Σε αυτό το γήπεδο ποδοσφαίρου οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου!

Το ψηλότερο γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο βρίσκεται στην κορυφή των Άνδεων στο Περού και είναι ένα από τα πιο τρομακτικά εκτός έδρας γήπεδα που θα αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε σύλλογος στον πλανήτη.

Το στάδιο Daniel Alcides Carrion του Περού είναι ακόμη και πολύ επικίνδυνο για να διεξαχθούν εκεί τα περισσότερα διεθνή παιχνίδια, λόγω του απίστευτα μεγάλου υψόμετρου.

Το γήπεδο αυτό βρίσκεται στην πόλη Cerro del Pasco του Περού και βρίσκεται σε σχεδόν ασύλληπτο ύψος 4.378 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – γεγονός που το καθιστά το γήπεδο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Γη.

Σε αυτό το υψόμετρο που σου πέφτει το σαγόνι, οι παίκτες αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο έργο, καθώς το οξυγόνο γύρω τους αρχίζει ξαφνικά να πέφτει και να κάθεται χαμηλότερα από ό,τι πολλοί από αυτούς θα είχαν αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν.

Όπως συμβαίνει σχεδόν με όλα τα ομαδικά αθλήματα, αλλά ειδικά στον εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο του ποδοσφαίρου, ένας παίκτης απαιτεί πολύ οξυγόνο μετά από 90λεπτα συνεχούς σκληρού τρεξίματος και ακραίων σπριντ.

Αυτό το τρομακτικό μείγμα έχει ως αποτέλεσμα η κόπωση να κάνει έντονα τα σημάδια της πριν καν ολοκληρωθείτο πρώτο ημίχρονο.

Για λόγους σύγκρισης, το βουνό Έβερεστ βρίσκεται στην κορυφή του 8.848 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, αλλά το ψηλότερο βουνό της Βρετανίας, το Μπεν Νέβις, είναι μόλις 1.345 μέτρα, γεγονός που καθιστά αυτό το γήπεδο του ποδοσφαίρου σημαντικά υψηλότερο.

Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται μόνο για τη φιλοξενία αγώνων του Κυπέλλου Περού και σε διεθνές επίπεδο σε λίγες μόνο περιπτώσεις το χρόνο.

Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια των αγώνων κυπέλλου, καθώς δίνει την ευκαιρία στους αντίπαλους παίκτες να εγκλιματιστούν στο υψόμετρο πριν από τη σέντρα.

Ωστόσο, το γήπεδο ανήκει σε μια ομάδα της τρίτης κατηγορίας του περουβιανού πρωταθλήματος που ονομάζεται Union Minas.

Παίζοντας επίσημα στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας πριν από λίγο καιρό, η Union Minas έχει αποκτήσει τη φήμη ότι έχει μία από τις πιο τρομακτικές εκτός έδρας μέρες στον κόσμο.

Παρά τις σαφείς προκλήσεις για τους παίκτες, το γήπεδο βρίσκεται πίσω από ένα όμορφο θέαμα των βουνών των Άνδεων στο Cerro de Pasco και μπορεί να φιλοξενήσει 8.000 οπαδούς στους αγώνες.

Το γήπεδο χρησιμοποιεί τεχνητό χλοοτάπητα που το κάνει να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο από την τυπική ποδοσφαιρική κληρονομιά που πολλοί φίλαθλοι στη Βρετανία και την Ευρώπη μπορεί να περιμένουν.

Η FIFA έριξε ban!

Σε αυτό το γήπεδο ποδοσφαίρου οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου!

Το 2007, ο κόσμος του ποδοσφαίρου συγκλονίστηκε από μια αμφιλεγόμενη απαγόρευση για τα γήπεδα που βρίσκονταν οπουδήποτε ψηλότερα από 2.500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας – συμπεριλαμβανομένου του σταδίου Daniel Alcides Carrion.

Η FIFA έλαβε την απόφαση αφού είπε ότι οι γηπεδούχες ομάδες είχαν ένα “αθέμιτο πλεονέκτημα” και δήλωσε ότι φοβόταν για την ασφάλεια των παικτών μετά από αρκετές καταγγελίες.

Αρκετοί παίκτες είδαν μάλιστα να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο οξυγόνο ως μέσο επιβίωσης στα παιχνίδια επειδή γινόταν τόσο δύσκολο γι’ αυτούς.

Η απόφαση άφησε άναυδες τις εθνικές ομάδες μιας χούφτας χωρών, καθώς η Βολιβία, ο Ισημερινός και η Κολομβία δεν μπόρεσαν να φιλοξενήσουν προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις πρωτεύουσές τους.

Όταν το είδωλο της Αργεντινής Ντιέγκο Μαραντόνα έμαθε για την απαγόρευση, πήγε μαζί με μια ομάδα πρώην παικτών της Αργεντινής να παίξουν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα στο στάδιο Hernando Siles στη Λα Παζ.

Ο λόγος ήταν ότι το γήπεδο αυτό βρισκόταν σε υψόμετρο 3.600 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και έδειξε ότι αν ο Μαραντόνα, ένας 47χρονος τότε, μπορούσε να παίξει για πάνω από μία ώρα σε αυτό το υψόμετρο, τότε το ίδιο θα μπορούσαν να κάνουν και γυμνασμένοι, νέοι επαγγελματίες.

Σε αυτό το γήπεδο ποδοσφαίρου οι παίκτες παίζουν με μάσκες οξυγόνου!

Παρόλα αυτά ο Λιονέλ Μέσι μίλησε κάποτε για τις προκλήσεις του να παίζεις στο γήπεδο της Λα Παζ λέγοντας: “Δεν μπορείς να παίξεις πολύ μέσα σε αυτό που σου επιτρέπει τέτοιο υψόμετρο.

“Είναι τρομερό να παίζεις εδώ. Είναι δύσκολο. Όταν κάνεις μια προσπάθεια ή τρέχεις λίγο, είναι δύσκολο να ανακάμψεις”.

Και μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα αστέρια της Αργεντινής που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν σωλήνες οξυγόνου για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο υψόμετρο πριν από την αναμέτρηση με τη Βολιβία.

Πηγή: The Sun
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος