Α. Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή: Δεν τρέφουμε αυταπάτες, θετική εξέλιξη το ότι μιλάμε οι δύο χώρες – Είμαστε σε φάση «νηνεμίας» απο τους σεισμούς στην Τουρκία

«Δεν περιμένω καμία πλευρά να αλλάξει τη θέση της και δεν είμαι καθόλου στην κατηγορία εκείνων οι οποίοι για λόγους εντυπωσιασμού ή συνθηματολογικούς θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μία αδύναμη χώρα, η οποία είναι έτοιμη να υποταχθεί στην Τουρκία ή στον κ. Ερντογάν» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα σημείωσε πως γίνονται συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών «τη στιγμή που οι δύο πλευρές διατηρούν στο ακέραιο τις θέσεις τους, οι οποίες είναι θέσεις που έχουν δημόσια διατυπωθεί, είναι θέσεις οι οποίες στην Ελλάδα αντανακλούν, έχουν πολύ ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία από πίσω, σχεδόν ομοφωνία στο Κοινοβούλιο και είναι και θέσεις οι οποίες είναι διατυπωμένες δημόσια ακόμη και στις ιστοσελίδες και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας».

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε πως ακριβώς ένα χρόνο πριν, 7/12/2022, ο κύριος Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα ότι θα χτυπήσει την Αθήνα με τους πυραύλους typhoon, ενώ είχε προηγηθεί η απόπειρα της εισβολής στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, στον Έβρο, στις 2 Μαρτίου του 2020 χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «άνευ προηγουμένου, σε χρονική διάρκεια και ένταση, στα όρια της πολεμικής εμπλοκής» και προσθέτοντας πως μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία άλλαξε το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

«Συνεπώς, είμαστε σε μία φάση «νηνεμίας» και στη θάλασσα και στον αέρα, χωρίς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, χωρίς παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας σχεδόν για 8 – 9 μήνες» γεγονός που μάλιστα όπως υπογράμμισε έχει να συμβεί από το 1982 χαρακτηρίζοντάς την «θετική εξέλιξη» υπογραμμίζοντας όμως πως «δεν τρέφει αυταπάτες ότι οι διαφορές που έχουμε μπορούν να μπούνε σε μία φάση άμεσης εξομάλυνσης».

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία διαφορά, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία και ο κύριος Ερντογάν, στην χθεσινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή αναφέρει μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και βεβαίως κατά διαφορετικό τρόπο, ότι συμπλέκεται, εμπλέκεται και είναι αλληλένδετη με άλλα εκκρεμή θέματα» σημείωσε ο κ. Μαλλιάς και πρόσθεσε πως «η έννοια της υφαλοκρηπίδας τη στιγμή αυτή είναι δεν θα έλεγα παρωχημένη, αλλά είναι σε δεύτερη φάση. Βασικό είναι η ΑΟΖ».

Αναφορικά με τις ελληνικές θέσεις ο κ. Μαλλιάς τόνισε πως «είναι πάγιες και θα έλεγα ότι όσο περνάει ο καιρός και όσο βλέπουμε το πόσο καταπατώνται οι αρχές του διεθνούς δικαίου και στην Ευρώπη (Ουκρανία, Ρωσία) και σε άλλα και σε άλλα πλάτη και μήκη (δηλαδή Μέση Ανατολή, Αφρική και αλλού) τόσο βλέπουμε πόσο σωστή είναι η θέση της Ελλάδος ότι η προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου είναι αξίωμα της πολιτικής μας, όμως η πειστικότητα της ισχύος της θέσης μας συναρτάται και με την πολιτική συνοχή, με την πολύ ισχυρή εξωτερική πολιτική που ασκούμε και βεβαίως με την άμυνα», ενώ υπογράμμισε πως «όσο πιο ισχυρές ένοπλες δυνάμεις έχεις, τόσο μικρότερες πιθανότητες υπάρχουν να αναγκαστείς να χρησιμοποιήσεις. Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής και νομίζω πολύ σωστά δώσαμε πάρα πολύ βάρος μετά μια δεκαετία θυσιών να κάνουμε μια άνευ προηγουμένου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ενίσχυση της αεροπορίας με τα rafale, αναμένουμε το πράσινο φως και από την Ουάσιγκτον για τα F-35.

«Δεν μπορώ να ανιχνεύσω ακριβώς τους λόγους της μεταστροφής του κυρίου Ερντογάν, διότι όλες οι συνθήκες οι οποίες έχουν βγει στη δημοσιότητα F16, καλές σχέσεις με τους Αμερικανούς, με τη Γερμανία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «συνθήκες αναγκαίες», δεν είναι όμως συνθήκη «ικανή»» τόνισε επιπλέον ο κ. Μαλλιάς.

Ερωτηθείς για το τι μπορεί να θεωρείσει «απειλή» η Τουρκία από την πλευρά της Ελλάδας ο κ. Μαλλιάς υπενθύμισε πως «μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023 θεωρούσε απειλές τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη, τις αναπτύξεις αμερικανικών δυνάμεων σε πάρα πολλές τοποθεσίες της Ελλάδος, την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα δύο διαδοχικών συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την προμήθεια υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα για το Ναυτικό και τα rafale».

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε με οποιαδήποτε αφορμή να αντιστραφεί το θετικό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή ο κ. Μαλλιάς τόνισε πως «δεν μπορώ καθόλου να αποκλείσω» προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά του προέδρου της Τουρκίας στο Βερολίνο ήταν εκτός κάθε πλαισίου, όσο καλή προετοιμασία και αν έγινε βγήκε τελείως έξω από το πλαίσιο».

Ενω αναφορικά με την επίσκεψή του Τούρκου προέδρου στην ελληνιή πρωτεύουσα τόνισε πως «γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι πολύ καλά πράττει η Αθήνα, ώστε να φροντίσει ώστε η επίσκεψη αυτή να μην έχει αρνητικές παρενέργειες» υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «κανείς μας δεν μπορεί να εγγυηθεί αυτό το πράγμα».

Τέλος αναφορικά με τη Χάγη ο κ. Μαλλιάς σημείωσε χαρακτηριστικά «προσπάθησα να βρω κάτι το οποίο να μπορεί να δίνει την απάντηση «Τι περιμένουμε από τη Χάγη;». Η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο Θαλάσσης και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Άρα πρέπει να κάνει αυτά τα δύο βήματα η Τουρκία για να πάμε στο επίπεδο της Χάγης. Επίσης, η Ελλάδα από το 2015 έχει εξαιρέσει οτιδήποτε αφορά εδάφη, ελληνική κυριαρχία από τη δικαιοδοσία της Χάγης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος