Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Array

Περίπου 14.000 αθλητές κέρδισαν πέρυσι μια ολυμπιακή πρόκριση, 11.000 από αυτούς στους Θερινούς Αγώνες του Τόκιο και λίγο λιγότεροι από 3.000 στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022.

Επιμέλεια: Γρηγόρης Τάτσης

Μόνη της η αμερικανική αποστολή στο Πεκίνο περιλαμβάνει 223 μέλη.

Όλοι αυτοί οι αθλητές αποτελούν ένα ελίτ κλαμπ από τους καλύτερους στον κόσμο στο είδος τους και πολλοί από αυτούς που έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες προπόνησης και προετοιμασίας, ενώ το αποκορύφωμα μιας επιτυχημένης Ολυμπιακής παρουσίας καθιστά την προσπάθεια τους ακόμη πιο ανταποδοτική.

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μια ολυμπιακή πρόκριση όμως δεν μεταφράζεται πάντα σε μια ικανοποιητική πληρωμή.

Οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν εισοδήματα ακόμα και στις καλύτερες στιγμές, βασιζόμενοι σε χρηματικά έπαθλα, επιχορηγήσεις, χορηγίες και εράνους προκειμένου να υποστηρίξουν τα όνειρά τους.

Μια εργασία πλήρους απασχόλησης είναι σχεδόν αδύνατη για αυτούς τους αθλητές δεδομένων των σωματικών απαιτήσεων της προπόνησης και των συχνών ταξιδιών σε προπονητικά κέντρα. Επιπρόσθετα, οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο 2020 πρόσθεσαν ένα επιπλέον έτος συνεχούς κόστους προπόνησης για τους αθλητές των θερινών αγώνων.

Περισσότεροι από τους μισούς υποψήφιους για Ολυμπιακούς Αγώνες των ΗΠΑ, το 59%, ανέφεραν ότι είχαν εισόδημα κάτω από 25.000 δολάρια κατά τη διάρκεια του έτους των αντίστοιχων Ολυμπιακών Αγώνων τους, σύμφωνα με έρευνα επιπτώσεων του COVID-19 που διανεμήθηκε σε 4.400 αθλητές από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών (USOPC).

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Συνολικά, ανταποκρίθηκαν 643 Ολυμπιακοί αθλητές και 94 Παραολυμπιακοί αθλητές.

Πολλοί  αθλητές –περίπου το ένα τρίτο όσων συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της USPOC (Αμερικανικής Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Επιτροπής)– ζουν κυρίως μέσω χορηγιών και χρηματικών βραβείων από αγώνες, που όμως αμφότερα ακυρώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς που άλλαξε λόγω της πανδημίας που καθυστέρησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 ενώ ακυρώθηκαν πολλές ακόμη διοργανώσεις.

Το ένα τέταρτο των αθλητών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε απασχόληση που δεν σχετίζεται με το άθλημά τους.

Αν και υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που καθορίζουν την οικονομική ασφάλεια των Ολυμπιακών αθλητών, ένα είναι σίγουρο, ότι δεν πληρώνονται για την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον όχι άμεσα.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν χορηγεί χρήματα για συμμετοχή ή χρηματικά έπαθλα.

Ωστόσο, οι αθλητές μπορούν να κερδίσουν χρήματα μέσω εγκρίσεων, υποτροφιών και ακόμη και μπόνους μεταλλίων που ενδεχομένως προσφέρει η χώρα καταγωγής τους.

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Πώς λοιπόν κερδίζουν χρήματα οι Ολυμπιακοί αθλητές και πόσα;

Οι Ολυμπιακοί αθλητές μπορούσαν πάντα να κερδίζουν χρήματα;

Στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν αμιγώς ερασιτεχνική υπόθεση και όχι μόνο για τους αθλητές.

Ο Γάλλος Pierre de Coubertin, πατέρας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, πίστευε ότι ο ερασιτεχνισμός είναι απαραίτητος για το Ολυμπιακό κίνημα και για σχεδόν έναν αιώνα αυτό ήταν το status quo.

Αθλητές που πιάστηκαν να λαμβάνουν χρήματα στις πρώτες μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων μπήκαν στη μαύρη λίστα.

Συγκεκριμένα, από τον Jim Thorpe αφαιρέθηκαν τα χρυσά του μετάλλια στο κλασικό πένταθλο και δέκαθλο, αφού ανακαλύφθηκε ότι είχε λάβει μικρές πληρωμές ως επαγγελματίας παίκτης του μπέιζμπολ δύο χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στα παιδιά του Θορπ απονεμήθηκαν τελικά δύο αναμνηστικά μετάλλια, σχεδόν 30 χρόνια μετά τον θάνατό του το 1953.

Τα αρχικά του μετάλλια τοποθετήθηκαν σε ένα μουσείο και τελικά κλάπηκαν.

Στη δεκαετία του 1970, εν μέσω της αυξανόμενης επιρροής της τηλεόρασης και της εικασίας ότι ορισμένες κυβερνήσεις του σοβιετικού μπλοκ χρηματοδοτούσαν τους αθλητές τους, τέθηκαν ζητήματα δικαιοσύνης, και η ΔΟΕ άρχισε σταδιακά να αλλάζει την πολιτική της υπέρ των επαγγελματιών αθλητών.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, η ΔΟΕ συνέχισε να χαλαρώνει τους περιορισμούς στα ελάχιστα όρια ηλικίας και στον ερασιτεχνισμό, αφήνοντας συχνά την απόφαση στις ομοσπονδίες και τις χώρες.

Οι Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη εγκαινίασαν τη νέα εποχή των Ολυμπιακών αγώνων, με την συμμετοχή της Αμερικανικής Dream Team, που χαρακτηρίστηκε ως η «μεγαλύτερη συλλογή ταλέντων μπάσκετ στον πλανήτη».

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Υπάρχουν ακόμα χειμερινά αθλήματα που δεν επιτρέπουν στους επαγγελματίες να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να αγωνιστούν σε οποιοδήποτε χειμερινό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκτός κι αν είναι μέλη του NHL (Επαγγελματική Λίγκα του χόκεϊ στον πάγο της Βόρειας Αμερικής).

Το NHL και η ΔΟΕ είχαν μια ταραχώδη σχέση τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, με τους αξιωματούχους των Ολυμπιακών Αγώνων και τους ιδιοκτήτες των ομάδων να αγωνίζονται να ευθυγραμμίσουν τους στόχους τους και να εξισορροπήσουν τις απαιτήσεις του προγράμματος.

Οι οπαδοί του χόκεϊ στον πάγο που ήταν επιφυλακτικά αισιόδοξοι ότι τα πράγματα θα άλλαζαν στο Πεκίνο, θα πρέπει να περιμένουν άλλα τέσσερα χρόνια.

Τα τελευταία 30 χρόνια, η συμμετοχή του NHL στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν ασταθής, εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό από τον προγραμματισμό, την οικονομική υποστήριξη από το πρωτάθλημα και τη συνεργασία των ιδιοκτητών των ομάδων.

Οι παίκτες του NHL έχασαν τους τρεις πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες που δικαιούνταν επαγγελματίες αθλητές λόγω διενέξεων προγραμματισμού πριν κάνουν το ντεμπούτο τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1998 στο Ναγκάνο.

Στη συνέχεια έκαναν πέντε συνεχόμενες εμφανίσεις εκπροσωπώντας πολλές διαφορετικές χώρες προτού οι εντάσεις επανεμφανιστούν εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της ΠιονγκΤσάνγκ, με τις ομάδες και το NHL να αρνούνται να καλύψουν την ασφάλιση παικτών και ουσιαστικά να εμποδίζουν τη συμμετοχή στους Αγώνες.

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τι ποσά δίνουν τα μπόνους των Ολυμπιακών μεταλλίων των ΗΠΑ;

Ως μέρος της «Επιχείρησης Χρυσός», μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε η USOPC (Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ) το 2017, οι Ολυμπιονίκες των ΗΠΑ που ανεβαίνουν στο βάθρο λαμβάνουν μπόνους 37.500 δολαρίων για κάθε χρυσό μετάλλιο που κερδίζουν, 22.500 για το ασήμενιο και 15.000 δολάρια για το χάλκινο.

Από τον Οκτώβριο του 2016, η νομοθεσία έχει εξασφαλίσει ότι οι αθλητές θα φέρουν στην πατρίδα το 100% των κερδών τους.

Εκείνη τη χρόνια, το Κογκρέσο κατήργησε τον αποκαλούμενο «φόρο νίκης» ορίζοντας τα χρηματικά έπαθλα ως φορολογητέο εισόδημα, αν και οι Ολυμπιονίκες που δηλώνουν ακαθάριστο εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως υπόκεινται ακόμη στον φόρο.

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ποια χώρα δίνει το μεγαλύτερο μπόνους μεταλλίων;

Σιγκαπούρη προσφέρει το μεγαλύτερο έπαθλο για ένα ατομικό χρυσό μετάλλιο: 1 εκατομμύριο σε δολάρια Σιγκαπούρης ή περίπου 750.000 δολάρια ΗΠΑ.

Οι νικητές του ασημένιου μεταλλίου λαμβάνουν περίπου 369.000 δολάρια και 184.000 δολάρια για το χάλκινο.

Οι Ολυμπιονίκες από τις επόμενες δύο υψηλότερες χώρες, το Καζακστάν και τη Μαλαισία, κερδίζουν περίπου 250.000 δολάρια για το χρυσό μετάλλιο.

Η διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020, Ιαπωνία, έδωσε στους αθλητές που τερμάτισαν στο βάθρο 45.000 δολάρια για το χρυσό, 18.000 δολάρια για το ασημένιο και 9.000 δολάρια για το χάλκινο.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το χρυσό μετάλλιο των ΗΠΑ των 37.500 δολαρίων κατετάγη ένατο στον κόσμο.

Τι και πόσα κερδίζουν οι αθλητές στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Πόσα κερδίζουν οι Ολυμπιακοί αθλητές από τις χορηγίες;

Οι ακριβείς αξίες των χορηγιών των Ολυμπιακών Αγώνων συχνά δεν αποκαλύπτονται. Αλλά για το ανώτερο κλιμάκιο των αθλητών, τα γνωστά δημοφιλή ονόματα που κυριαρχούν στους τίτλους και τις διαφημίσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, οι αριθμοί φτάνουν τα εκατομμύρια.

Το 2013, το Reuters ανέφερε ότι ο βετεράνος πλέον Τζαμαϊκανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ υπέγραψε συμβόλαιο περίπου 10 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως με την PUMA τα χρόνια που συνέχισε να αγωνίζεται. Το Forbes το 2016 υπολόγισε ότι ο Μπολτ κέρδισε σχεδόν 33 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο 12 μηνών.

Η Αμερικανίδα ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Κέιτι Λεντέκι, η οποία κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια στο Τόκιο, υπέγραψε συμβόλαιο 7 εκατομμυρίων δολαρίων με την μάρκα μαγιό TYR το 2018, αφού κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στο Ρίο.

Η συμφωνία της, η οποία αναφέρεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, ήταν μια από τις «πιο κερδοφόρες» συνεργασίες στην ιστορία της κολύμβησης, δήλωσε η TYR σε μια ανακοίνωση του Ιουνίου 2018.

Μια άλλη εμπορική αθλήτρια, η Σιμόν Μπάιλς, κερδίζει τουλάχιστον 5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, σύμφωνα με εκτίμηση του Forbes, μέσω των πολλών χορηγών συνεργατών της, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών όπως η Visa, η Athleta, η United Airlines, η Oreo, η Uber Eats, η MasterClass και το Facebook.

Οι αθλητές των ΗΠΑ στο Πεκίνο θα έχουν περισσότερη ελευθερία από ποτέ να επωφεληθούν από χορηγούς χάρη σε μια απόφαση του 2019 από το USOPC που χαλάρωσε τους κανόνες μάρκετινγκ.

Οι αγωνιζόμενοι μπορούν πλέον να ευχαριστούν προσωπικούς χορηγούς, να εμφανίζονται σε διαφημίσεις για αυτούς τους χορηγούς και να λαμβάνουν συγχαρητήρια μηνύματα κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά χωρίς να αναφέρουν ή να εμφανίζουν το Ολυμπιακό λογότυπο.

Πηγή: NBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος