Μαυρωτάς στη διάσκεψη των γγΑ της ΕΕ: «Καταλύτης ο Αθλητισμός στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων»

Η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στον Αθλητισμό κυριάρχησαν στην ατζέντα της διάσκεψης των γενικών γραμματέων Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διεξήχθη στο πλαίσιο της ισπανικής Προεδρίας στη Βαλένθια (21-22 Σεπτεμβρίου 2023), με τη συμμετοχή του Γιώργου Μαυρωτά.

Αναφερόμενος στην ισότητα των φύλων, ο γ.γ.Α. επισήμανε ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό θέμα που παραμένει ψηλά στην αθλητική ατζέντα της Ε.Ε., άρρηκτα συνδεδεμένο με τις θεμελιώδεις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός. Στο πλαίσιο της εισήγησής του, ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε εκτενώς στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 40 χρόνια αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις σε όλα τα αθλήματα, σε σχέση το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών σε άλλους τομείς, όπως των προπονητών, των διαιτητών και των διοικήσεων, όπου εκεί το ποσοστό παραμένει εξαιρετικά χαμηλό.

Ειδικότερα, ο κ. Μαυρωτάς έφερε ως παράδειγμα τη δική του συμμετοχή ως αθλητής υδατοσφαίρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, όπου το ποσοστό συμμετοχής των γυναικών ανερχόταν στο 23%, ένα ποσοστό που σταδιακά ανέβαινε (38% στην τελευταία του συμμετοχή με το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, το 2000) για να φτάσει στην απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι.

«Σύμφωνα με τους εγγεγραμμένους αθλητές για το 2022 (περίπου 500.000 σε όλες τις αναγνωρισμένες αθλητικές ομοσπονδίες) το ποσοστό Ανδρών/Παίδων – Γυναικών/Κορασίδων ήταν 70%-30%. Γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να προσπαθήσουμε περισσότερο για να ενισχύσουμε αυτό το ποσοστό», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η ελληνική πολιτεία για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των γυναικών σε όργανα διοίκησης του αθλητισμού, ο κ. Μαυρωτάς ανέπτυξε τις πολιτικές που σχεδιάζει το Υπουργείο Αθλητισμού για τον σκοπό αυτό, παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη το πολυκριτηριακό σύστημα αξιολόγησης «Χίλων», το οποίο συνδέεται άμεσα με τη χρηματοδότηση των Ομοσπονδιών και που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ως κριτήριο χρηστής διακυβέρνησης που αυξάνει τη χρηματοδότηση, την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα συμβούλια και τις επιτροπές διοίκησης.

«Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση συνδέεται με την αξιολόγηση, οι Ομοσπονδίες έχουν κίνητρο να έχουν συμβούλια ή επιτροπές με ισορροπία μεταξύ των φύλων. Δεδομένου ότι ο αθλητισμός είναι ένα σημαντικό κοινωνικό εργαλείο, πρέπει να τον αξιοποιήσουμε για να ενισχύσουμε την ισότητα των φύλων. Μέσω του Αθλητισμού να προωθήσουμε καλές πρακτικές που είναι ωφέλιμες για ολόκληρη την κοινωνία», υπογράμμισε.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου αναπτύχθηκε το θέμα της Καταπολέμησης της Ρητορικής Μίσους στον Αθλητισμό, με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού να υπογραμμίζει την ανάγκη συνένωσης όλων των δυνάμεων για την αντιμετώπισή του. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ένταξη των πολιτικών καταπολέμησης της ρητορικής μίσους κάτω από την ομπρέλα των διεθνών συμβάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης της Ε.Ε., έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαμοιρασμού των πρακτικών καταπολέμησης της ρητορικής μίσους ανά κράτος-μέλος.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία του Υπουργείου Αθλητισμού με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα από πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας, ενώ τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν οι αθλητές ως πρεσβευτές του προγράμματος, μια και μπορούν καλύτερα απ’ όλους να προωθήσουν τις αξίες του Αθλητισμού.

Τον Γιώργο Μαυρωτά συνόδευε στη διάσκεψη η διευθύντριά του γραφείου του, Αμαλία Καπερώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος