Μαυρωτάς: «Στη χώρα μας έγιναν τομές τα τελευταία χρόνια στα ζητήματα αθλητικής ακεραιότητας»

Στη σημασία της αθλητικής ακεραιότητας αναφέρεται ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Ο κ. Μαυρωτάς τονίζει ότι το ζήτημα αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στη διεθνή ατζέντα, καθώς στρέφεται κατά του πυρήνα του αθλητισμού, ενώ υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πρωτοπορεί στο συγκεκριμένο τομέα, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην κύρωση της Σύμβασης Macolin, τη δημιουργία της Ε.Π.ΑΘΛ.Α, το πρόγραμμα αξιολόγησης αθλητικών ομοσπονδιών “Χίλων” και το πρόγραμμα “Start to talk”, μέσω του οποίου, όπως τονίζει, ξεκίνησε στη χώρα μας το κίνημα MeToo.

Το άρθρο του γ.γ.Α., με τίτλο «Η αθλητική ακεραιότητα και αθλητική πολιτική», έχει ως εξής:

«Ποτέ άλλοτε στη διεθνή αθλητική ατζέντα δεν ήταν τόσο ψηλά το θέμα της αθλητικής ακεραιότητας. Τόσο στο αθλητικό κίνημα (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, διεθνείς ομοσπονδίες) όσο και στους διακυβερνητικούς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Συμβούλιο της Ευρώπης) το ζήτημα της αθλητικής ακεραιότητας (sport integrity) είναι πάντα σε περίοπτη θέση στις σχετικές συνόδους και στα συνέδρια με θέμα τον αθλητισμό.

Κατ’ αρχήν ο όρος αθλητική ακεραιότητα, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, εμπεριέχει ένα τρίπτυχο: την ακεραιότητα των φυσικών προσώπων, των διοργανώσεων και των οργανισμών. Τα τελευταία χρόνια οι απειλές ενάντια στην αθλητική ακεραιότητα έχουν γιγαντωθεί. Τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης, παρενόχλησης, κατάχρησης εξουσίας στον αθλητικό χώρο, έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη ασφάλειας και προστασίας των φυσικών προσώπων. Αντίστοιχα, τα σκάνδαλα ντόπινγκ και χειραγώγησης αγώνων έχουν δημιουργήσει την ανάγκη πλαισίου για την προστασία της αθλητικής ακεραιότητας των διοργανώσεων. Τέλος, τα σκάνδαλα κακοδιαχείρισης και διαφθοράς έχουν φέρει στην επιφάνεια την αναγκαιότητα χρηστής διακυβέρνησης στους αθλητικούς οργανισμούς.

Όταν βάλλεται ο ίδιος ο πυρήνας του αθλητισμού, που είναι οι αρχές και αξίες που συνθέτουν την αθλητική ακεραιότητα, τότε υπάρχει ανάγκη για άμεση αντίδραση ώστε να μην τρωθεί η ελκυστικότητα, η αξιοπιστία και εντέλει η χρησιμότητα για την κοινωνία του αθλητισμού. Για τους λόγους αυτούς, τόσο το αθλητικό κίνημα όσο και οι διακυβερνητικοί οργανισμοί θέτουν τα θέματα αθλητικής ακεραιότητας πάντα ψηλά στην ατζέντα.

Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έγιναν τομές στα συγκεκριμένα ζητήματα. Το πρώτο αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η κύρωση της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων και η δημιουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας κι έκτοτε η χώρα μας πρωταγωνιστεί στα σχετικά διεθνή φόρα. Στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ, από εκεί που ήμασταν το “μαύρο πρόβατο”, τώρα εκπροσωπούμε την Ε.Ε. στο Συμβούλιο του WADA. Στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα “Χίλων” για την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών, η οποία συνδέεται με την τακτική ετήσια επιχορήγηση, ενώ και η κατανομή των πόρων από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος σε σωματεία και αθλητικές ομοσπονδίες, άλλη μια ιδιαίτερα ευεργετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο. Το κίνημα MeToo ξεκίνησε στην Ελλάδα από τη συγκλονιστική όσο και γενναία ομολογία της Ολυμπιονίκου μας Σοφίας Μπεκατώρου, σε εκδήλωση του προγράμματος “Start to talk”, συνεργασίας της ΓΓΑ με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτήν την περίοδο εκπονείται με συνεργασία της ΓΓΑ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το Στρατηγικό Σχέδιο Ενίσχυσης Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς με πολλές συναφείς δράσεις, όπως είναι οι κώδικες δεοντολογίας κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τη χώρα μας, η αθλητική ακεραιότητα ήταν απόλυτη προτεραιότητα της αθλητικής πολιτικής. Έγιναν πολλά και την επόμενη τετραετία προγραμματίζονται ακόμη περισσότερα, με τη χώρα μας πάντα παρούσα με ισχυρή φωνή στον διεθνή διάλογο, όπως άλλωστε αρμόζει στη γενέτειρα του αθλητισμού που στηρίζεται σε αξίες».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος