Τόμας Μπαχ ενόψει Παγκόσμιας Ημέρας Γυναίκας: «Η δύναμη του αθλητισμού για μια κοινωνία πιο ίση και χωρίς αποκλεισμούς»

«#GenderEqualOlympics: Γιορτάζουμε την πλήρη ισότητα των φύλων στα στάδια στο Παρίσι 2024»

Με αυτό τον τρόπο η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, θέλησε «να γιορτάζει ένα μνημειώδες επίτευγμα που πρόκειται να επιτευχθεί στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024: Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα υπάρξει πλήρης ισότητα των φύλων στον αγωνιστικό χώρο.»

«Πρόκειται να γιορτάσουμε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία των γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στον αθλητισμό συνολικά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται στην ιστοσελίδα της ΔΟΕ, συνολικά μόλις το 2,2% των συμμετεχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 1900 ήταν γυναίκες, όταν οι γυναίκες αγωνίστηκαν για πρώτη φορά, ο αριθμός αυξήθηκε σταδιακά, ανεβάζοντας το ρυθμό από το Λος Άντζελες του 1984, στο 23%, 44% στο Λονδίνο 2012 και 48% στο Τόκιο 2020.

«Ανυπομονούμε για το Παρίσι 2024, όπου θα δούμε τα αποτελέσματα των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε το Ολυμπιακό Κίνημα και οι γυναίκες πρωτοπόροι. Αυτή είναι η συνεισφορά μας σε έναν κόσμο πιο ισότητας των φύλων», πρόσθεσε ο Τόμας Μπαχ.

Άλλες βασικές πρωτοβουλίες, όπως:

  1. ένα πιο ισορροπημένο αθλητικό πρόγραμμα, με 28 από τα 32 αθλήματα να είναι πλήρως ίσα ως προς το φύλο στο Παρίσι.
  2. έναν πιο ισορροπημένο ως προς το φύλο αριθμό αγώνων μεταλλίων, με το πρόγραμμα Παρισιού 2024 να περιλαμβάνει 152 αγώνες γυναικών, 157 αγώνες ανδρών και 20 αγώνες μικτών φύλων.
  3. Ήδη από το Τόκιο 2020, κάθε ομάδα ενθαρρύνεται να έχει μία γυναίκα και έναν άνδρα αθλητή να φέρουν από κοινού τη σημαία τους στην Τελετή Έναρξης.
  4. Ταυτόχρονα, η ΔΟΕ ενθαρρύνει όλες τις Ολυμπιακές Επιτροπές να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα και έναν άνδρα αθλητή στην αποστολή τους.

Επίσης στο Παρίσι, για πρώτη φορά από την ένταξή του στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 1984, ο Μαραθώνιος γυναικών θα διεξαχθεί μια μέρα μετά τον ανδρικό και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα στίβου στις 11 Αυγούστου κατά την Τελετή Λήξης. Για πολλά χρόνια, ο Μαραθώνιος ανδρών κατείχε αυτό το προνόμιο, ως ένα κορυφαίο γεγονός για να κλείσει το δεκαπενθήμερο των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Η δέσμευσή μας για την προώθηση της ισότητας των φύλων δεν τελειώνει στο Παρίσι», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.

«Θα συνεχίσουμε να ανοίγουμε δρόμους για τις γυναίκες και να συνεργαζόμαστε με τα ενδιαφερόμενα μέρη μας, ενθαρρύνοντάς τες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της ισότητας των φύλων στον τομέα ευθύνης τους. Η ΔΟΕ θα συνεχίσει να ηγείται του δρόμου και να χρησιμοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για να συνεισφέρει σε μια κοινωνία πιο ίση και χωρίς αποκλεισμούς».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος