Στον τελικό η Λιθουανία, 67-64 την Σερβία

Μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι η Λιθουανία λύγισε με 67-64 την Σερβία κάνοντας την έκπληξη στον δεύτερο ημιτελικό και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωμπάσκετ που θα γίνει την προσεχή Κυριακή στη Λιλ της Γαλλίας με αντίπαλο την Ισπανία.

Τα δεκάλεπτα (με πρώτη την τυπικά γηπεδούχο Σερβία): 17-22, 34-35, 43-48, 64-67

Η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας με εξαιρετική άμυνα “κλείδωσε” τα ατού της Σερβίας και ήταν μπροστά στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα και η επικράτησή της θεωρείται δίκαιη. Η ομάδα του Καζλάουσκας είχε πάρει διαφορά ακόμα και +10 πόντους που όμως “ψαλιδίστηκε” από τους Σέρβους που δεν μπορούσαν να αντιδράσουν. Λίγο πριν το τέλος της τρίτης περιόδου πέρασαν μεν μπροστά με 43-40, όμως με ένα σερί 8-0 οι Λιθουανοί μπήκαν στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο με +5 (48-43).
Με το ξεκίνημα κιόλας της τέταρτης περιόδου την αύξησαν στους +7 (50-43) και ουσιαστικά δεν έχασαν το προβάδισμα ποτέ μέχρι το τέλος παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλαν οι Σέρβοι.
Δεκαπέντε δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο Τεόντοσιτς με τρίποντη “βόμβα” μείωσε στον πόντο (64-65), όμως από την γραμμή των βολών στη συνέχεια ο Σεϊμπούτις ήταν εύστοχος μόνο στην μία από τις δύο βολές (64-66)για να αποκτήσει δραματική τροπή η τελευταία επίθεση των Σέρβων!

Ο Μπογκντάνοβιτς με ….ηρωϊκό γιουρούσι στα έξι δευτερόλεπτα πριν το τέλος προσπάθησε να διεισδύσει στην ρακέτα των Λιθουανών, όμως το λέϊ απ ήταν εκτός ισορροπίας και άστοχο και εκεί ουσιαστικά κρίθηκε το παιχνίδι. Ο Καλνιέτις στην επόμενη επίθεση πήρε φάουλ και ευστόχησε στην μία μόνο βολή διαμορφώνοντας το τελικό 67-64 υπέρ της Λιθουανίας, αφού στην τελευταία απέλπιδα προσπάθεια επίθεσης των Σέρβων ο Τεόντοσιτς έκανε λάθος πάσα στα 5” πριν το φινάλε που έκλεψε ο Ματσιούλις.

Παράλληλα η Λιθουανία (μαζί με την Ισπανία) εξασφάλισε την απ΄ ευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Την προσεχή Κυριακή η Λιθουανία θα προσπαθήσει να επαναλάβει τον άθλο του 2003 στα γήπεδα της Σουηδίας, όταν είχε κατακτήσει το τρόπαιο με αντίπαλο και πάλι την Ισπανία!

Η ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς θα παλέψει με αντίπαλο την Γαλλία για το χάλκινο μετάλλιο το μεσημέρι της Κυριακής πριν τον μεγάλο τελικό.

Σερβία (Τζόρτζεβιτς): Τεόντοσιτς 16, Μπογκντάνοβιτς 9, Μπιέλιτσα 10, Μάρκοβιτς 7, Κάλινιτς 2, Νέντοβιτς 6, Ραντούλιτσα 10, Έρτσεγκ 4.

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Καλνιέτις 12, Ματσιούλις 9, Σεϊμπούτις 13, Γιανκούνας 2, Βαλαντσιούνας 15, Κουζμίνσκας 13, Μιλακνις 3.

Στον τελικό η Λιθουανία, 67-64 την Σερβία

Η Τσεχία στο προολυμπιακό τουρνουά, νίκησε 97-70 τη Λετονία

Το όνειρο της πρώτης συμμετοχής σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την εθνική ανδρών της Τσεχίας παρέμεινε ζωντανό, μετά τη νίκη με 97-70, επί της Λετονίας, στον αγώνα κατάταξης για τις θέσεις 7-8 του Ευρωμπάσκετ.

Τα δεκάλεπτα: 23-28, 36-57, 45-80, 70-97

Οι παίκτες του Ρόνεν Γκίζμπουργκ κατέλαβαν την τελευταία θέση που έδινε δεύτερη ευκαιρία για το μεγάλο ραντεβού του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016, δηλαδή την 7η με 5 νίκες – 4 ήττες. Η Λετονία που παρουσίασε θετικά στοιχεία σε αυτή τη διοργάνωση και κοίταξε κατάματα μεγάλους αντιπάλους (απέκλεισε τη Σλοβενία στον νοκ άουτ αγώνα της φάσης των «16») έμεινε απογοητευμένη, αφού με 4 νίκες – 5 ήττες, τερμάτισε 8η και έμεινε εκτός των θέσεων που οδηγούν σε Προολυμπιακό Τουρνουά (3-7). Ο Γιαν Βέσελι πέτυχε 24 πόντους με 11/13 σουτ εντός πεδιάς και 6 ριμπάουντ. Ο Σατοράνσκι πρόσθεσε 16 πόντους, 13 ο Άουντα, 11 ο Χρούμπαν και από 10 οι Χούσκα και Γέλινεκ. Μαζί με τις 7 ασίστ του Σιλμπ από τις 28 της Τσεχίας (16 η Λετονία) γίνεται κατανοητή η υπεροχή των παικτών του Γκίνζμπουργκ. Τίμα (11π.) και Μέιερς (10π.) ήταν οι μοναδικοί με διψήφιο νούμερο πόντων από τη Λετονία.

ΛΕΤΟΝΙΑ (Μπαγκάτσκις): Μέγερις 4, Φρεϊμάνις 6, Μπλουμς, Μπέρτανς 2, Τιμά 11 (1), Γιανιτσένοκς 4, Στρέλνιεκς 7, Μπέρζινς 7, Βετσβάγκαρς 6 (2), Κάρλις 5 (10, Πέινερς 8, Μέιερς 10

ΤΣΕΧΙΑ (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 13, Πούμπρλα 7, Χρούμπαν 11, Σατοράνσκι 16 (1), Βελς 2, Χούσκα 10, Μπάρτον 4, Γέλινεκ 10 (1), Σιρίνα, Σιλμπ, Βέσελι 24

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος