Στο στόχαστρο η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής για 400 περιπτώσεις κακοποίησης αθλητών

Η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής προετοιμάζεται για μια καταδικαστική έκθεση 300 σελίδων για σκάνδαλο κακομεταχείρισης αθλητών.

Το έγγραφο αναμένεται να ασκήσει έντονη κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του κυβερνώντος σώματος όταν δημοσιευτεί, πιθανότατα το απόγευμα της Πέμπτης.

Η ανεξάρτητη ανασκόπηση της Anne Whyte QC, η οποία δημοσιεύεται εννέα μήνες αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, περιγράφεται από εκείνους που την είδαν ως μια ολοκληρωμένη και ευρεία έρευνα για καταγγελίες για κακομεταχείριση αθλητών σε όλα τα επίπεδα του αθλήματος.

Στην ενδιάμεση έκθεσή της πέρυσι, η Whyte αποκάλυψε ότι είχε λάβει αναφορές από σχεδόν 400 άτομα, με 39 περιπτώσεις να θεωρούνται τόσο σοβαρές που έχουν παραδοθεί στις τοπικές αρχές για λόγους προστασίας των παιδιών ή ανησυχίες για συνεχιζόμενη εγκληματική συμπεριφορά.

Η Whyte έγραψε επίσης ότι η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής λάμβανε 300 παράπονα ετησίως κατά μέσο όρο μεταξύ 2015 και 2020 και ότι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με περισσότερους από 100 προπονητές και 90 συλλόγους.

Η πλήρης έκθεση της Whyte θεωρείται ότι κάνει μια σειρά από συστάσεις για να αλλάξει ριζικά η κουλτούρα στο άθλημα.

Ωστόσο, λέγεται ότι αποδέχεται ότι η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής έχει ήδη υποστεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις από τότε που ανατέθηκε η έκθεση το 2020 και αναγνωρίζει ότι μια νέα ηγετική ομάδα κάνει ήδη τη διαφορά.

Η έκθεση, η οποία παραδόθηκε από την Whyte στο UK Sport και στο Sport England την περασμένη εβδομάδα, διαβιβάστηκε στη Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής τη Δευτέρα. Έκτοτε ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με προπονητές, γυμναστές και γονείς και έχει ήδη υποσχεθεί να εφαρμόσει τις συστάσεις του.

Φέτος η Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής επεσήμανε τις «σημαντικές αλλαγές» που έχει πραγματοποιήσει, συμπεριλαμβανομένης της νέας διευθύνουσας σύμβουλου, της Σάρα Πάουελ, των καλύτερων συστημάτων διαχείρισης παραπόνων και μιας μεγαλύτερης ομάδας ακεραιότητας.

Η δημοσίευση της έκθεσης Whyte έρχεται λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε ότι μια πρώην εθνική ακροβατική γυμνάστρια έγινε η πρώτη που κέρδισε μια πολιτική υπόθεση κατά της Βρετανική Ομοσπονδία Γυμναστικής για την κακοποίηση που υπέστη στο άθλημα. Το διοικητικό όργανο παραδέχτηκε την πλήρη ευθύνη και κατέληξε σε συμβιβασμό με την Eloise Jotischky, η οποία ισχυρίστηκε ότι μεταξύ 2016 και 2018 έμεινε «σωματικά εξουθενωμένη» αφού υποβλήθηκε σε ακατάλληλες τεχνικές διαχείρισης βάρους στο τοπικό της κλαμπ.

Η 19χρονη είναι μία από τις περισσότερες από 40 αθλήτριες που αξιώνουν αποζημίωση κατά της Βρετανικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής, λέγοντας ότι ήταν θύματα συστηματικής σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης.

Μια κοινή δήλωση του Ηνωμένου Βασιλείου Sport and Sport England ανέφερε ότι η πλήρης ανασκόπηση θα δημοσιευθεί το απόγευμα της Πέμπτης.

«Αναγνωρίζουμε το θάρρος που έδειξαν όλοι, συμπεριλαμβανομένων των γυμναστών, των γονέων και των προπονητών, που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, και τους ευχαριστούμε για τη συνεισφορά τους. Θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Anne Whyte QC και την ομάδα της για το έργο τους στην προετοιμασία της κριτικής

Πηγή: The Guardian
Επιμέλεια-Μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος