Θα βουτήξει και πάλι στους αγώνες η Αλβάρες 48 ώρες μετά τη λιποθυμία της!

H τρεις φορές Ολυμπιονίκης συγχρονισμένης κολύμβησης Alla Shishkina προέτρεψε τους Αμερικανούς αξιωματούχους να κάνουν πιο διεξοδικούς ελέγχους στην Ανίτα Αλβάρες και να «ψάξουν πιο βαθιά» τους λόγους για τους οποίους λιποθύμησε ενώ αγωνιζόταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και χρειάστηκε να τη σώσει η προπονήτριά της.

Η Αλβάρες συμμετείχε στον τελικό του γυναικείου σόλο free event στη Βουδαπέστη την Τετάρτη, όταν έπεσε αναίσθητη και βυθίστηκε στον πάτο της πισίνας σε συγκλονιστικές και ανησυχητικές σκηνές στο Duna Arena.

Η προπονήτριά της Αντρέα Φουέντες πήδηξε στο νερό και την έσυρε πίσω με ασφάλεια με τη βοήθεια ενός άνδρα ναυαγοσώστη. Η Alvarez ανέκτησε τις αισθήσεις της αμέσως μετά τη διάσωσή της από την πισίνα και έλαβε αμέσως τις πρώτες βοήθειες.

Η 25χρονη είναι πλέον έτοιμη να επιστρέψει στη δράση μόλις 48 ώρες μετά το περιστατικό, καθώς είναι στη σειρά για να αγωνιστεί στο ομαδικό γεγονός την Παρασκευή.

Παραδόξως, είναι η δεύτερη φορά που η Alvarez λιποθύμησε σε μια πισίνα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, με τον Fuentes να σπεύδει και πάλι να την βοηθήσει κατά τη διάρκεια ενός αγώνα προκριματικών Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη.

Και ο Shishkina, ο οποίος κέρδισε χρυσά μετάλλια στον ομαδικό διαγωνισμό σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες μεταξύ Λονδίνου 2012 και Τόκιο 2020, πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω έλεγχοι στην Αλβάρες πριν η Αμερικανίδα αγωνιστεί ξανά:
«Νομίζω ότι ο λόγος πρέπει να αναζητηθεί κάπου πιο βαθιά», είπε ο Ρώσος στο Sport24. «Ίσως ελέγξετε τα αγγεία του εγκεφάλου, κάντε ένα σε βάθος εγκεφαλογράφημα.

Θα βουτήξει και πάλι στους αγώνες η Αλβάρες 48 ώρες μετά τη λιποθυμία της!«Αν ένα άτομο χάσει τις αισθήσεις του έτσι, τότε προφανώς δεν είναι όλα εντάξει, πρέπει να ελέγξετε την υγεία σας. Μακάρι η Ανίτα να ήταν καλά, αλλά θα συνιστούσα μια πλήρη εξέταση.

«Οι αθλητές είναι άνθρωποι που, ακόμα κι αν είναι επικίνδυνο να παίξουν, θα το κάνουν».

Η Shishkina ισχυρίζεται ότι η Αλβάρες μπορεί να έχει ελάχιστες επιλογές για να αγωνιστεί στο ομαδικό γεγονός, δεδομένης της θέσης της στην ομάδα, και ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα που αντιμετώπισε η Αμερικανίδα δεν προκλήθηκε από τις ζεστές θερμοκρασίες στην πισίνα.

«Νομίζω ότι η Anita δεν θα σκεφτεί καν τώρα αν θα επιβιώσει ή όχι, αλλά απλώς θα παίξει», είπε η Shiskina.

«Είδα ότι στην ομάδα στέκεται στα στηρίγματα. Συνήθως, το άτομο που στέκεται στα στηρίγματα μπορεί να ειπωθεί ότι είναι απαραίτητο, επομένως απλά δεν έχει επιλογή, θα πρέπει να εκτελέσει.
«Όσο για το ζεστό νερό, όχι. Δεν είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται αγώνες σε αυτή την πισίνα. Αν κάνει ζέστη έξω, το νερό είναι δροσερό. Συνήθως είναι 26-27 βαθμοί. Είναι αρκετά άνετο.
«Είχα εμφανιστεί το 2009 στην εξωτερική πισίνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρώμης, ήταν +42 έξω. Και κανένας από την ομάδα μας δεν λιποθύμησε».

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Κολύμβησης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ήταν «σπαραχτικό» να βλέπεις να ξετυλίγεται μπροστά σου μια τόσο απροσδόκητη και επείγουσα ιατρική κατάσταση.

«Έδωσε μια εξαιρετική σόλο ερμηνεία και διαγωνίστηκε έξοχα σε τέσσερις προκριματικούς και τρεις τελικούς διαγωνισμούς σε έξι ημέρες», είπε το κυβερνών σώμα.

«Η Anita έχει αξιολογηθεί από το ιατρικό προσωπικό και θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Νιώθει πολύ καλύτερα και σήμερα ξεκουράζεται. Το αν θα κολυμπήσει ή όχι στον τελικό της ελεύθερης ομάδας την Παρασκευή 24 Ιουνίου θα καθοριστεί από την Ανίτα και το έμπειρο ιατρικό επιτελείο.’

Η αμερικανική ομάδα ήταν εμφανώς στενοχωρημένη από το φρικιαστικό περιστατικό και στη συνέχεια εθεάθησαν να παρηγορούν ο ένας τον άλλον δίπλα στην πισίνα.

Η Φουέντες, μιλώντας στο ισπανικό ραδιόφωνο την Τετάρτη, είπε ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Αλβάρες «κατέβηκε και δεν αντέδρασε» αντί να εμφανιστεί μετά τη ρουτίνα της. «Όταν ένας κολυμβητής τελειώνει, το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει είναι να αναπνεύσει», είπε.

Θα βουτήξει και πάλι στους αγώνες η Αλβάρες 48 ώρες μετά τη λιποθυμία της!Η προπονήτρια είπε ότι έκανε νόημα στους ναυαγοσώστες για βοήθεια, αλλά δεν την είδαν, «έτσι πήδηξα ταχύτατα μέσα. Πήγα εκεί όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Μπήκα ακόμα πιο γρήγορα από ό,τι όταν πήγαινα για Ολυμπιακά μετάλλια ».

Η Φουέντες πρόσθεσε: «Έχουμε εξετάσει πολλά πράγματα και η πίεση είναι καλή. Κάναμε αξονική τομογραφία στον εγκέφαλό της, είναι μια χαρά.

«Στο άθλημά μας συμβαίνει μερικές φορές, όταν πάμε χωρίς να αναπνέουμε για πολλή ώρα, με πολύ υψηλούς παλμούς και μερικές φορές το οξυγόνο να μην φτάνει εκεί που πρέπει, λιποθυμούμε.

«Αλλά είναι ότι περνάμε πολλές ώρες συγχρονισμένοι. Αυτό που συμβαίνει είναι, κάνουμε ασκήσεις για να αντέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στον αγώνα, και σήμερα έγινε κατά τη διάρκεια του αγώνα».

Η Alvarez τερμάτισε έβδομη στη διοργάνωση, την οποία κέρδισε η Γιαπωνέζα Yukiko Inui.
Οι περισσότερες ρουτίνες συγχρονισμένης κολύμβησης απαιτούν από τους αθλητές να κρατούν την αναπνοή τους για όχι περισσότερο από ένα λεπτό τη φορά.

Το 2010, ο Ολυμπιονίκης Φραν Κρίπεν πέθανε σε αγώνα κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας στα ΗΑΕ. Ο πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων ήταν 26 ετών όταν αγωνίστηκε στα 10.000μ.

Οι συνάδελφοι κολυμβητές παρατήρησαν ότι έλειπε μόνο όταν έφτασαν στη γραμμή τερματισμού, πυροδοτώντας μια απεγνωσμένη αναζήτηση για να τον βρουν.
Το σώμα του βρέθηκε δύο ώρες μετά το τέλος του αγώνα από δύτες βαθέων υδάτων 500 μέτρα από την ακτή.

Άλλοι κολυμβητές εκείνη την εποχή είπαν ότι η ζέστη μπορεί να ήταν ένας παράγοντας, με τη θερμοκρασία του νερού στους 30 C και τους αγωνιζόμενους να αναφέρουν συμπτώματα που σχετίζονται με τη ζέστη μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Μια έκθεση διαπίστωσε ότι ο Crippen πέθανε από μια «καρδιακή ανωμαλία».

Η FINA δεν έχει σχολιάσει δημόσια το περιστατικό που αφορά την Αλβάρες. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τελικό και τη νίκη του Ινούι, αλλά δεν ανέφερε την Αμερικανίδα κολυμβήτρια.

Πηγή: Dailymail
Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος