Α. Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή: Απομακρυσμένο σενάριο το να παγιωθεί η ανάπαυλα στα ελληνοτουρκικά

Κίνηση ιστορικής σημασίας και πολύ σημαντική εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ταυτόχρονα και πολύ απομακρυσμένο σενάριο εκτίμησε πως είναι «η οποιαδήποτε τουρκική ηγεσία μετά τις εκλογές της 14ης Μαίου να συνυπογράψει ένα έγγραφο προκειμένου να παραπέμψουμε το ζήτημα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και βεβαίως της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη» ο Αλέξανδρος Μαλλιάς πρέσβης επί τιμή, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» . Όπως επισήμανε μία τέτοια κίνηση «θα ανατρέψει εκ βάθρων το σκηνικό σύγκρουσης στα πρόθυρα πολέμου των τελευταίων χρόνων». Όμως υπογράμμισε πως «η τουρκική πολιτική είναι πάγια σταθερή» και για τους δύο υποψήφιους για την προεδρία ότι «τον Κιλιτσντάρογλου τον ξέρουμε μόνο από τις προεκλογικές δηλώσεις του και ο Ερντογάν δεν επρόκειτο να μπει σε εκλογική διαδικασία με αβέβαιους όρους νίκης»

Με μία εβδομάδα διαφορά διεξάγονται οι εθνικές εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Στις 21 Μαίου στην Ελλάδα και στις 14 στις Τουρκία

«Οι σεισμοί στην Τουρκία είναι ο καταλύτης των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την ελληνική αντίδραση, την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση. Ο τουρκικός λαός πρώτος είδε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή και αυτό το μήνυμα έδειξε να το αντιλαμβάνεται η τουρκική ηγεσία» είπε ο κ. Μαλλιάς

Όπως επισήμανε «το πρώτο διήμερο η ελληνική βοήθεια δεν ήταν με πηχυαίους με μεγάλους τίτλους. Από την τρίτη μέρα άρχισε πλέον και η τουρκική ηγεσία να αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να να αλλάξει. Επρόκειτο για μία ιστορικών διαστάσεων καταστροφή με περίπου 50.000 νεκρούς, τραυματίες και ξεσπιτωμένους πρόσφυγες στη χώρα τους»

«Η τουρκική ηγεσία έκρινε ότι στη φάση αυτή το δικό της συμφέρον είναι να μεταβάλει στάση και να έχουμε ορισμένες αναμφίβολα θετικές ενδείξεις» σημείωσε.

Όπως εκτίμησε «αυτό είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδος». Ωστόσο ήταν επιφυλακτικός λέγοντας πως «δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε αυταπάτες, διότι γνωρίζουμε την τουρκική πολιτική. Γνωρίζουμε ότι είναι πάγια σταθερή, δεν μεταβάλει στόχους, αλλά η σημερινή αυτή ηρεμία – ανάπαυλα είναι κάτι το οποίο είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδος. Από εκεί και πέρα εμείς κάνουμε την προετοιμασία που χρειάζεται. Εάν αυτή η ανάπαυλα, αυτή η παρένθεση κρατήσει, διατηρηθεί και μετά τις τουρκικές εκλογές, αυτό θα είναι αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη».

Ο κ. Μαλλιάς απέφυγε να κάνει σύγκριση μεταξύ των δύο υποψηφίων, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου, καθώς όπως σημείωσε «τον κ. Κιλιτσντάρογλου τον γνωρίζουμε μόνο από τις δηλώσεις του. Θα ήταν πολύ, πολύ αμφίβολο εάν μετέβαλε τη στάση που έχουν οι κεμαλικές κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια προ της ελεύσεως του Ερντογκάν»

Και υπενθύμισε πως «με κεμαλικές κυβερνήσεις είχαμε την εισβολή στην Κύπρο το 1974, την κρίση το 1976 στο Αιγαίο, το 1987, το 1996 και πολλές άλλες κρίσεις. Καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι»

Όπως εκτίμησε «ο Ερντογάν δεν επρόκειτο να μπει σε εκλογική διαδικασία με αβέβαιους όρους νίκης. Εάν δεν εκτιμούσε πως οι πιθανότητες να κερδίσει ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις πιθανότητες να ηττηθεί»

Ο κ. Μαλλιάς υπογράμμισε «Το θεωρώ σημαντικό ότι η Τουρκία έκρινε ότι είναι προς το συμφέρον της να μεταβάλει στάση και νομίζω ότι είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδος αυτή η παρένθεση, η ανάπαυλα όπως θέλουμε να το πούμε να παγιωθεί. Διότι από το κλίμα έντασης δεν απεικονίζεται η πραγματικότητα. Είμαστε στα προοίμια συγκρουσης, σύρραξης και γι αυτό ετοιμαζόμαστε με πολύ μεγάλη προσοχή και με μεγάλη σύνεση. Υπερεξοπλίζοντας τις Ένοπλες δυνάμεις και ενισχύοντας την πειστικότητα της αποτροπής μας.

Πηγή: ΕΡΤ


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος