Με βαριά “καμπάνα” απειλείται ο ΠΑΟ – Ποινικές διώξεις στους συλληφθέντες – Εντοπίστηκαν οι “ταραξίες”

Τα όσα θλιβερά έκτροπα για το ποδόσφαιρο έγιναν το Σάββατο στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας πριν την έναρξη του “αιωνίου” ντέρμπι που δεν έγινε ποτέ, πολύ δύσκολα θα αποτρέψουν από μια βαριά τιμωρία την ΠΑΕ Παναθηναϊκός βάσει και του νέου αθλητικού νόμου περί βίας στα γήπεδα.

Ο νέος αθλητικός νόμος 4326/2015 είναι σαφής σε περιπτώσεις επεισοδίων και αναβολής αγώνων, οπότε θεωρείται απίθανο να γλιτώσει η ΠΑΕ με απλό πρόστιμο και διεξαγωγή αγώνων χωρίς θεατές.

Το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παππάς επικαλέστηκε την αδυναμία της αστυνομίας για να προχωρήσει στην αναβολή του ντέρμπι δεν αποτελεί ιδιαίτερο ελαφρυντικό για τους «πράσινους». Κι αυτό διότι πριν το ματς έγιναν επεισόδια εκτός γηπέδου ανάμεσα σε οπαδούς και αστυνομικούς, εκτοξεύθηκαν φωτοβολίδες εντός του αγωνιστικού χώρου και μία εξ αυτών βρήκε στο πόδι τον Φινμπόγκασον, έπεσε άγριο ξύλο στις εξέδρες, τραυματίστηκε αστυνομικός που οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ με το που έγινε γνωστή η αναβολή του αγώνα το γήπεδο της Λεωφόρου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν το «τριφύλλι» πολύ δύσκολα θα γλυτώσει την αφαίρεση τριών βαθμών, το πρόστιμο που θα του επιβληθεί μπορεί να έχει και εξαψήφιο νούμερο, ενώ ο αποκλεισμός της έδρας του μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τρεις αγωνιστικές.

Εφόσον, όμως, ο πρόεδρος του πειθαρχικού μονομελούς οργάνου Σπυρίδων Καποδίστριας κρίνει ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι υπαίτιος, τότε το άρθρο 21, παράγραφος 2α του ΚΑΠ αναφέρει ότι: «Ο αγώνας που δεν τελέσθηκε, χωρίς να ευθύνονται και οι δύο διαγωνιζόμενες ομάδες, επανορίζεται να διεξαχθεί υποχρεωτικά μέσα σε χρονικό διάστημα 15 ημερών από την έκδοση της τελεσίδικης αποφάσεως».

Την Τρίτη 24/11 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κληθεί σε απολογία και την Παρασκευή 27/11 θα απολογηθεί ως κατηγορούμενη σχεδόν για ολόκληρο το άρθρο 15 του πειθαρχικού κώδικα που αφορά «ποινές σε βάρος των ομάδων για επεισόδια κατά τους αγώνες.»
Για παράδειγμα ο ελαφρύς (σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν στο Φ.Α.) τραυματισμός του Φινμπόγκασον μπορεί να επιφέρει στον Παναθηναϊκό πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 60.000 έως 100.000 ευρώ και 2-3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3β. στοιχείο στ.

Για τα εκτεταμένα επεισόδια θα ακολουθήσει δίωξη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου, που βρισκόταν στο γήπεδο. Το άρθρο, 15, παράγραφος 6 μεταξύ άλλων, προβλέπει πρόστιμο από 70.000 – 150.000 ευρώ, 2-3 αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών. Βαριές ποινές προβλέπει και το άρθρο 15, παράγραφος 4 για «είσοδο οπαδών στον αγωνιστικό χώρο».

Στο νέο αθλητικό νόμο 4326/2015, οι ποινές που προβλέπονται είναι επίσης αυστηρές. Ξεκινούν από πρόστιμο το ύψος του οποίου είναι από 10.000 ευρώ μέχρι και 1.000.000 ευρώ, έπειτα από εισήγηση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας.
Επίσης, όπως έκανε και στην περίπτωση του ΠΑΟΚ, αν και αφορούσε ευρωπαϊκό ματς (σ.σ. με τη Ντόρτμουντ) δικαίωμα να παρέμβει και να επιβάλλει ποινές έχει και η Πολιτεία και πιο συγκεκριμένα ο Σταύρος Κοντονής. Ο υφυπουργός αθλητισμού μπορεί ακόμη και να βάλει «λουκέτο» στη Λεωφόρο (απαγόρευση σε συγκεκριμένους αγώνες, αλλά και διάθεση εισιτηρίων προς μία ομάδα), δηλαδή, μπορεί ακόμη και να κλείσει την θύρα 13. Ο νέος νόμος του δίνει ακόμη το δικαίωμα να επιβάλλει και βαριά πρόστιμα.

Ποινικές διώξεις για κακουργήματα στους συλληφθέντες του ντέρμπι

Σειρά κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος απήγγειλε η Εισαγγελέας στους συλληφθέντες κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών αστυνομικών και την ακύρωση του αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού.
Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι μεταξύ άλλων για τις κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί εξωσχολικού αθλητισμού, έκρηξης, κατοχής εκρηκτικών, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, διατάραξης κοινής ειρήνης και αντίστασης κατά της αρχής.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν οι κατηγορούμενοι.

Εντοπίστηκαν οι “ταραξίες”

Οι δύο νεαροί που πέταξαν φωτοβολίδες κατά την είσοδο των παικτών του Ολυμπιακού στο γήπεδο για την αναγνωριστική βόλτα έχουν εντοπιστεί. Όπως έγινε γνωστό από τον Παναθηναϊκό οι οργανωμένοι της Θύρας 13 ήταν έξαλλοι με τους ομοϊδεάτες τους που προκάλεσαν την «έκρηξη» των «ερυθρόλευκων».
Απ΄ ότι πληροφορήθηκαν, μάλιστα, στην ΠΑΕ, οι δράστες των ενεργειών αυτών εντοπίστηκαν και θα τιμωρηθούν παραδειγματικά με την αποβολή τουλάχιστον, από την θύρα των οργανωμένων, αλλά και από τις τάξεις της γενικότερα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ