Α. Κούλεϊ στον «Επίλογο» της ΕΡΤ: Αμφίβολη η αξιοπιστία και το όφελος των πυρηνικών απειλών του Πούτιν (video)

Array

Την άποψη πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να αποδείξει την αξιοπιστία των απειλών για χρήση πυρηνικών εξέφρασε μιλώντας στον Απόστολο Μαγγηριάδη και στην εκπομπή «Επίλογος» ο Αλεξάντερ Κούλεϊ που είναι καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Κολούμπια με ειδίκευση τα θέματα Ρωσίας.

Ο κ. Κούλεϊ επισημαίνει πως ο Πούτιν έχει πλέον τεράστιο πρόβλημα στο εσωτερικό του, μετά την απόφαση για την επιστράτευση, ενώ προβλέπει δύσκολο χειμώνα για την Ευρώπη αφού ο Ρώσος Πρόεδρος θα επιδιώξει να διασπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα.

  • Κύριε Καθηγητά, σας ευχαριστώ που είστε με την Δημόσια Τηλεόραση εδώ στην Αθήνα. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω, υποθέτω ότι συμφωνείτε ότι τα πράγματα δεν πάνε όπως είχαν προγραμματιστεί για τον Πούτιν από την ημέρα που αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία, σωστά;

Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζει προκλήσεις σε τουλάχιστον δύο μέτωπα. Το ένα είναι η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Αιφνιδιάστηκε  από την απροσδόκητη αντεπίθεση της Ουκρανίας, η οποία όχι μόνο έχει καταλάβει εδάφη, αλλά είναι περίπλοκη αυτή η συλλογιστική πίσω από τα δημοψηφίσματα και το σχέδιο προσάρτησης, σωστά; Αφού προσάρτησε αυτά τα τέσσερα ουκρανικά εδάφη, τα ενσωμάτωσε στο ρωσικό σύνταγμα, τώρα βρίσκεται στην πραγματικότητα να χάνει έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Και έτσι αυτό όχι μόνο περιπλέκει το καθεστώς των δημοψηφισμάτων και το τι έχει συμβεί νομικά, αλλά δείχνει ένα είδος αδυναμίας, ότι δεν έχει τα δεδομένα επί τόπου για να διεκδικήσει αυτά που διεκδικεί. Η εγχώρια πρόκληση, νομίζω, είναι ακόμη πιο σημαντική γι’ αυτόν.

Μέχρι τώρα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, ο πόλεμος ήταν κάτι ξεχωριστό. Οι Ρώσοι πολίτες δεν κλήθηκαν να θυσιαστούν, συνέχιζαν τη ζωή τους κανονικά. Θα χειριστούμε τις κυρώσεις. Θα διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν τρόποι να τις παρακάμψουμε.  Μπορείτε να συνεχίσετε να καταναλώνετε. Τώρα, με τη στρατολόγηση, η διάθεση στο ρωσικό κοινό, και το γνωρίζουμε αυτό από έρευνες της ρωσικής κυβέρνησης, είναι πολύ πιο τεταμένη και ανησυχητική από ό,τι πριν. Ο πόλεμος ήρθε στο σπίτι και είναι κάτι αληθινό. Επηρεάζει γνωστούς τους ανθρώπους.

  • Πόσο αξιόπιστες πιστεύετε ότι είναι οι πυρηνικές απειλές του;

Νομίζω ότι είναι δύσκολο να κρίνουμε την αξιοπιστία γιατί είτε σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει είτε όχι, πρέπει να δείξει ότι είναι αξιόπιστες οι απειλές. Πρέπει να δώσει σήμα ότι θα το κάνει. Και το έκανε με τον παραδοσιακό του μηχανισμό, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ το έχουν κάνει στο παρελθόν, ακριβώς όπως είχαν αναγνωρίσει στο παρελθόν το Κόσοβο, όπως ακριβώς αναφώνησαν ότι είναι μια μοναδική δύναμη. Οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στο παρελθόν, επομένως υπάρχει προηγούμενο για να το κάνουμε και εμείς.

Στην πραγματικότητα φαίνεται ασαφές τι θα κέρδιζε στο πεδίο της μάχης ως αποτέλεσμα αυτού, ειδικά δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν τέτοιες κινήσεις στις γραμμές. Είναι αμφίβολο ότι, για παράδειγμα, αυτό θα έδινε κάποιου είδους σαφές στρατιωτικό τακτικό πλεονέκτημα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο μόνο και μόνο επειδή οι δύο πλευρές κινούνται τώρα με τέτοιο ρυθμό.

  • Πιστεύετε ότι η προσπάθεια της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση ή θα μπορούσε ενδεχομένως να κλιμακώσει την κατάσταση;
Nομίζω ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Θα προσέθετε ένα είδος συμβολισμού σε ένα θέμα που έχει τόση ένταση και για τις δύο πλευρές. Νομίζω ότι τα δεδομένα στο έδαφος και η στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας είναι αυτό που έχει σημασία τώρα. Νομίζω ότι ο υπουργός Μπλίνκεν έχει δίκιο που παγώνει αυτή την κίνηση.
  • Και ποια είναι η πρόβλεψή σας για τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη; Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση η Ρωσία και η Ευρώπη να αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά τη στρατηγική γύρω από τους ενεργειακούς πόρους;

Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά και δεν φαίνονται καλά, επειδή ο Πούτιν φαίνεται να παίζει αυτό το χαρτί με το οποίο θέλει να προκαλέσει πόνο, οικονομικό πόνο σε μια τελευταία προσπάθεια να σπάσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Γι’ αυτόν, λοιπόν, αυτό είναι μέρος μιας στρατηγικής. Και μέχρι να έχουμε μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία, μέχρι να έχουμε πραγματικές διαπραγματεύσεις όπου οι δύο πλευρές αισθάνονται ότι είναι προς το συμφέρον τους να διαπραγματευτούν μέτρα όπως οι κυρώσεις, η ενεργειακή ασφάλεια, η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, αυτά είναι ζητήματα που δεν μπορούν να συζητηθούν με σοβαρότητα.

  • Πώς εκτιμάτε τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτή τη σύγκρουση;

Λοιπόν η Τουρκία ήθελε να αντισταθμίσει τα οφέλη της και να δώσει διαφορετικά πράγματα σε διαφορετικές πλευρές. Έχει προμηθεύσει στρατιωτικά την Ουκρανία με τα drones. Ωστόσο, αρνήθηκε επίσης να επιβάλει τις κυρώσεις. Πρόσφατα πιέστηκε για τη χρήση του συστήματος πληρωμών MIR του ρωσικού συστήματος πληρωμών, αλλά καλωσόρισε ολιγάρχες οργανισμών που έχουν περιληφθεί στις κυρώσεις. Και επίσης έχει ιστορικό διεξαγωγής επιχειρήσεων αλλαγής σημαίας. Νομίζω λοιπόν ότι η Τουρκία ήθελε να παρουσιαστεί ως μεσολαβητής στη σύγκρουση, ως κάποιος που μπορεί να φέρει κοντά τις αντιμαχομένες πλευρές. Αλλά ήθελε να παίξει όλες τις πλευρές όσο περισσότερο μπορεί σε αυτόν τον ρόλο.

  • Και πιστεύετε ότι αυτό έχει εξοργίσει την Ουάσιγκτον;

Νομίζω ότι η Ουάσιγκτον είναι απογοητευμένη φυσικά που μια χώρα του ΝΑΤΟ δεν συμμετέχει στο καθεστώς των κυρώσεων. Από την άλλη, οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας δεν είναι καλές. Νομίζω, λοιπόν, ότι ήταν επίσης αναμενόμενο ότι η Τουρκία θα προσπαθούσε να χαράξει μια αυτόνομη θέση.

  • Και τελευταία ερώτηση πώς πιστεύετε ότι η Κίνα αξιολογεί όλη αυτή την κατάσταση στην Ουκρανία και τη Ρωσία;

Νομίζω ότι η Κίνα κρατά σημειώσεις καθημερινά, όχι μόνο για τη σύγκρουση αλλά και για τη δυτική αντίδραση. Νομίζω ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι απολύτως σοκαρισμένοι με τη δυτική ενότητα, ειδικά από τον συντονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών όσον αφορά την επιβολή των κυρώσεων. Επίσης, βλέπουμε ότι η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε απαγόρευση σε επίπεδο υφυπουργών και άνω την κατοχή τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων στο εξωτερικό. Και πάλι, έχοντας υπόψη τον τρόπο με τον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Ρωσία παγκοσμίως, προσπαθώντας να αποτρέψει αυτό το σενάριο σε περίπτωση που η Δύση ήθελε να επιβάλει κυρώσεις για κάτι σαν την Ταϊβάν. Αλλά γενικά νομίζω ότι οι Κινέζοι που ακολουθούσαν αυτήν την πολιτική της προσπάθειας να διχάσουν την Ευρώπη και να έχουν συγκεκριμένους εταίρους, επανεξετάζουν στρατηγικά ορισμένες από τις προσεγγίσεις τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος