Σαν σήμερα η μαύρη επέτειος του Χέιζελ

Συμπληρώνονται σήμερα 36 χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία του Χέιζελ, όταν στις 29 Μαΐου 1985 λίγη ώρα πριν αρχίσει ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ βάφτηκε στο αίμα, καθώς έχασαν τη ζωή τους 39 οπαδοί μετά από συμπλοκές μεταξύ τους.
Όλα άρχισαν ώρες πριν από τον τελικό ανάμεσα στη Γιουβέντους και στην Λίβερπουλ. Οι Άγγλοι χούλιγκαν είχαν κατακλύσει τις Βρυξέλλες, έπιναν από το πρωί στις παμπ και γυρνούσαν μεθυσμένοι στους δρόμους, οι αστυνομικές αρχές προσπάθησαν να τους ελέγξουν, αλλά μάταια.
Οι οπαδοί της Λίβερπουλ εισέβαλαν στο «Χέιζελ» λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα του αγώνα και εκμεταλλευόμενοι τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, έσπασαν τα διαχωριστικά κιγκλιδώματα και κρατώντας μαχαίρια και μπουκάλια επιτέθηκαν στους οπαδούς της Γιουβέντους. Ορισμένοι Ιταλοί απάντησαν με «αντεπίθεση». Τόσο οι Ιταλοί, όσο και Βέλγοι που βρίσκονταν στο γήπεδο (όλοι μαζί οι οπαδοί υπολογίστηκαν περίπου 60.000) άρχισαν να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώντας να ξεφύγουν. Άλλοι οπαδοί της «μεγάλης κυρίας» προσπάθησαν να κινηθούν εναντίον των Άγγλων, ένας τσιμεντένιος τοίχος υποχώρησε και η τραγωδία γινόταν πραγματικότητα. Μαχαιρώματα, ξύλο, φωνές απόγνωσης, νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες. Ακολούθησε χάος καθώς τα ασθενοφόρα άργησαν να φτάσουν. Το γήπεδο γέμισε με ματωμένα κορμιά και άψυχα σώματα.
Τα πτώματα συγκεντρώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο, από τα μεγάφωνα γινόταν έκκληση για αναγνώριση των νεκρών. Συνολικά 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν 32 Ιταλοί, 5 Βέλγοι, ένας Άγγλος και ένας Γάλλος. Ανάμεσά τους και ένας 15χρονος. Συνολικά ήταν 350 τραυματίες.
Οι Ιταλοί κατηγόρησαν τις αστυνομικές αρχές του Βελγίου, την ώρα που η Μάργκαρετ Θάτσερ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις μιλώντας για τους Άγγλους οπαδούς.
Η τραγωδία αυτή ήταν η αιτία να επιβάλλει η πρωθυπουργός της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ αποκλεισμό των αγγλικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για πέντε χρόνια.
Για την ιστορία, η Γιουβέντους νίκησε στον αιματοβαμμένο τελικό με 1-0 τη Λίβερπουλ, με πέναλτι-φάντασμα του Μισέλ Πλατινί στο 56΄.

ΠΗΓΗ: SPORTS.ERT.GR

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος