Α. Κλάψης, καθ. διπλωματίας: Θα δούμε και άλλου είδους ανοίγματα των ΗΠΑ προς την Τουρκία μετά τις εκλογές

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, η καταρρέουσα τουρκική οικονομία και οι σχέσεις της με τη Δύση αποτέλεσαν το θέμα της συζήτησης στην εκπομπή «Συνδέσεις» μεταξύ του Aντώνη Κλάψη, επίκουρου καθηγητή Διπλωματίας και του ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννη Μανδαλίδη.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εγκρίνει το μικρό πακέτο της αναβάθμισης των F-16 καθώς και τη στενή οικονομική συνεργασία της Άγκυρας με Ρωσία και Ιαπωνία ο κ Κλάψης εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στα οικονομικά συμφέροντα των χωρών.

«Δεν χωρούν ούτε συναισθηματισμοί, ούτε άλλου είδους προτεραιότητες, παρά μόνο η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των κρατών που συνεργάζονται με την Τουρκία», είπε. Ο ίδιος έκανε λόγο για παράδοξο φαινόμενο ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία με τις οποίες είμαστε εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υποτίθεται ότι ευαγγελίζονται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, την κοινή εξωτερική πολιτική, η κοινή άμυνα, «όταν έρχεται η ώρα του Ταμείου να προτιμούν το οικονομικό όφελος το οποίο προκύπτει από τις συναλλαγές με την Τουρκία».

Κομβική η σημασία της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Διπλωματίας η στάση αυτή των δυτικών χωρών απέναντι στην Άγκυρα είναι η αντανάκλαση της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας που έχει η Τουρκία. «Είναι μια χώρα σε ένα κομβικό σημείο του πλανήτη. Βρίσκεται ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία και κοντά στη Μέση Ανατολή. Είναι μία χώρα την οποία για την οποία ενδιαφέρονται και για οικονομικούς αλλά και για πολιτικούς, στρατιωτικούς και άλλους λόγους όλες οι σημαντικές χώρες του πλανήτη μη εξαιρουμένων και των ΗΠΑ».

Αναφερόμενος στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που έχουν περάσει από πολλά στάδια, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει εγκαταλείψει την προοπτική να διατηρήσει την Τουρκία στη σφαίρα επιρροής της και εντός του ΝΑΤΟ, αλλά αντίθετα προσπαθει να κρατήσει τους δεσμούς μαζί της και θα συνεχίσει να το κάνει.

«Νομίζω ότι εκείνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να την “κανονικοποιήσουν” με έναν τρόπο, στο βαθμό βέβαια που η Τουρκία μπορεί να “κανονικοποιηθεί” γιατί είναι μια χώρα με πολλές ιδιαιτερότητες και έχουν ως προτεραιότητα να διατηρηθεί η Τουρκία μέσα στη σφαίρα της δικής τους επιρροής» είπε.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν και άλλου είδους ανοίγματα προς την Τουρκία, προφανώς μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου. «Για να απομακρυνθεί εντελώς η Τουρκία από τη Δύση νομίζω ότι αυτό θα προκύψει μόνον εφόσον η ίδια η Τουρκία τραβήξει τόσο πολύ το σκοινί ώστε να το κόψει, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή είναι η πραγματική θέληση της τουρκικής ηγεσίας, όχι μόνο του κυρίου Ερντογάν, ακόμα και της αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Μπορεί η Τουρκία να προχωρήσει σε εξοπλισμούς παρά την κατάσταση της οικονομίας της

Σχολιάζοντας την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ο κ. Κλάψης επιβεβαίωσε ότι η τουρκική οικονομία δεν πηγαίνει τόσο καλά, αλλά όπως είπε αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς.

«Η Τουρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιεί χρήματα τα οποία δεν περισσεύουν, βέβαια, και τα οποία αφαιρούνται ενδεχομένως από άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα ανακουφίζουν μεγάλα τμήματα του τουρκικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστήριξε που έχουν βελτιωθεί μετά τους σεισμούς τόνισε ότι αυτή η κατάσταση διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές και στις δύο χώρες.

«Μπορούμε να προσδοκούμε ότι τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα τα πράγματα μάλλον θα συνεχίσουν σε αυτή την ομαλή πορεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συνεχίσουν και για πάντα έτσι», τόνισε ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει όποιο πρόβλημα τυχόν προκύψει.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μανδαλίδης τόνισε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει μια παραγωγικότητα στην τουρκική οικονομία κρατώντας τα επιτόκια χαμηλά. «Η Τουρκία παράγει χάρη σε αυτή την πολιτική αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτεί το έλλειμα των εξωτερικών πληρωμών», είπε ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δύσκολη καθημερινότητα των πολιτών που δυσκολεύονται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αντιόχεια

«Η Αντιόχεια στη νότια Τουρκία είναι μια πόλη φάντασμα. Χτες (Τετάρτη 19/4) την επισκεφτήκαμε μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη μαζί με τους θρησκευτικούς ηγέτες που έχουν την έδρα τους στην Κωνσταντινούπολη σε μία συμβολική κίνηση. Η πόλη δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει ζωή» ανέφερε ο δημοσιογράφος περιγράφοντας μια εικόνα ισοπεδωμένης πόλης.

Όπως τόνισε, στο μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι η Ορθόδοξη κοινότητα συμπαραστάθηκε εξαρχής όχι μόνο εντός της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό στους σεισμοπαθείς και ότι η αγάπη προς το Θεό στην χριστιανική πίστη εκφράζεται μέσω της αγάπης στον συνάνθρωπο μας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος