Τι έχεις να πεις για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι;

Έχω να πω πολλά.

Τoυ Ιωσήφ Νικολάου

Όποιος τον θυμάται την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής μπορεί να ισχυριστεί ότι είχε μια παράξενη γοητευτική τρέλα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το θαύμα που πέτυχε με την Σαμπντόρια το 1991 κατακτώντας το σκουντέτο απέναντι στη Νάπολι του Μαραντόνα , την Γιουβέντους του Ρομπέρτο Μπάτζιο, την Μίλαν των Ολλανδών Γκούλιτ,Φαν Μπάστεν , Ράικαρντ, την Ιντερ των Γερμανών Ματέους,Κλίνσμαν,Μπρέμε.
Την επόμενη χρονιά έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών χάνοντας από την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόϊφ στην παράταση με το γκολ του Κούμαν. Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, δεν ήταν ο Βιάλι ήταν ότι πιο μαγικό είχε η Σαμπ. Μοίραζε , δημιουργούσε, σκόραρε. Ηγετική προσωπικότητα από τα 18. Στην Μπολόνια είχε λόγο για όλα όπως έχει αποκαλύψει και ο Μπόσκοφ. Ο Μαντσίνι είχε προσωπικότητα ήθελε όμως να είναι πάντα το νούμερο 1 και στη Σαμπντόρια και στην Λάτσιο . Σπάνια αγωνίστηκε στην εθνική Ιταλίας στα 19 σε περιοδεία στην Αμερική έφυγε από το ξενοδοχείο για να δει τη Νέα Υόρκη, το 1994 αρνήθηκε να πάει στο μουντιάλ διότι ο Αρίγκο Σάκι του είπε να παίξει φορ. Και όμως αυτός ο ποδοσφαιριστής έφτιαξε ως προπονητής μια Ιταλία χωρίς σταρ μια ομάδα συνόλου. Έχει εξήγηση. Ο πετυχημένος προπονητής πρέπει να σκοτώσει μέσα του τον ποδοσφαιριστή.

Η πρώτη του προπονητική εμπειρία ήταν η Φιορεντίνα την ανέλαβε στα 35 και παρά τα οικονομικά προβλήματα την οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου. Το ίδιο συνέβη και στην Λάτσιο χάνοντας από πωλήσεις πολλούς ποδοσφαιριστές κατάφερε και πήρε και πάλι το κύπελλο.
Το 2004 ανέλαβε την Ίντερ και πήρε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα το οποίο είναι ρεκόρ συλλόγου. Ο πιο πετυχημένος προπονητής τους σε 30 χρόνια.

Μιλώντας στους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι στα αποδυτήρια τους είχε πει. Ναι στις γυναίκες όχι στο αλκοόλ.

Δεν καταλαβαίνω γιατί οι παίκτες πίνουν τόσο πολύ που στο τέλος μεθούν. Στην Ιταλία η κουλτούρα μας είναι διαφορετική. Προτιμάμε να βγούμε έξω με μια γυναίκα. Αυτό μου άρεσε να κάνω μετά από ένα αγώνα, αυτό λέω και στους παίκτες μου τώρα. Καλύτερα να βγουν με μια γυναίκα παρά να μεθύσουν».

Στην εποχή του Μαντσίνι η Μάντσεστερ Σίτι κέρδισε τον πρώτο της τίτλο έπειτα από 35 χρόνια, το πρώτο της πρωτάθλημα μετά από 44. Όσα χρόνια και αν περάσουν, ο θαυμασμός και τα κατορθώματα εκείνης της περιόδου που έβαλαν την Σίτι ξανά στον ποδοσφαιρικό χάρτη παραμένουν ανεξίτηλα.

Κατάφερε να βρει τον τρόπο για να κερδίσει τον θεότρελο αλλά ταλαντούχο Μάριο Μπαλοτέλι.
“Ο Μαντσίνι είναι σαν πατέρας για μένα και επειδή με εμπιστεύεται πρέπει να είμαι ένας από τους καλύτερους στην ομάδα, ώστε να μην τον απογοητεύσω”.

Όταν τον έβρισε ο Μαουρίτσιο Σάρι απάντησε.
Είμαι υπερήφανος γκέι αν εκείνος είναι άνδρας. Είναι 60 ετών και πρέπει να ντρέπεται. Μπορεί να τσακωνόμαστε όταν διαφωνούμε, αλλά έτσι είναι ντροπή… Στη Βρετανία ένας σαν αυτόν δε θα παρέμενε ούτε στην προπόνηση”.

Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι αποφάσισε να λύσει το παχυλό συμβόλαιό του με τη Ζενίτ της Αγίας Πετρούπολης, όπου του απέμεναν δύο σεζόν, για να πάρει στα χέρια του τα ηνία της εθνικής ομάδας.

«Όταν έφτασα, κανείς δεν ήθελε να προπονήσει την εθνική ομάδα, με ρώτησαν και αμέσως είπα ναι. Πολλοί φοβόταν να αναλάβουν μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, αλλά το ποδόσφαιρο είναι επίσης φτιαγμένο από αυτές τις στιγμές και απλά πρέπει να έχετε λίγη εμπιστοσύνη και να πιστεύετε στις ιδιότητες των νεότερων παικτών». 30 παιχνίδια αήττητοι είναι οι Ιταλοί του Μαντσίνι μετά και το σημερινό. 81 γκολ έχει βάλει έχει δεχτεί 7. Σύγχρονοι μπακ-χαφ όπως ο Φλορέντσι, ο Σπινατσόλα, άξονας δημιουργικός με Ζορζίνιο – Βεράτι και κυρίως το πουλέν του που δεν πίστεψαν οι μεγάλοι αλλά το έκανε αυτός τον Μανουέλ Λοκατέλι. Κανονιέρη που έχει κάποια στοιχεία του τον Τσίρο Ιμόμπιλε. Φυσικά μια ομάδα ξεκινά από τον τερματοφύλακα και ο Ντοναρούμα είναι ο κατάλληλος. Άλλες φουρνιές είχαν μεγαλύτερο ταλέντο είτε επιθετικά είτε αμυντικά. Στα 3 ματς των ομίλων έπαιξαν σχεδόν όλοι. Σήμερα δεν μάγεψαν αλλά… αυτή είναι ομάδα.

Το αμυντικό «στραγγάλισμα» το κατενάτσιο έχει δώσει τη θέση του στο όμορφο, γρήγορο και επιθετικό ποδόσφαιρο.
UNA BELLA SQUADRA AZZURA.

Με υπογραφή Ρομπέρτο Μαντσίνι.

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος