Το Wimbledon θα επιτρέψει να μετάσχουν Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές

Το Wimbledon θα δεχτεί συμμετοχές από Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες για το φετινό τουρνουά, εάν συμφωνήσουν να αγωνιστούν ως ουδέτεροι αθλητές και συμμορφωθούν με τους «κατάλληλους όρους», ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Παρασκευή σε δήλωση.

Τενίστες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία απαγορεύτηκε να παίξουν στα περσινά πρωταθλήματα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι επαγγελματικές περιοδείες ανδρών και γυναικών – το ATP και το WTA – και η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF) να αφαιρέσει τους βαθμούς της κατάταξης από το Wimbledon.

Οι όροι συμμετοχής για τη φετινή διοργάνωση στο Λονδίνο, ένα από τα τέσσερα Grand Slam του τένις, περιλαμβάνουν την απαγόρευση «εκφράσεων υποστήριξης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ενώ οι παίκτες που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ρωσικό ή το κράτος της Λευκορωσίας δεν θα επιτρέπεται να αγωνιστούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν χορηγία από εταιρείες που λειτουργούν ή ελέγχονται από αυτές.

«Συνεχίζουμε να καταδικάζουμε πλήρως την παράνομη εισβολή της Ρωσίας και η ολόψυχη υποστήριξή μας παραμένει στον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ian Hewitt, πρόεδρος του All England Club, σε δήλωση. «Αυτή ήταν μια απίστευτα δύσκολη απόφαση, που δεν ελήφθη ελαφρά ή χωρίς μεγάλη προσοχή για εκείνους που θα επηρεαστούν.

«Είναι άποψή μας ότι, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, αυτές είναι οι πιο κατάλληλες ρυθμίσεις για το Πρωτάθλημα για φέτος. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Κυβέρνησης καθώς εμείς και οι συνάδελφοί μας φορείς του τένις αντιμετωπίσαμε αυτό το περίπλοκο θέμα και συμφωνήσαμε σε όρους που πιστεύουμε ότι είναι εφαρμόσιμοι.

«Εάν οι συνθήκες αλλάξουν ουσιαστικά από τώρα μέχρι την έναρξη του Πρωταθλήματος, θα εξετάσουμε και θα απαντήσουμε αναλόγως».

Το All England Club είπε ότι οι όροι εισόδου είχαν «αναπτυχθεί προσεκτικά» μέσω συνομιλιών με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, την Lawn Tennis Association – το εθνικό κυβερνητικό όργανο τένις της Βρετανίας – και διεθνείς ενδιαφερόμενους φορείς.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση έχει την «πλήρη υποστήριξη» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, των LTA, ATP, WTA και ITF.

«Η θέση της ITF σε αυτό το θέμα ήταν σαφής και συνεπής από την αρχή και παραμένει η ίδια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ITF, το κυβερνών σώμα του παγκόσμιου τένις.

«Ενεργήσαμε γρήγορα για να αναστείλουμε τη Ρωσική Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και την Ομοσπονδία Αντισφαίρισης της Λευκορωσίας από την ένταξη στην ITF και τη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες ITF μέχρι νεοτέρας.
«Εκείνη την εποχή αναγνωρίσαμε ότι θα υπήρχαν συγκεκριμένες απαντήσεις από τα έθνη, και αυτό είδαμε με το LTA και το All England Lawn Tennis Club πέρυσι. Η συλλογική τους θέση έχει πλέον εξελιχθεί και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους για αυτό το θέμα.

«Το τένις είναι αλληλέγγυο με την Ουκρανία»

Σε κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή, το WTA και το ATP δήλωσαν ότι «είναι ευχαριστημένοι που όλοι οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν σε εκδηλώσεις Wimbledon και LTA αυτό το καλοκαίρι».

«Χρειάστηκε μια συλλογική προσπάθεια σε όλο το άθλημα για να καταλήξουμε σε μια εφαρμόσιμη λύση που προστατεύει τη δικαιοσύνη του παιχνιδιού», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Παραμένει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Wimbledon και το LTA για τις προσπάθειές τους για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος, ενώ επαναλαμβάνουμε την απερίφραστη καταδίκη μας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Το Wimbledon διεξάγεται φέτος από τις 3 έως τις 16 Ιουλίου.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος