Υπεύθυνος στοιχηματισμός και αντιμετώπιση «ξεπλύματος χρήματος» στο επίκεντρο της 7ης συνεδρίασης της Επιτροπής Macolin

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (30/11) η έβδομη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Γιώργου Μαυρωτά. Οι εργασίες της Επιτροπής εντάσσονται στο πλαίσιο της Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας, που φιλοξενείται στην Αθήνα και στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στην συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου της χειραγώγησης αγώνων, όπως και ζητήματα προσφοράς στοιχηματικού προϊόντος σε συνάρτηση με τους κινδύνους ακεραιότητας συγκεκριμένων πρωταθλημάτων, σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες και τις ενώσεις στοιχηματικών εταιρειών.

Αποφασίστηκε να προχωρήσει η Επιτροπή στην σύνταξη έκθεσης, με συγκεκριμένες προτάσεις, για την αντιμετώπιση της διασύνδεσης του παράνομου στοιχηματισμού με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρχει συνεργασία της Επιτροπής Παρακολούθησης με την MONEYVAL, την επιτροπή ειδικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αρμόδια για την εφαρμογή μέτρων ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Μαυρωτάς, πρότεινε ακόμα τη δημιουργία ενός «βαρόμετρου» ακεραιότητας πρωταθλημάτων πανευρωπαϊκά, με συγκεκριμένα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια και την ανάλογη τεχνική παραμετροποίηση.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμμετείχε στην συνεδρίασης της Επιτροπής και η Γαλλία, που κύρωσε πρόσφατα τη Συνθήκη Macolin, ενώ ως παρατηρητής πήρε μέρος και η Ισπανία, που είναι η επόμενη που θα προχωρήσει στην υπογραφή της.

Αύριο 1/12 ολοκληρώνεται η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας με την ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην εκδήλωση που θα έχει θέμα: «Σύγχρονες προκλήσεις στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων στον ελληνικό και διεθνή χώρο», θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι εθνικών και διεθνών φορέων, αθλητικών ομοσπονδιών και ενώσεων παικτών, όπως και τα μέλη του πυρήνα της ΕΠΑΘΛΑ, των ομάδων εργασίας της Εθνικής Πλατφόρμας και των στοιχηματικών εταιρειών. Θα συγκροτήσουν πάνελ, όπου θα ανταλλάξουν απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις για την καλύτερη αντιμετώπιση της χειραγώγησης στον αθλητισμό.

Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, η επικεφαλής του αθλητικού τομέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σόφι Κβάνσι, ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, και ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος.

Στα πάνελ που θα ακολουθήσουν –στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης- με θέμα, το διεθνές και εγχώριο περιβάλλον στην αντιμετώπιση του φαινομένου, θα μιλήσουν στο πρώτο μέρος, εκπρόσωποι της επιτροπής παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, της INTERPOL, της UEFA, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών και της ULIS (United Lotteries for Integrity in Sports) και στο δεύτερο εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας (Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και Οικονομική Αστυνομία), της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων, της ΕΠΑΘΛΑ και ο Αθλητικός Εισαγγελέας.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, θα συζητηθούν, η συμβολή των αθλητών στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων, ο ρόλος της ΕΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών στην προάσπιση της ακεραιότητας και η συμβολή των στοιχηματικών εταιριών στην αντιμετώπιση του φαινομένου της χειραγώγησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος