος των Άστρων που λέγαμε τη δεκαετία του 80 και η τρίτη παγκόσμια πρώτη ήταν ότι ως τώρα βλέπαμε τις επιθέσεις οι οποίες γίνονταν ζωντανά την ώρα που ελάμβαναν χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε μια επίθεση την οποία την ξέραμε πέντε ώρες πριν φτάσουν οι πύραυλοι στο έδαφος της χώρας. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.


«Σημαίνει ότι είμαστε στα όρια περιφερειακής συγκρούσεως. Στην προηγούμενη επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ ενεπλάκησαν με τον Α ή τον Β τρόπο, 16 χώρες. Το Ισραήλ και το Ιράν, δύο που ήταν οι άμεσα εμπλεκόμενες, το Ιράκ και η Υεμένη, απ’ όπου εκτοξεύθηκαν πύραυλοι του Ιράν. Η Συρία που χρησιμοποιήθηκε ο εναέριος χώρος της και χρησιμοποιήθηκαν τα ραντάρ της για να παρακολουθεί το Ιράν τι γίνεται, ο Νότιος Λίβανος απ’ όπου η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυραύλους. Έχουμε Βρετανία, Γαλλία, Αμερική με τη βοήθεια και της Γερμανίας, τέσσερις χώρες να αναχαιτίζουν πυραύλους. Η Ιορδανία, που αναχαίτισε επίσης πυραύλους στο έδαφός της και Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν και Κουβέιτ, οι οποίες βοήθησαν με τα ραντάρ τους να εντοπιστούν οι πύραυλοι και ακολούθως χρησιμοποίησαν βάσεις σε αυτές τις χώρες για να καταστρέψουν τους πυραύλους. Για πέντε ώρες είχαν εμπλακεί 16 χώρες σε πόλεμο. Να το πω απλά αυτό δείχνει πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή» τόνισε ο κ. Συρίγος.


«Έχει το σπέρμα παγκόσμιου πολέμου, δεν είναι απαραίτητο ότι θα οδηγηθεί εκεί πέρα. Έχει όμως το σπέρμα παγκόσμιου πολέμου. Βλέπουμε ότι σε μια σύγκρουση πέντε ωρών εμπλέκονται 16 χώρες. Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Φανταστείτε πόσο εύκολα μπορεί να τραβήξει το πράγμα πολύ πιο μακριά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, υποτίθεται ότι έχουμε αναπτύξει μηχανισμούς μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ακριβώς για να αποτρέπονται αυτές οι περιπτώσεις. Αυτή τη στιγμή όμως, έτσι όπως δείχνουν τα πράγματα και με το Ιράν να είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της δυτικής κοινότητας, είναι δύσκολο να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας. Ας το κρατήσουμε αυτό, διότι αυτή τη στιγμή δίαυλος επικοινωνίας με το Ιράν δεν δείχνει να υπάρχει απευθείας με τη Δύση» συμπλήρωσε καταλήγοντας ο βουλευτής της ΝΔ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος