Α. Γαλιάσος, Βρετανική Επιτροπή: Έχει καταρρεύσει το επιχείρημα ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στη Βρετανία – Σε πανικό ο Ρ. Σούνακ

«Το επιχείρημα των Βρετανών ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι πιο ασφαλή στη Βρετανία έχει καταρρεύσει» υπογράμμισε ο Αυγουστίνος Γαλιάσος, μέλος της βρετανικής Επιτροπής για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ τονίζοντας επιπλέον την προσωπική του εκτίμηση πως «ο Ρίσι Σούνακ είναι σε πανικό, γιατί νομίζει ότι σε περίπτωση που έκανε συζήτηση με τον πρωθυπουργό θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου και όλοι θα ζήταγαν τα κλεμμένα αντικείμενα από την Αφρική, από την Ινδία, από το Μουσείο», ενώ παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα ζητάει μόνο τα γλυπτά του Παρθενώνα, τίποτε άλλο.

Επιπλέον ο κ. Γαλιάσος αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση της βρετανική επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται πως «οι κινήσεις του Βρετανού πρωθυπουργού αυτό που καταφέρνουν είναι να αποδυναμώσει την υπόθεση τους, για να κρατήσουν ακόμα τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Το αίτημα για επανένωση παραμένει στο τραπέζι, όπως ακριβώς έγινε πριν 40 χρόνια», ενώ υπενθύμισε και τη «συμβολική δράση»της Επιτροπής με την οποία συγκεντρωσαν από δωρεές από Έλληνες και από Βρετανούς 30.000 λίρες «για να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση τη βρετανική που κράτησε τα Γλυπτά, τα φρόντισε, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα. Την ευχαριστούμε που τα κράτησε και τα φρόντισε τα τελευταία 100 χρόνια, αλλά είναι η ώρα να γυρίσουν πίσω στη φυσική τους παρουσία».

Ερωτηθείς για την ανθρωπογεωγραφία της Επιτροπής τόνισε πως αποτελείται κυρίως από Βρετανούς, ουσιαστικά ξεκίνησε με προτροπή της Μελίνας Μερκούρη το 1983, έχει διακεκριμένους καθηγητές πανεπιστημίου από το Cambridge, στην Οξφόρδη, ακόμη και οσκαρικούς ηθοποιούς, η Βικτόρια Χίσλοπ, ενώ ο ίδιος είναι ο μοναδικός Έλληνας γιατί έχει βρετανικό διαβατήριο, διαφορετικά δεν μπορούσε να είναι μέλος.

«Οι διαπραγματεύσεις και οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και στο Βρετανικό Μουσείο συνεχίζονται» τόνισε την ίδια ώρα η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Νατάσσα Καντζάβελλου υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική πλευρά ποτέ δεν έκανε λόγο για αλλαγή νομοθεσίας, γι αυτό ήταν έκπληξη η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γαλιάσος υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 150 χρόνια, που υπάρχουν συζητήσεις και το Βρετανικό Μουσείο μιλάει και ο Τζορτζ Όζμπορν έκανε ένα δείπνο τις τελευταίες μέρες και το έκανε μέσα στην αίθουσα που είναι τα γλυπτά του Παρθενώνα και αυτό είναι πάρα πολύ συμβολικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος