Τα παράδοξα του τένις: Ο Τζόκοβιτς ήταν 3ος πριν το Wimbledon, το κατέκτησε και …έπεσε στην 7η θέση της κατάταξης!

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έπεσε στην έβδομη θέση της κατάταξης του ATP τη Δευτέρα – τη χαμηλότερη θέση του εδώ και τέσσερα χρόνια – ως συνέπεια της αφαίρεσης βαθμών κατάταξης από το φετινό Πρωτάθλημα, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του Wimbledon ανδρών λιγότερο από 24 ώρες νωρίτερα.

Η Emma Raducanu, εν τω μεταξύ, έχει ανέβει μία θέση σε μια νέα κατάταξη, μπήκε στο top 10 του WTA για πρώτη φορά στην καριέρα της παρά την αποχώρησή της στον δεύτερο γύρο.

Έχοντας μπει στο Wimbledon ως το Νο 3 του κόσμου, ο Τζόκοβιτς έπεσε τέσσερις θέσεις, μόνο τη δεύτερη φορά που ήταν εκτός της πρώτης πεντάδας από το 2007.

Είχε ξεκινήσει τη σεζόν ως το Νο 1 στον κόσμο, αρχικά έχασε την πρώτη του θέση λίγο αφότου απέτυχε να αμυνθεί τον τίτλο του στο Australian Open λόγω της απέλασής του από την Αυστραλία.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ήρθε η απόφαση του Wimbledon να απαγορεύσει Ρώσους και Λευκορώσους παίκτες υπό το φως της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η απάντηση της ATP και της WTA – η αφαίρεση των βαθμών κατάταξης – ακολούθησε τον Μάιο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Πρωταθλήματος, οι παίκτες σκέφτονταν να αγωνίζονται χωρίς βαθμούς καθώς προχωρούσαν στους γύρους.

Υπό κανονικές συνθήκες, η πρωταθλήτρια Elena Rybakina για πρώτη φορά θα είχε ανέβει από το Νο 23 στο Νο 6, αλλά αντίθετα παραμένει στην ίδια ακριβώς θέση κατάταξης με το Νο 23. Αυτό σημαίνει ότι παρά την επίτευξη ενός ονείρου ζωής, Οι πολύ πιο μέτριοι στόχοι της από την αρχή της χρονιάς παραμένουν αμετάβλητοι. «Ο στόχος για φέτος ήταν να είμαστε στο top 10 και εξακολουθεί να είναι ο ίδιος στόχος», είπε ο Rybakina, χαμογελώντας σιχαμένα μετά την κατάκτηση του τίτλου στο Wimbledon.

Πριν απολαύσει το δεκαπενθήμερο της ζωής του στο Wimbledon φτάνοντας στον ημιτελικό, ο Cameron Norrie δεν είχε περάσει ποτέ τον τρίτο γύρο ενός γκραν σλαμ τουρνουά. Ο Βρετανός Νο 1, ωστόσο, δεν ταλαιπωρήθηκε επειδή δεν έλαβε την ώθηση στην κατάταξή του που συνήθως συνοδεύει μια τέτοια πορεία. «Δεν αλλάζει τίποτα», είπε, «Θα εξακολουθώ να έχω μεγάλη σπορά και θα συνεχίσω να είμαι σε κάθε τουρνουά. Αυτό που είναι πραγματικά δύσκολο είναι οι παίκτες λίγο έξω από τους κορυφαίους εκατό και παιδιά όπως ο Liam Broady που μπήκε στον τρίτο γύρο και ο Alastair Gray, ο οποίος θα ήταν τώρα σε slam qualies.”

Οι πόντοι κατάταξης είναι το δικό τους νόμισμα στα τουρνουά τένις, επιτρέποντας στους παίκτες μια αντικειμενική μέτρηση της φόρμας και των αποτελεσμάτων τους. Είναι επίσης απαραίτητα για παίκτες χαμηλότερης κατάταξης, των οποίων οι βαθμολογίες καθορίζουν σε ποιο επίπεδο διοργάνωσης μπορούν να συμμετάσχουν και, επομένως, το χρηματικό ποσό για το οποίο μπορούν να αγωνιστούν.

Η Ons Jabeur, η οποία έπεσε από το Νο 2 στο Νο 5 παρά την καλύτερη πορεία της καριέρας της στον τελικό, είπε ότι η έλλειψη βαθμών ανησυχεί περισσότερο για παίκτες χαμηλότερης κατάταξης, όπως η έκπληξη στον ημιτελικό Tatjana Maria, η οποία θα είχε ανέβηκε σε υψηλό καριέρας εντός των κορυφαίων 40, αλλά κατατάσσεται στην 98η θέση.

«Δεν πρόκειται να σου πω ψέματα. Όσο περισσότερο κάνεις καλό, τόσο περισσότερο μετανιώνεις που δεν [έχεις] πόντους», είπε η Jabeur. «Ειλικρινά δεν κοιτάζω μόνο τον εαυτό μου. Αλλά κοιτάζω και την Tatjana, γιατί δυσκολεύτηκε με την κατάταξή της για να επιστρέψει. Πάντα ήθελε να έχει μπαλαντέρ, αλλά ποτέ δεν είναι εύκολο. Τώρα κάνει καλή πορεία και δεν έχει βαθμούς».

Η Ajla Tomljanovic έφτασε στον πρώτο της προημιτελικό grand slam καριέρας στο Wimbledon πέρυσι και επέστρεψε φέτος για να πετύχει τον δεύτερο της. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα κανονικά θα είχε σταθεροποιήσει την κατάταξή της για έναν ακόμη χρόνο, αλλά αντίθετα έπεσε από την 44η στην 71η αυτή την εβδομάδα.

Όπως πολλοί άλλοι, η Tomljanovic αγνοούσε τη χαμένη ευκαιρία για την κατάταξή της, αλλά είπε ότι είχε περιπλέξει το πρόγραμμά της καθώς προσπαθεί να αναπληρώσει το σημαντικό αριθμό πόντων που έχασε. «Ο μόνος λόγος για τον οποίο είμαι λίγο στεναχωρημένη με τα σημεία είναι ότι ίσως υπάρχει περισσότερη σκέψη», είπε.

«Για παράδειγμα, μπήκα στις επόμενες δύο διοργανώσεις στη Βουδαπέστη και το Παλέρμο. Δεν μου αρέσει να κυνηγάω πόντους. Μπήκα σε αυτό μόνο και μόνο επειδή αν είχα κατέβει νωρίς εδώ, θα έπαιζα επειδή ένιωθα πεινασμένος και έτοιμος να παίξω».

Παρά την απογοήτευσή της, η Jabeur, η οποία είναι κατά 1.050.000 £ πλουσιότερη μετά την πορεία της σε έναν παρθενικό τελικό γκραν σλαμ, προσέφερε επίσης κάποια προοπτική. “Είναι αυτό που είναι. Σταματάμε να εστιάζουμε στα σημεία και ίσως δούμε ότι τα χρήματα είναι λίγο καλά», είπε χαμογελώντας.

Ο Broady, ο οποίος έφτασε σε τρίτο γύρο γκραν σλαμ για πρώτη φορά στην καριέρα του και κέρδισε 120.000 £, συμφώνησε: «Θα έπαιζα Wimbledon χωρίς πόντους και χρηματικά έπαθλα», είπε καθώς ένα χαμόγελο απλώθηκε στο πρόσωπό του. «Τουλάχιστον παίρνω το χρηματικό έπαθλο».

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος