Ο σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Κριστιάνο Ρονάλντο παρευρέθηκε σε επίσημο δείπνο στο Λευκό Οίκο μαζί με τον ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη το βράδυ.
Μιλώντας πριν από την εκδήλωση, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι ήταν «τιμή» να φιλοξενήσει τον Ρονάλντο, ο οποίος με τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο σαουδαραβικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει γίνει το πρόσωπο της προσπάθειας εκσυγχρονισμού της χώρας.
Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιθυμεί να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τα έσοδα του πετρελαίου, διαφοροποιώντας την οικονομία σε άλλους τομείς, όπως ο αθλητισμός και ο τουρισμός.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επένδυση της Σαουδικής Αραβίας έχει ως στόχο να αποκτήσει νομιμότητα και να αποσπάσει την προσοχή από το ιστορικό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της πετρελαϊκής της βιομηχανίας – μια πρακτική που αναφέρεται ως «sportswashing».
Απευθυνόμενος στον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή, ο Τραμπ είπε στους συγκεντρωμένους καλεσμένους: «Ο γιος μου είναι μεγάλος θαυμαστής του Ρονάλντο».
«Και ο Μπάρον (Τραμπ) είχε την ευκαιρία να τον γνωρίσει, και νομίζω ότι τώρα σέβεται τον πατέρα του λίγο περισσότερο, μόνο και μόνο επειδή σας σύστησα».

Στο δείπνο παρευρέθηκε επίσης ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Elon Musk, ο οποίος συνάντησε άλλους επιφανείς επιχειρηματίες, όπως τον CEO της Apple Tim Cook. Είναι η πρώτη φορά που ο Musk επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο από τότε που παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (Doge) της κυβέρνησης Trump τον Απρίλιο.
Η παρουσία του Ρονάλντο στον Λευκό Οίκο, εν τω μεταξύ, σηματοδοτεί μία από τις πρώτες γνωστές επισκέψεις του στις ΗΠΑ από το 2016.
Στο μεταξύ, έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν μια κατηγορία για σεξουαλική επίθεση. Η Κάθριν Μαγιόργκα ισχυρίστηκε ότι ο Ρονάλντο τη βίασε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας το 2009, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε.
«Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες που μου αποδίδονται. Ο βιασμός είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα που αντιβαίνει σε όλα όσα είμαι και πιστεύω», δήλωσε σε ανακοίνωσή του το 2018.
Το 2019, οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές δήλωσαν ότι ο Ρονάλντο δεν θα αντιμετωπίσει κατηγορίες, καθώς οι ισχυρισμοί δεν μπορούσαν να αποδειχθούν.
Έχει αναφερθεί ότι οι εθνικές ομάδες της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ θα παίξουν έναν φιλικό αγώνα στην Ατλάντα τον Μάρτιο του 2026, πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε όλη τη Βόρεια Αμερική την ίδια χρονιά – και στο οποίο θα συμμετάσχει η Πορτογαλία.
Εάν ο αγώνας επιβεβαιωθεί και ο Ρονάλντο συμμετάσχει, θα είναι ο πρώτος του αγώνας στις ΗΠΑ από το 2014.
Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος