Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Ο Παναθηναϊκός του Εργκίν Αταμάν έραψε το 7ο αστέρι του στη φανέλα τη βραδιά που στο Βερολίνο γράφηκε άλλη μια σελίδα στη χρυσή ιστορία του επτάστερου πλέον, κατατροπώνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του final-4. Φυσικά μέχρι να συμβεί αυτό ο Παναθηναϊκός πέρασε από χίλια κύματα, έζησε έντονες βραδιές με χαρές αλλά και απογοητεύσεις μέχρι να βρει το δρόμο για την επιστροφή στις επιτυχίες. Πίσω από τον θρίαμβο της Κυριακής στην Uber Arena κρύβονται ωστόσο μικρές ιστορίες των ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στην τελική νίκη, επτά ανθρώπινες ιστορίες, όσα και τα αστέρια που έραψε στη φανέλα του ο Παναθηναϊκός.

Εργκίν Αταμάν: Ο ιδιόρρυθμος προπονητής από την Τουρκία που αναγέννησε τον Παναθηναϊκό

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Η αλήθεια είναι ότι με τον ερχομό του το περασμένο καλοκαίρι του 2023 στον Παναθηναϊκό από την Αναντολού Εφές προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, λόγω του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα του: Εκρηκτικό ταμπεραμέντο, πολλοί τσακωμοί με διαιτητές, παίκτες αντίπαλους προπονητές, αλλά και ένας χαρισματικός και πετυχημένος προπονητής που ανέδειξε δύο φορές την Αναντολού Εφές πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν κάνει το ίδιο και με τον Παναθηναϊκό. Γεννημένος το 1966, δεν έκανε μεγάλη επαγγελματική καριέρα ως παίκτης, αφού πέρασε από τις… άσημες Εκζατσίμπασι και Γεσιλγιούρτ και το πολύ να αγωνίστηκε για δύο χρόνια. Για τον λόγο αυτό, στα 20 του ακολούθησε την προπονητική, όπου εκεί έζησε τις μεγάλες στιγμές της ζωής του μέχρι και σήμερα… Μάλιστα, στα αξιοσημείωτα του βιογραφικού του είναι πως έχει κατακτήσει τα πάντα σε τρόπαια στην Ευρώπη!

Kώστας Σλούκας: Έδωσε απαντήσεις στο Βερολίνο

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Όταν έφυγε πέρσι το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό κανείς δεν πίστευε ότι θα πετύχαινε αυτά που πέτυχε στο Βερολίνο. Πιθανότατα ούτε και ο ίδιος, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Το χαμένο σουτ στο τελευταίο δευτερόλεπτο του τελικού με τη Ρεάλ στο Κάουνας έγινε η αφορμή να αμφισβητηθεί κυρίως από τον κόσμο. Ήθελε να νοιώσει ξανά πρωταγωνιστής στο παρκέ και όχι να συμπληρώνει χρόνο και με τον Αταμάν ξαναβρήκε τον εαυτό του. Ο 34χρονος πια πλέι μέικερ έχει κερδίσει τα πάντα σχεδόν σε συλλογικό επίπεδο, αλλά το τρόπαιο που κατέκτησε στο φάιναλ φορ του Βερολίνου, ο τίτλος του MVP ήταν για αυτόν η καλύτερη ανταμοιβή αλλά και δικαίωση ότι έχει ακόμη πολλά να δώσει! Δικαίως τον εκθείασαν η Ευρωλίγκα και ο προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης στο τέλος του τελικού!

Ντίνος Μήτογλου: Η περιπέτεια με το ντόπινγκ, η δικαίωση στο CAS και η κατάθεση ψυχής στο final-4

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

O Ντίνος Μήτογλου, ένας από τους καλύτερους φόργουορντ του ελληνικού μπάσκετ την τελευταία δεκαετία, ήταν από τους καλύτερους του Αταμάν στο final-4 του Βερολίνου, με καθοριστικά καλάθια στον τελικό με Ρεάλ, όταν «έκαιγε» η μπάλα. Ωστόσο μέχρι να συμβεί αυτό και να επανέλθει κυρίως πνευματικά και ψυχικά σε φουλ φόρμα ανέβηκε και κατέβηκε ένα «βουνό». Η αποκάλυψη του ντόπινγκ με τη φανέλα της Αρμάνι το 2022 για μια θεραπεία που έκανε, η δικαίωση από το CAS και η μείωση της ποινής στους 16 μήνες, η απίστευτη ατυχία με τον τραυματισμό του στο χέρι λίγο πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του το 2023 και η επιστροφή του στον Παναθηναϊκό απέδειξε ότι εκτός από καλός αθλητής πρέπει να έχεις τεράστια ψυχικά αποθέματα για να πετύχεις κάτι τέτοιο. Είναι πια πρωταθλητής Ευρώπης και έχει βάλει κι αυτός το λιθαράκι του!

Κέντρικ Ναν: Θα μετάνοιωσαν στο ΝΒΑ που τον άφησαν να φύγει!

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Ο 28χρονος ΝΒΑερ Κέντρικ Ναν προκάλεσε μεγάλη αίσθηση με την αναγγελία της συμφωνίας του με τον Παναθηναϊκό τον Οκτώβριο του 2023, καθώς επρόκειτο για έναν σημαντικό μπασκετμπολίστα που τουλάχιστον τα πρώτα του βήματα έδειχναν ότι θα εξελιχθεί σε έναν σταρ στο μαγικό χώρο του ΝΒΑ. Ωστόσο η συνέχεια για αυτον δεν ήταν ανάλογη, καθώς στην πραγματικότητα δεν έβρισκε ομάδα να υπογράψει μετά από μια σεζόν που προσπάθησε να βρει τον εαυτό του μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό το 2021. Η διετία 2019-2021 ήταν η κορυφαία περίοδος γι αυτόν στην καριέρα του στους Μαϊάμι Χιτ με σπουδαία στατιστικά, αλλά ουσιαστικά το ΝΒΑ τον παρακολουθούσε από τα κολλεγιακά του χρόνια ως ένα από τα καλύτερα ταλέντα της εποχής! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο Κέντρικ Ναν έψαχνε να βρει την αφορμή για να αναγεννήσει την καριέρα του έστω στην Ευρώπη και ο Παναθηναϊκός τον πίστεψε και πολύ καλά έκανε! Μάλιστα μετά την εκτυφλωτική παρουσία του στο final-4 και δη στον τελικό με 21 πόντους, σίγουρα τα βλέμματα του NBA έπεσαν πάνω του! Ο Παναθηναϊκός βέβαια φρόντισε να ανανεώσει το συμβόλαιό του, ωστόσο υπάρχει στη μέση ένα buy out με το ΝΒΑ για το οποίο είπε: «ο τίτλος μπορεί βεβαίως να με κάνει να σκεφτώ να μείνω, όμως υπάρχει η ρήτρα. Θα σκεφθώ τις επιλογές και θα δούμε. Αν δεν έχω κάτι που θέλω (από το ΝΒΑ) και δεν νιώθω άνετα με αυτό, έχω υπογράψει και αν το θέλω θα είμαστε πάλι εδώ».

Παπαπέτρου: Γύρισε νικητής από σοβαρό τραυματισμό και χειρουργείο και στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Η περίπτωση του διεθνή φόργουορντ Ιωάννη Παπαπέτρου είναι ξεχωριστή καθώς λίγοι θα περίμεναν ότι μετά από ένα τόσο σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο πέρσι και το χειρουργείο που ακολούθησε, θα έβρισκε τη δύναμη να σφίξει τα δόντια και να συνεχίσει. Ο ίδιος μετά την κατάκτηση του τροπαίου της Ευρωλίγκα αποκάλυψε ότι σκεφτόταν ακόμη και να σταματήσει το μπάσκετ: «Απογοητεύτηκα αρκετές φορές. Τον Ιανουάριο συζητούσα με τον αδερφό μου ότι μπορεί να είναι η ώρα μου να σταματήσω. Ήταν μία δύσκολη περίοδος. Είχα χάσει την ταυτότητά μου, ήξερα ότι μπορώ να είμαι σε αυτό το επίπεδο αλλά είχα απογοητευτεί πάρα πολύ. Αποφάσισα ότι θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Προφανώς ήταν δύσκολο και για τον κόουτς να με εμπιστευτεί, έχοντας μία ομάδα η οποία έχει πετύχει και έχει φτάσει μέχρι εδώ. Προσπαθούσα να κρατάω μία θετική σκέψη κάθε μέρα. Προσπαθούσα να δουλεύω όσο πιο πολύ μπορώ, κάθε μέρα. Ήταν το μόνο που μπορούσα να ελέγξω και πραγματικά ευχαριστώ τον Θεό και τους ανθρώπους που πιστεύουν σε εμένα».

Λεσόρ: Ο «εκρηκτικός» σέντερ που είναι ικανός να διαλύσει κάθε άμυνα και μετά… να ανέβει με ντουντούκα στην εξέδρα και να πανηγυρίζει!

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Μια πραγματικά πολύ σημαντική προσθήκη ήταν για την front line ο 28χρονος Γάλλος διεθνής σέντερ Ματίας Λεσόρ που μπορεί να μην είναι και το πρώτο μπόι για πεντάρι (2.06 μ.), αλλά η αλτικότητά του, το εκτόπισμα και η δύναμη τον κατατάσουν σε έναν εκ των κορυφαίων στην Ευρωλίγκα.
Αυτά είναι άλλωστε τα στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όταν τον έφερε στο Βελιγράδι για την Παρτιζάν με την οποία ξεδίπλωσε όλες τις μπασκετικές αρετές του. Φυσικά το καλύτερο το φύλαγε για το final-4 στο Βερολίνο με τον Παναθηναϊκό, όπου ήταν καθοριστικός στην άνετη επικράτηση κάτω από τη ρακέτα απέναντι στα «θηρία» της Ρεάλ.
Αυτό ωστόσο που τον κάνει ξεχωριστό είναι ο έντονος τρόπος που ζει τα παιχνίδια, με την Παρτιζάν έπαιρνε τη ντουντούκα και τραγούδαγε μαζί τους οπαδούς στην εξέδρα!

Παναγιώτης Καλαϊτζάκης: Βρέθηκε μια ανάσα από την πόρτα της εξόδου, έμεινε και δικαιώθηκε

Tα επτά αστέρια της ιστορίας του πράσινου έπους στο Βερολίνο

Πρωταθλητής Ευρώπης από το βράδυ της Κυριακής ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ένα παιδί που μόλις στα 25 του μόχθησε πολύ για να είναι ενεργό μέλος της καλύτερης ομάδας της Euroleague.
Ένα παιδί που το καλοκαίρι ήταν με το ένα πόδι στην έξοδο από τον Παναθηναϊκό, το πιθανότερο είναι ότι έμεινε… από σπόντα και δεν έφυγε από τους ”πράσινους” όπως ο αδερφός του, Γιώργος. Η περσινή πολύ άσχημη χρονιά του συλλόγου δεν τον άφησε εκτός ρόστερ και παρά τα σκαμπανεβάσματα με τον χρόνο απόδοσης του, ο Ηρακλειώτης γκαρντ όχι μόνο βρήκε ρόλο, αλλά αποδείχθηκε σημαντικός για τον πρωταθλητή Ευρώπης.
Παρά τα 25 του χρόνια, δεν έχει περάσει λίγα, προσπαθώντας να βρει ρόλο στις ομάδες του. Οι σεζόν στην Λιθουανία (Νεβέζις – Λιετκαμπέλις) του έδωσαν αυτοπεποίθηση, το άδικο «κόψιμο» του από την Εθνική και το Παγκόσμιο τον στεναχώρησε αλλά δεν τον επηρέασε, αντιθέτως στο φινάλε δικαιώθηκε και έδωσε απαντήσεις.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος