Στην… βραδιά του Κιλιάν Μπαπέ και του Ντιντιέ Ντεσάμπ, η Γαλλία νίκησε (3-0) το Ιράκ, σε αγώνα του 9ου ομίλου, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε στις 03:48 λόγω της διακοπής -135 λεπτών- εξαιτίας προειδοποίησης για κεραυνούς και ισχυρές καταιγίδες και εξασφάλισε την πρόκρισή της στη φάση των «32».
Ο Μπαπέ στην 100η συμμετοχή του με την Γαλλία σημείωσε το 15ο και 16ο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο «το φαινόμενο» (15), «πιάνοντας» τον Μίροσλαβ Κλόζε και μένοντας πίσω μόνο από τον Λιονέλ Μέσι (18).
Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ ισοφάρισε το ρεκόρ 48χρόνων του Χέλμουτ Σον (Δυτική Γερμανία) με 16 νίκες ως προπονητής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ο Κιλιάν Μπάπε άνοιξε (14’)-από ασιστ του Ολίσε- τις αποστάσεις στο σκορ. H Γαλλία κυριάρχησε στα πρώτα 20 λεπτά, το Ιράκ «έχασε» τον αρχηγό Χουσείν λόγω τραυματισμού και καθώς άρχισε καταρρακτώδη βροχή μετά το 30’, κατάφερε να περιορίσει την απειλή της Γαλλίας.
#FRAIRQ
— lélé ❤️💙 (@Julien_27LS) June 22, 2026
Le temps pourri aux États-Unis pour le match France – Irak wow pic.twitter.com/aOoZAlzaKv
Μετά την επιστροφή των παικτών από τη διακοπή για το δεύτερο ημίχρονο, ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης σκόραρε ξανά (54’) από ασίστ του Ντεμπελέ, ενώ τέσσερα λεπτά αργότερα είχε σουτ στο δοκάρι με τον Ολίσε. Ο επιθετικός της Μπάγερν ήταν εκείνος που «σέρβιρε»-ξανά-, αυτή τη φορά στον Ντεμπελέ (66΄) για το 3-0, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι το τελυταίο σφύριγμα του Καναδού διαιτητή.
Τι ορίζουν οι κανονισμοί για τους κεραυνούς
Όπως περιέγραψε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Παγκόσμιο Κύπελλο, Πέτρος Μαυρογιαννίδης, οι κανονισμοί ασφαλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπουν την άμεση διακοπή ενός αγώνα όταν καταγραφεί κεραυνός σε απόσταση έως οκτώ μιλίων (περίπου 13 χιλιομέτρων) από το γήπεδο. Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως στον αγώνα μεταξύ Γαλλίας και Ιράν ποδοσφαιριστές, αξιωματούχοι και φίλαθλοι απομακρύνονται από τις εξέδρες και τον αγωνιστικό χώρο και οδηγούνται σε ασφαλή, προστατευμένα σημεία.
Από τη στιγμή που εντοπίζεται ο κεραυνός, αρχίζει να μετρά χρονικό διάστημα 30 λεπτών. Αν στο διάστημα αυτό δεν σημειωθεί νέος κεραυνός εντός της καθορισμένης ακτίνας, ο αγώνας μπορεί να επανεκκινήσει. Ωστόσο, κάθε νέα καταγραφή κεραυνού μηδενίζει τον χρόνο αναμονής και η διαδικασία ξεκινά εκ νέου από την αρχή.
Όπως ανέφερε ο αθλητικός συντάκτης της ΕΡΤ, η εφαρμογή του πρωτοκόλλου αυτού προκάλεσε καθυστέρηση 131 λεπτών στην επανέναρξη του αγώνα Γαλλίας–Ιράκ, καθώς απαιτήθηκε να περάσει ο προβλεπόμενος χρόνος χωρίς νέα κεραυνική δραστηριότητα στην περιοχή. Μόνο τότε οι ποδοσφαιριστές επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο για νέο ζέσταμα και το παιχνίδι συνεχίστηκε κανονικά, με τους φιλάθλους να προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή φορώντας αδιάβροχα.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων
Διαιτητής: Ντρου Φίσερ (Καναδάς), Κίτρινες : – Αλ Αμάρι. ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μενιάν ,Κουντέ (83′ Γκουστό), Σαλιμπά, Ουπαμεκανό, Ντίνι, Κονέ, Ραμπιό, Ντεμπελέ (68΄Ντουέ), Ολίσε (68′ Τσερκί), Μπαρκολά (83′ Αλκιουσί) , Μπαπέ (90′ Μάρκους Τουράμ)
ΙΡΑΚ (Γκρέιαμ Άρνολντ): Βασίλ, Άλι, Ζαίντ Ταχσίν (60΄Σουλάκα), Χασέμ, Ντόσκι , Μπαγιές (68′ Φαρζί), Αλ Αμάρι (68′ Σχερ), Ζαΐντ (60′ Αμίν), Ικμπάλ , Χουσεΐν (26′ Αλ Χαμαντί), Κασέμ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος