Βασίλης Τόπαλος: Έκανε σπάρινγκ με τρεις αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας

Νέες καταθέσεις δίνουν περισσότερο «φως» στην υπόθεση του θανάτου του δεκαεξάχρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, ο οποίος κατέρρευσε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στο οποίο προπονούταν στην πυγμαχία, στις 16 Δεκεμβρίου του 2022 και απεβίωσε λόγω των τραυμάτων του στις 2 Ιανουαρίου του 2023.

Υπενθυμίζουμε πως ο άτυχος νεαρός υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση όταν κατέρρευσε, η οποία επέφερε εγκεφαλική νέκρωση.

Αυτή την φορά κατέθεσαν οι 3 «αντίπαλοι» του άτυχου νεαρού, εκείνη την μέρα στο γυμναστήριο. Όλοι τους, όπως αποδείχθηκε ήταν μεγαλύτερες ηλικίας αλλά και σε κατηγορία μεγαλύτερη από αυτή του δεκαεξάχρονου, δηλαδή ζύγιζαν 6 με 7 περισσότερα κιλά από τον Βασίλη Τόπαλο.

Αυτό σήμαινε πως κάθε χτύπημα που θα δεχόταν ο άτυχος νεαρός, θα ήταν πιο βαρύ, διότι η μυϊκή δύναμη των αντιπάλων του, λόγω της ολοκληρωμένης ανάπτυξης των σωμάτων τους αλλά και λόγω του περισσότερου βάρους που είχαν, θα ήταν μεγαλύτερη από αυτή που είχε συνηθίσει ο πρωταθλητής Ευρώπης.

Εικάζεται ότι αυτά τα χτυπήματα ίσως να οδήγησαν και στην κατάρρευση του άτυχου πυγμάχου, στις τουαλέτες του γυμναστηρίου λίγο μετά την προπόνηση. Τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως, μέχρι να προκύψει μια ολοκληρωμένη εικόνα του τι συνέβη εκείνη την μοιραία μέρα.

Ιατροδικαστής Δ. Γαλεντέρης για 16χρονο πυγμάχο: Δε με πείθει ότι η πτώση προκάλεσε το αιμάτωμα

«Εμένα για το υποσκληρίδιο αιμάτωμα να σας πω την αλήθεια δεν με πείθει η πτώση από ύψος και δη στο πλαίσιο ενός λιποθυμικού (επεισοδίου). Πρέπει να δούμε λίγο τις συνθήκες της πτώσης, το ύψος από το οποίο έπεσε, αν χτύπησε, πώς χτύπησε, γιατί συνήθως στα λιποθυμικά επεισόδια να ξέρετε ότι προηγείται μια ζάλη, μια συμπτωματολογία που προειδοποιεί τον ασθενή ότι θα λιποθυμήσει. Συνεπώς οι πτώσεις αυτές δεν είναι τόσο σφοδρές όσο με ένα συγκοπτικό επεισόδιο στο οποίο ασθενής χάνει ακαριαία τις αισθήσεις του. Συνεπώς, μια τέτοια κάκωση θα πρέπει να ψαχτεί νομίζω πιο βαθιά για το πώς προκλήθηκε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις»  ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης για την υπόθεση του 16χρονου πρωταθλητή πυγμαχίας που έφυγε από τη ζωή.

Πρόσθεσε ότι «πρέπει να δούμε και τις κακώσεις των μαλακών μορίων γιατί δεν μπορεί με τέτοια κάκωση να εμφανίζεται αυτόνομη χωρίς να υπάρχει κάποια συνοδός βλάβη στο κρανίο. Όλα αυτά θα εξεταστούν και θα βγει ένα συμπέρασμα για το πώς εντέλει προκλήθηκε αυτή η αιμορραγία».

«Έχουμε μια τραυματική κάκωση, έχουμε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα[…] Δεν έχει σημασία ότι είναι στη μια πλευρά η βλάβη, μια τέτοια βλάβη συνήθως στη μία πλευρά συμβαίνει. Γι αυτό ο προπονητής είπε ότι μετά από ένα νοκ άουτ πάντα πρέπει να γίνονται εξετάσεις μαγνητικές αξονικές για να αποκλειστούν τυχόν εγκεφαλικές κακώσεις ή αιμορραγίες εντός του κρανίου που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια μόνιμη αναπηρία για τον αθλητή. Είναι μια τραυματική κάκωση, αυτήν η οποία καταγράφεται από την ιατροδικαστική μέχρι στιγμής. Πρέπει να ερευνηθούν και τα χτύπηματα που δέχθηκε ο νεαρός αλλά και η πτώση για τυχόν αιιοπαθολογία, δηλαδή ως πιθανή αιτία για τη δημιουργία του αιματώματος» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το αν ο αθλητής μπορεί να είχε κάτι χωρίς να το γνωρίζει οπότε ξαφνικά με ένα χτύπημα πάνω στην προπόνηση να επιδεινώθηκεο κ. Γαλεντέρης απάντησε ότι: «το αιμάτωμα από τη στιγμή που χειρουργήθηκε και έγινε και η νεκροτομή του έχει κάποια χαρακτηριστικά. Μπορούμε δηλαδή να αποδώσουμε σε αυτό το αιμάτωμα τη χρονική στιγμή την οποία δημιουργήθηκε. Συνεπώς, μπορούμε να ξέρουμε αν είναι ένα οξύ αιμάτωμα, αν είναι υποξύ αιμάτωμα ή αν είναι χρόνιο. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να οριοθετήσουμε χρονικά σε κάποιες αντιδράσεις, σε κάποια αδρά όρια τη στιγμή της δημιουργίας του. Απ’ όσο ενημερώνομαι μιλάμε για ένα οξύ αιμάτωμα. Συνεπώς δεν μπορούμε να πάμε πολύ πίσω στο χρόνο για να βρούμε τη στιγμή της πρόκλησης».

Οι εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς έγινε 

Ακόμα ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σαφώς και οι εξετάσεις θα δείξουν τι ακριβώς έγινε και νομίζω ότι έχουν δείξει ήδη. Απλά νομίζω ότι περιμένουν να ολοκληρωθεί η δικογραφία και οι υπόλοιπες εξετάσεις για να επαληθεύσουν τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος