Ονς Ζαμπέρ: «Θέλω να με κρίνουν για τις επιδόσεις μου και όχι για τη μπούργκα μου»

Μην εκπλαγείτε αν ακούσουμε περισσότερα για τις μουσουλμάνες στον αθλητισμό φέτος.
Η Τυνήσια αστέρας του τένις Όνς Ζαμπέρ είναι στο Νο. 3 της παγκόσμιας κατάταξης της ΑΤP.

Η Ζαμπέρ το 2022 έκανε συναρπαστικές εμφανίσεις στο Wimbledon και το US Open, και δεν είναι η μόνη μουσουλμάνα αθλήτρια στο προσκήνιο.

Η Doaa Elghobashy προπονείται για να βοηθήσει την Αίγυπτο να προκριθεί στους Αγώνες του Παρισιού το 2024 στο beach volley.

Αυτή και η συμπαίκτριά της ήταν οι πρώτες Αιγύπτιες που αγωνίστηκαν στο μπιτς βόλεϊ στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.

Εν τω μεταξύ, η Ibtihaj Muhammad, που κατέκτησε τρεις φορές χάλκινο μετάλλιο NCAA στην ξιφασκία, στην Αμερική και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στοχεύει να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τα κορίτσια μέσω του αθλητισμού, της σειράς ρούχων και των βιβλίων της. Και η τρεις φορές Αιγύπτια Ολυμπιονίκης, Aya Medany εργάζεται για την εδραίωση της ισότητας των φύλων στον αθλητισμό.
Αυτές οι μουσουλμάνες έγραψαν ιστορία στους αντίστοιχους αγώνες τους και άνοιξαν πόρτες για μια νέα γενιά αθλητών.

Παρά τα επιτεύγματά τους και την πρόοδο που κάνουν ώστε ο αθλητισμός να ενσωματώνει περισσότερες μουσουλμάνες γυναίκες, υπάρχουν ακόμη εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Αυτή είναι μια ματιά στους δρόμους προς την επιτυχία για τους Jabeur, Elghobashy, Medany και Muhammad και πώς η αλλαγή των κανόνων έχει επηρεάσει την πίστη και τη συμμετοχή τους στον αθλητισμό.

Ένας κανόνας κάνει τη διαφορά

Ονς Ζαμπέρ: «Θέλω να με κρίνουν για τις επιδόσεις μου και όχι για τη μπούργκα μου»

Σύμφωνα με το Pew Research Center, υπήρχαν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο το 2019.

Τα τελευταία χρόνια, μουσουλμάνες γυναίκες και κορίτσια έχουν αγωνιστεί σε μια σειρά αθλημάτων στην παγκόσμια σκηνή – από την ξιφασκία μέχρι το καλλιτεχνικό πατινάζ.
Αλλά ακόμα και με την άνοδο της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι δύσκολο να εντοπιστεί ένας ακριβής αριθμός μουσουλμάνων αθλητών, επειδή μερικές δεν εκφράζουν τις πεποιθήσεις τους ή δεν φορούν ρούχα που δείχνουν την πίστη τους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι κατασκηνώσεις και τα κοινοτικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για να εκθέσουν τις μουσουλμάνες στον αθλητισμό και να τις βοηθήσουν να αναπτύξουν αθλητικές δεξιότητες έχουν αυξηθεί – όπως η οργάνωση του Bilqis Abdul-Qaadir, Dribbling Down Barriers.

Ο Influencer και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας μπάσκετ της Σομαλίας, Jamad Fiin φιλοξενεί μια κατασκήνωση μπάσκετ για κορίτσια μουσουλμάνων, ενώ το Hijabi Ballers με έδρα το Τορόντο φιλοξενεί προγράμματα εκπαίδευσης σε διάφορα αθλήματα.
Και περισσότερες μουσουλμανικές χώρες έχουν επιτρέψει στις γυναίκες να συμμετέχουν σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σχεδόν οι μισοί από όλους τους αγωνιζόμενους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο του 2020 – 5.457 – ήταν γυναίκες.

Από αυτούς τους αθλητές, σχεδόν 380 αντιπροσώπευαν χώρες που έχουν χαρακτηριστεί ως μουσουλμανική πλειοψηφία, σύμφωνα με μια μελέτη του Pew το 2017.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 φιλοξένησαν ένα ελαφρώς μικρότερο ποσοστό αθλητών – ρεκόρ εκείνη την εποχή. Υπήρχαν λίγο περισσότερες από 5.000 γυναίκες διαγωνιζόμενες εκείνη τη χρονιά και λίγο περισσότερες από 380 προέρχονταν από χώρες με μουσουλμανική πλειοψηφία.

Ορισμένες αθλητικές οργανώσεις τους έχουν διευκολύνει να αγωνίζονται με μέτριες στολές. Πάρτε τις διεθνείς ομοσπονδίες που διέπουν το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο.

Ο κανόνας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FIBA) που απαγόρευε τα θρησκευτικά καλύμματα κεφαλιού ανατράπηκε το 2017 και ο διεθνής οργανισμός που διέπει το ποδόσφαιρο (FIFA) ήρε την απαγόρευσή του για τα καλύμματα του κεφαλιού τρία χρόνια νωρίτερα.
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Ομοσπονδία Κρατικών Συλλόγων Λυκείων (NFHS) άλλαξε πρόσφατα τους κανόνες της για να επιτρέψει σε μαθητές αθλητές να αγωνίζονται με θρησκευτικά καλύμματα κεφαλιού, εφόσον δεν αποτελούν κίνδυνο για άλλους παίκτες.

Για την National Collegiate Athletic Association (NCAA), οι κανόνες για τα καλύμματα κεφαλής διαφέρουν ανάλογα με το άθλημα. Οι κανόνες του γυναικείου μπάσκετ απαιτούν επί του παρόντος οι μαθητές να λάβουν απαλλαγή για να φορούν θρησκευτικά καλύμματα κεφαλής.
Ένας εκπρόσωπος του NCAA είπε στο CNN Sports ότι ο οργανισμός έχει χορηγήσει όλες τις εξαιρέσεις για το μπάσκετ στο παρελθόν και ότι εξετάζει μια πρόταση τον Μάιο για την απόσυρση της απαίτησης.
Και σύμφωνα με το WNBA PR, η Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης Γυναικών (WNBA) δεν απαιτεί από τις παίκτριες να υποβάλλουν παραιτήσεις.
Πρόσφατα, ψηφίστηκε νομοθεσία όπως ο νόμος περί ενδυμάτων του Maryland, ο οποίος επιτρέπει στους μαθητές να τροποποιούν τις αθλητικές στολές ή τις ομαδικές στολές για να συμμορφώνονται με τις θρησκευτικές τους απαιτήσεις. Μόνο μερικές άλλες πολιτείες – το Οχάιο, το Ιλινόις και η Γιούτα – έχουν παρόμοιους νόμους.

Ο αθλητικός κοινωνιολόγος, Jay Coakley, χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις υποσχόμενες.

Έχει διδάξει για τις συνδέσεις μεταξύ του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.
Η συμμετοχή των μουσουλμάνων γυναικών στον αθλητισμό τέθηκε στο «ραντάρ» του στη Διάσκεψη του Μπράιτον για τις γυναίκες και τον αθλητισμό το 1994.

«Πάντα πίστευα ότι ο τρόπος με τον οποίο ντύνονταν οι μουσουλμάνες ήταν βασισμένος σε διακρίσεις και ότι αποτελούσε σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες που συμμετέχουν στην κοινωνία», είπε στο CNN Sports.
«Άκουσα, ειδικά τις γυναίκες από την Αίγυπτο που ήταν με μπούργκα και με το πρόσωπό τους καλυμμένο μέχρι το κάτω μέρος των ματιών (και) τα πάνω ζυγωματικά… Το έβλεπαν ως πηγή ελευθερίας».

Ωστόσο, ο Coakley προειδοποίησε ότι οποιεσδήποτε πολιτικές είναι μόνιμες, εφόσον οι άνθρωποι θέλουν να τις εφαρμόσουν.

Με άλλα λόγια, οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος