Μπαχ: «Το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού, εάν οι κυβερνήσεις αποφασίζουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποια διοργάνωση»

Η κριτική που άσκησαν ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις συστάσεις της ΔΟΕ για επιστροφή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στον διεθνή αθλητισμό «είναι λυπηρή και περιορίζει την αυτονομία του αθλητισμού», όπως δήλωσε σήμερα (30/3) ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ.

 Η ΔΟΕ εξέδωσε την Τρίτη (28/3) μια σειρά συστάσεων προς τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, που θα επιτρέψουν σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν στους αγώνες μετά τον περυσινό αποκλεισμό τους, ο οποίος ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτό δεν περιλαμβάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, για τους οποίους, όπως τονίστηκε, θα ληφθεί ξεχωριστή απόφαση «την κατάλληλη στιγμή».

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τσεχίας, μεταξύ άλλων, εξοργίστηκαν από το σχεδιασμό της ΔΟΕ για Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές, λέγοντας ότι δεν έχουν θέση στον παγκόσμιο αθλητισμό, με τον πόλεμο να συνεχίζεται.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Γερμανίας τάσσεται επίσης ενάντια σε οποιαδήποτε επιστροφή της Ρωσίας στον αθλητισμό.

«Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι ορισμένες κυβερνήσεις δεν θέλουν να σέβονται την πλειοψηφία στο Ολυμπιακό κίνημα και όλους τους ενδιαφερόμενους, ούτε την αυτονομία του αθλητισμού» δήλωσε ο Μπαχ σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνεδρίασης του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι αυτές οι κυβερνήσεις δεν αντιμετωπίζουν συνολικά το ζήτημα. Δεν έχουμε δει ούτε ένα σχόλιο για τη στάση τους σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών από χώρες των άλλων 70 πολέμων και ένοπλων συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο» πρόσθεσε.

«Οι Ρώσοι σκοτώνουν Ουκρανούς πολίτες κάθε μέρα» τόνισε ο Άντρι Γέρμακ, επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου της Ουκρανίας και Αρχηγός του Επιτελείου του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε δήλωσή του και συνέχισε:

«Εκατοντάδες Ουκρανοί αθλητές πεθαίνουν υπερασπιζόμενοι τη χώρα τους από τον επιτιθέμενο. Ωστόσο, η ΔΟΕ προτιμά να μην το προσέχει αυτό. Αυτό δεν είναι δίκαιο. Η αδικία καταστρέφει το πνεύμα του Ολυμπιακού κινήματος με τον ίδιο τρόπο που η Ρωσία καταστρέφει το διεθνές δίκαιο. Η ΔΟΕ πρέπει άμεσα να βάλει ένα τέλος στον αθλητισμό του αίματος και το επιτιθέμενο κράτος πρέπει να εξοστρακιστεί. Οποιαδήποτε προσπάθεια διάσωσης είναι επαίσχυντος χλευασμός των ιδανικών της ανθρωπότητας, πάνω στα οποία βασίζεται το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα».

Το σχέδιο της ΔΟΕ προβλέπει ότι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα μπορέσουν να διεκδικήσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέσω διοργανώσεων στην Ασία.

Η επιτροπή αθλητών του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας υποστήριξε σήμερα (30/3) πλήρως τις συστάσεις της ΔΟΕ, ζητώντας μόνο δικαιοσύνη για τους Ασιάτες αθλητές.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε ότι εναπόκειται πλέον σε κάθε αθλητική ομοσπονδία να κάνει τα επόμενα βήματα και πως θα ήταν καλύτερο για τις κυβερνήσεις να μην ασχοληθούν με τον τρόπο λειτουργίας του αθλητισμού.

«Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και η κριτική ενίσχυσαν την ενότητα του Ολυμπιακού κινήματος» είπε ο Τόμας Μπαχ. «Δεν μπορεί να εναπόκειται στις κυβερνήσεις να αποφασίσουν ποιοι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν σε ποια διοργάνωση. Αυτό θα ήταν το τέλος του παγκόσμιου αθλητισμού όπως τον ξέρουμε σήμερα» πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος