To μυστικό της επιτυχίας του Μαρόκου: Οι γονείς των παικτών στο Κατάρ – η αγάπη της μαμάς βοηθάει

Αφού το Μαρόκο σόκαρε τον κόσμο του ποδοσφαίρου νικώντας το φαβορί στο Παγκόσμιο Κύπελλο πριν από το τουρνουά Βέλγιο με 2-0 και την Ισπανία στα πέναλτι (3-0), ο μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν, Αχράφ Χακίμι, έκανε μια κίνηση για τη μητέρα του στις εξέδρες.

Η αγκαλιά τους και το επακόλουθο τσίμπημα στα μάγουλα έγιναν viral σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο 24χρονος ποδοσφαιριστής δημοσίευσε αργότερα μια φωτογραφία στο Instagram που τον έδειχνε να φιλάει στο μέτωπο τη μητέρα του με τη λεζάντα «Σ’ αγαπώ, μαμά».

Αλλά η μητέρα του Χακίμι δεν είναι η μόνη μητέρα Μαροκινού ποδοσφαιριστή που έχει ταξιδέψει στο Κατάρ για να στηρίξει τον γιο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022.

Οικογενειακή αγάπη

Σύμφωνα με τις οδηγίες του προπονητή Walid Regragui και του προέδρου της Royal Maroccan Football Federation, Fouzi Lekjaa, τα μέλη της οικογένειας που επιλέγονται από όλα τα μέλη της ομάδας του Μαρόκου δικαιούνται ένα all inclusive ταξίδι στο Κατάρ. Ως αποτέλεσμα, η βάση του Μαρόκου στο ξενοδοχείο Wyndham Doha West Bay μοιάζει περιστασιακά σαν μια αξιολάτρευτη καλοκαιρινή κατασκήνωση από γονείς.

Για μερικούς, όπως η μητέρα του Ρεγκράγκι, η Φατίμα, το ταξίδι ήταν μια ευκαιρία που ίσχυε μια φορά στη ζωή.

«Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως παίκτης και ως προπονητής, δεν ταξίδεψα ποτέ για να τον παρακολουθήσω», είπε στο μαροκινό αθλητικό κανάλι Arriyadia. «Ζω στη Γαλλία για περισσότερα από 50 χρόνια τώρα και αυτό είναι το πρώτο τουρνουά για τον οποίο έφυγα από το Παρίσι».

Οι γονείς του μεσοεπιθετικού Abdelhamid Sabiri είναι επίσης στο Κατάρ. Πέρασαν μερικές μέρες στο ξενοδοχείο, εξασφαλίζοντας αναμνηστικές φωτογραφίες με τον μέσο της Τσέλσι Χακίμ Ζιγέχ, τον τερματοφύλακα της Σεβίλλης Γιασίν Μπόνο και, φυσικά, τον προπονητή Ρεγκράγκι.

To μυστικό της επιτυχίας του Μαρόκου: Οι γονείς των παικτών στο Κατάρ – η αγάπη της μαμάς βοηθάειΚάθε φορά που τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων είναι στα πρόσωπά τους, οι περήφανοι γονείς των Μαροκινών παικτών αναβλύζουν χαρά για τα παιδιά τους και για το πώς θεωρούν όλα τα «αγόρια» της ομάδας ως δικά τους.

Εκτός από τις συγκινητικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η δημιουργία θετικής ενέργειας είναι μέρος της στρατηγικής του Ρεγκράγκι να αποκτά άυλα πλεονεκτήματα που θα «μεταφραστούν» στον αγωνιστικό χώρο. Το είπε αμέσως μετά την αναχώρηση για το Κατάρ, στο συγκρότημα Mohamed VI στη Maamoura, όταν δήλωσε: «Η επιτυχία μας δεν είναι δυνατή χωρίς την ευτυχία των γονιών μας».

Το Μαρόκο δεν είναι φαβορί σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά φτάνοντας στη φάση των «16» για πρώτη φορά από το 1986, έχει ήδη ενθουσιάσει τους οπαδούς και τις οικογένειές τους. Έχουν επίσης εμφανιστεί ως μια ομάδα για την οποία πολλοί φίλαθλοι έχουν διχαστεί – συναισθηματικές σκηνές όπως αυτή του Χακίμι με τη μητέρα του πιθανότατα βοηθούν.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο στοιχείο στο μαγικό φίλτρο που κουβαλά τις ελπίδες του Μαρόκου: τα πλήθη των Μαροκινών οπαδών που έχουν κάνει τα γήπεδα του Κατάρ το δεύτερο σπίτι τους.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα για το Μαρόκο σε αραβικό περιβάλλον

Τουλάχιστον 15.000 Μαροκινοί ζουν στο Κατάρ και αρκετές χιλιάδες άλλοι, από όλο τον κόσμο, έχουν κάνει το ταξίδι στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενείται από τους Άραβες, δημιουργώντας εκπληκτικές ατμόσφαιρες για τις αντίπαλες ομάδες σε κάθε αγώνα τους στη φάση των ομίλων.

Ίσως το πιο σχετικό παράδειγμα υποστήριξης εντός έδρας που βοήθησε τους «Atlas Lions» ήρθε στα τελευταία λεπτά του αγώνα με το Βέλγιο. Αφού προηγήθηκε με 1-0 το Μαρόκο ετοιμάστηκε να ξεκινήσει αντεπιθέσεις. Αν το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν στην Ευρώπη ή τη Νότια Αμερική, όπου θα υπήρχε αισθητά λιγότερη υποστήριξη εντός έδρας, αυτά τα 15 λεπτά θα μπορούσαν να είναι σαν μια ώρα.

Αντίθετα, οι αποδοκιμασίες έπεφταν βροχή στους Βέλγους παίκτες στο στάδιο Al Thumama κάθε φορά που έπαιρναν την κατοχή της μπάλας.

«Ορκίζομαι στον Θεό, αν δεν ήταν οι οπαδοί εδώ, δεν θα είχαμε προχωρήσει στον επόμενο γύρο!» Ο Ρεγκράγκι αναφώνησε, μετά τον τελικό αγώνα του ομίλου.

Συνδυάστε την πίεση που άσκησαν οι Μαροκινοί οπαδοί στην αντιπολίτευση στο Κατάρ με τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης που απολαμβάνουν οι γηπεδούχοι και η βορειοαφρικανική πλευρά είχε πολλά να ευχαριστήσει τους οπαδούς της.

Σίγουρα, αυτό δεν αφαιρεί από την ποιότητα των ίδιων των παικτών, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει άλλες αραβικές ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά πριν από τη σύγκρουσή τους στη φάση των 16 με την Ισπανία, η ζήτηση για εισιτήρια ήταν τόσο υψηλή που η μαροκινή ομοσπονδία ποδοσφαίρου προμήθευσε επιπλέον 5.000 εισιτήρια για οπαδούς.

Ντυμένοι με τις βασιλικές κόκκινες σημαίες τους και οπλισμένοι με τύμπανα κύλικας νταρμπούκα, οι Μαροκινοί οπαδοί πιθανότατα θα μετατρέψουν το Education City σε άλλον τόπο διεξαγωγής το βράδυ της Τρίτης.

Ακουμπώντας στη διασπορά

To μυστικό της επιτυχίας του Μαρόκου: Οι γονείς των παικτών στο Κατάρ – η αγάπη της μαμάς βοηθάειΥπάρχει επίσης ένα βαθύτερο κοινωνιολογικό πλαίσιο που υπογραμμίζει τη σύγκρουση του Μαρόκου με την Ισπανία.

Μετά την αναμέτρηση με το Βέλγιο, το Μαρόκο έπαιξε με μια δεύτερη δυτικοευρωπαϊκή χώρα με μεγάλη μαροκινή διασπορά, την Ισπανία.

Συνολικά, 137 παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 αντιπροσωπεύουν μια χώρα διαφορετική από τη χώρα στην οποία γεννήθηκαν.

Αυτό περιλαμβάνει 14 από τους 26 παίκτες στην ομάδα του Ρεγκράγκι – καθιστώντας το Μαρόκο το πιο εξαρτημένο από τα ταλέντα της διασποράς από τα 32 έθνη που αγωνίζονται στο Κατάρ.

Ωστόσο, ενώ ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε θεωρητικά να περιπλέξει τη χημεία της ομάδας, καθώς οι παίκτες έχουν διαφορετική ανατροφή, αυτό το συνονθύλευμα γενέτειρων φαίνεται να λειτούργησε για το Μαρόκο. Ένας λόγος, σύμφωνα με τους γονείς των παικτών: Όσοι στη διασπορά είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτεροι οπαδοί της εθνικής ομάδας του Μαρόκου από κάποιους στο σπίτι.

Στο Wyndham την περασμένη εβδομάδα, πολλοί από τους γονείς των παικτών καυχήθηκαν για το πάθος των παιδιών τους για την εθνική ομάδα και την απόφασή τους να εκπροσωπήσουν το Μαρόκο αντί να επιδιώξουν να παίξουν για τη χώρα γέννησής τους.
Ο πατέρας του επιθετικού Zakaria Aboukhlal, Tarek, είπε: «Είναι [ο Zakaria] γεννημένος στην Ολλανδία και έχει όλα όσα χρειάζεται εκεί, αλλά το αίμα μας είναι Μαροκινό».

Ο πατέρας του μεσοεπιθετικού Bilal el-Khannouss ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος γιατί ο γεννημένος στο Βέλγιο γιος του επέλεξε να παίξει για το Μαρόκο. «Του μίλησε η καρδιά του», είπε ο πατέρας.

Αμέσως μετά την εξασφάλιση της πρόκρισης στους «16», ο Ρεγκράγκι, που γεννήθηκε στη Γαλλία, παραδέχτηκε ότι σκεφτόταν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όταν η ομάδα έφυγε για τελευταία φορά από τη φάση των ομίλων. «Την εποχή που ζούσα στα γαλλικά προάστια και όταν το Μαρόκο κέρδισε την Πορτογαλία, ήταν ό,τι πιο ευχάριστο είχε συμβεί ποτέ στη ζωή μου», είπε.
Τώρα η ομάδα του βρίσκεται στα πρόθυρα να ανέβει νέα ύψη: Μια θέση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια νέα πρόκληση. Αντίπαλος η Πορτογαλία.

Η αγάπη της μαμάς βοηθάει.

Πηγή: Al Jazeera
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος