Είναι γεγονός! Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ μετά από πολλά χρόνια είναι και πάλι στη ζώνη των μεταλλίων σε Ευρωμπάσκετ, καθώς μετά από εξαιρετική εμφάνιση επικράτησε με 87-76 της Λιθουανίας για τη φάση των «8» και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την προσεχή Παρασκευή την Τουρκία του Εργκίν Αταμάν στη Ρίγα της Λετονίας για μια θέση στον τελικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία φορά που η εθνική μας ομάδα είχε βρεθεί σε ημιτελική φάση της διοργάνωσης ήταν το μακρινό 2009 στα γήπεδα της Πολωνίας, όταν είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο νικώντας στον μικρό τελικό τη Σλοβενία.
Άλλη μια μεγάλη εμφάνιση από τον σπουδαίο Γιάννη Αντετοκούνμπο που πέτυχε 29 πόντους με 5 ριμπάουντ, ενώ άξιος συμπαραστάτης του στην επίθεση ήταν ο Τολιόπουλος με 17 πόντους, αλλά και ο Σλούκας με 11 πόντους. Οκτώ πόντους είχε ο Παπανικολάου, 6 ο Ντόρσεϊ, από 5 Σαμοντούροφ και Μήτογλου, 4 ο Κώστας Αντετοκούνμπο που είχε σημαντική συμβολή στην άμυνα και 2 ο Καλαϊτζάκης.
Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη σούταρε με 19-30 (63%) δίποντα, 9/29 (31%) στα τρίποντα και 22/28 (79%) στις ελεύθερες βολές. Στα ριμπάουντ που γενικά τα πήγαμε πολύ καλά είχαμε 34 έναντι των 35 των Λιθουανών.
Από τη Λιθουανία πρώτος σκόρερ ήταν ο Γιόνας Βαλαντσιούνας με 24 πόντους και 12 είχε ο Βελίτσκα.
Τα δεκάλεπτα: 19-24, 38-44, 52-64, 76-87.

Οι Σλούκας, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Μήτογλου και Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκίνησαν στην αρχική πεντάδα της εθνικής. Τους Βελίτσκα, Σιβίντιες, Ρατζεβίτσιους, Μπλάζεβιτς και Βαλαντσιούνας επέλεξε ο Κουρτινάιτις, δηλαδή δύο σέντερ (Μπλάζεβιτς και Βαλαντσιούνας) για αμυντικό «τείχος» στον “Greek Freak”. Ένα τρίποντο του Ραντζεβίτσιους και τέσσερις πόντοι του Βαλαντσιούνας έφεραν στο +7 (7-0) τη Λιθουανία. Ο Μήτογλου είχε αστοχήσει σε δύο διαδοχικά τρίποντα. Ο Αντετοκούνμπο θα… άνοιγε λογαριασμό για την Ελλάδα (7-2). Μετά, όμως είχε 0/2 ο άσος των Μπακς, με τους Λιθουανούς φιλάθλους να γιουχάρουν και να χαλούν το μυαλό του, όπως φάνηκε. Ο Μήτογλου μείωσε σε 7-4 και Ραντζεβίτσιους έκανε το 9-4. Ο “Giannis” έκλεψε την μπάλα από τον Μπλάζεβιτς και νίκησε τους ψηλούς της Λιθουανίας (9-6) με hook. Κι όταν αστόχησε ο Μπλάζεβιτς, ο Μήτογλου πήδησε πιο ψηλά απ’ όλους, πήρε ένα παλικαρίσιο αμυντικό ριμπαουντ, με τον “Greek Freak” να περνά όλη την άμυνα και να καρφώνει εντυπωσιακά (9-8).
Με καλή άμυνα του Μήτογλου, ο Βαλαντσιούνας αστόχησε, αλλά θα ήταν άστοχος και ο “Giannis” σε σουτ μέσης απόστασης. Ο Βελίτσκα τιμώρησε την Ελλάδα με τρίποντο (12-8), αλλά αυτή τη φορά ο Μήτογλου θ’ απαντούσε έξω από τα 6.75 (12-10). Κι ο Σλούκας, μετά το κλέψιμο του Ντόρσεϊ, θα έβαζε την Ελλάδα για πρώτη φορά μπροστά (12-13). Και μετά το 14-13 του Βελίτσκα, ο Ντόρσεϊ ευστόχησε σε τρίποντο (14-16). Ο Βαλαντσιούνας κάθισε στον πάγκο για να πάρει ανάσες, το ίδιο και ο Μήτογλου με τον Κώστα Αντετοκούνμπο να μπαίνει στο παρκέ. Ο Καλαϊτζάκης αντικατέστησε τον Παπανικολάου. Ο Μπλάζεβιτς είχε 2/2 βολές από φάουλ του Κώστα Αντετοκούνμπο (16-16), ο Σαργκιούνας έκανε το 18-16, αλλά ο “Giannis” απάντησε με 3 σερί πόντους (18-19). Ο Νορμάντας ισοφάρισε με μία βολή (19-19), για να κάνει ένα… απίστευτο κόψιμο στον Τουμπέλις ο Κώστας Αντετοκούνμπο! Και η εθνική απάντησε με σερί 5-0, από Γιάννης Αντετοκούνμπο και τρίποντο του Τολιόπουλου! Και η εθνική είχε επιστρέψει από το 7-0 υπέρ της Λιθουανίας και προηγείτο με +5 (19-24). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε σημειώσει τους 11 πόντους της Ελλάδας!

Στο ματς ο Σαμοντούροβ, μιας και ο Μήτογλου έχει 2 φάουλ. Και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ξεκουράστηκε για τα πρώτα 5 λεπτά του δεύτερου δεκαλέπτου. Ο Βαλαντσιούνας θα επέστρεφε για τη Λιθουανία αντί του Μπιρούτις. Ο Τάντας Σεντεκέρσκις με τρίποντο μείωσε σε 22-24, αλλά η εθνική θ’ απαντούσε με 5-0, χάρη σε τρίποντο του Τολιόπουλου και 2 βολές του Παπανικολάου (22-29). Ενδιάμεσα ο Κώστας Αντετοκούνμπο είχε κάνει κι άλλο μαγικό κόψιμο στον Τουμπέλις, μετρώντας 4 κοψίματα! Κι όταν ο Βαλαντσιούνας έβαλε την μπάλα στο διχτάκι(24-29), η «επίσημη αγαπημένη» εξαπέλυσε δύο τρίποντα, από Σαμοντούροβ και Σλούκα και προσπέρασε με +11 (24-35). Ο Βαλαντσιούνας με γκολ φάουλ (από Παπανικολάου) έκανε το 27-35. Και μετά το 27-37 από τον Καλαϊτζάκη, Βαλαντσιούνας και Ραντζεβίτσιους επέτρεψαν να μειώσει στους -6 (31-37) η «Λιέτουβα». Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σταμάτησε με φάουλ τον Βαλαντσιούνας, αλλά ο Λιθουανός ΝΒΑερ ευστόχησε σε 2/2 βολές, η Λιθουανία είχε επιστρέψει από το -11 στο -4 (33-37). Ο Βελίτσκα θα έκανε αντιαθλητικό στον “Giannis” (33-39). Η Λιθουανία μείωσε στον πόντο (38-39), με Βαλαντσιούνας και τρίποντο του Άρνας Βελίτσκα και ο Σπανούλης πήρε τάιμ άουτ. Και μετά από μία απίστευτη ασίστ του Γιάννη Αντετοκούνμπο (προς τα πίσω) στον Τολιόπουλο, ο διεθνής γκαρντ ευστόχησε από τα επτάμισι μέτρα (38-42). Ήταν το 3ο εύστοχο τρίποντο του Τολιόπουλου στο ματς σε 4 προσπάθειες και έφτασε τους 9 πόντους! Στα 46΄΄ ο “Giannis” ανέβασε τη διαφορά κι άλλο (38-44), σκορ ημιχρόνου. Από 15 πόντους σε ισάριθμα λεπτά είχαν οι δύο σούπερ σταρ, ένας για κάθε εθνική ομάδα, δηλαδή οι Γιάννης Αντετοκούνμπο και Γιόνας Βαλαντσιούνας. Ο Λιθουανός σέντερ είχε δώσει και 7 ριμπάουντ στην ομάδα του (2 ο “Greek Freak). H «γαλανόλευκη» είχε παίξει εξαιρετική άμυνα, περιόρισε τα λάθη της (6 έναντι 8 των Λιθουανών), αλλά ο Βαλαντσιούνας νικούσε τον Μήτογλου και δημιουργούσε προβλήματα στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η εθνική με 7/17 τρίποντα (4/8 η Λιθουανία) είχε χαλάσει το… πάρτι των 10 χιλιάδων Λιθουανών φιλάθλων, στην εξέδρα της Arena Riga.

Ο Σπανούλης έριξε τον Μήτογλου αντί του Τολιόπουλου, αλλά έκανε δύο γρήγορα φάουλ στον Βαλαντσιούνας, που είχε 3/4 βολές (41-44). Ο Μήτογλου είχε φτάσει τα 4 φάουλ (!) και έδωσε τη θέση του στον Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κώστας Σλούκας και ο Κώστας Αντετοκούνμπο έφεραν την εθνική στο +9 (41-50). Οι Λιθουανοί ήταν άστοχοι και ο Βαλαντσιούνας θα έκανε φάουλ (το 1ο του σέντερ των Νάγκετς) στον Γιάννη Αντετοκούνμπο (41-51 με 1/2 βολές του “Giannis”. O Βαλαντσιούνας έκανε σκληρό φάουλ στον Γ. Αντετοκούνμπο, αλλά ο σούπερ σταρ της Ελλάδας αστόχησε και στις δύο βολές. Ο Σλούκας έκανε φάουλ στον Ίγκνας Σαργκιούνας, για το 43-51. Ο Μπλάζεβιτς μπήκε αντί του Βαλαντσιούνας, αλλά ο Σπανούλης κράτησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μέσα. Ο Ντόρσεϊ με διείσδυση πήρε το φάουλ και με 2/2 βολές έδωσε και πάλι διψήφια διαφορά στην Ελλάδα (43-53). Ο Νορμάντας έκανε φάουλ στον Σλούκα και η εθνική προσπέρασε για πρώτη φορά με +12 (43-55)! Ο Σαμοντούροβ μπήκε αντί του Κώστα Αντετοκούνμπο. Κι όταν ο Νορμάντας μείωσε (45-55), ο Παπανικολάου έβαλε τεράστιο τρίποντο (45-58) και η εθνική θα προσπερνούσε και με +13! Ένα άστοχο τρίποντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και μία λάθος πάσα του Ντόρσεϊ θα είχαν ως αποτέλεσμα ένα 4-0 της «Λιέτουβα», 49-58, από τους Νορμάντας και Γκιεντράιτις. Ο Τολιόπουλος είχε 2/2 βολές (49-60) και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα έδινε τη θέση του στον αδελφό του, Κώστα. Ο Βαλαντσιούνας σκόραρε (51-60) με τον Κώστα Αντετοκούνμπο ν’ απαντά με κάρφωμα (51-62). Ο Βαλαντσιούνας πήγε στον πάγκο για ανάσες, αλλά ο “Giannis” επέστρεψε. Μία βολή του Βελίτσκα διαμόρφωσε το 52-62 με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, να παίρνει το φάουλ από τον Γκιεντράιτις και αυτή τη φορά να ευστοχεί και στις δύο βολές (52-64). Η εθνική θα έμπαινε στο 4ο δεκάλεπτο με υπέρ της διαφορά +12, χάρη στους 20 πόντους του Γιάννη Αντετοκούνμπο με 7/12 δίποντα και 6/11 βολές. Ο Τολιόπουλος είχε 11 πόντους, 9 ο Σλούκας με 4 ασίστ, ενώ 6 ριμπάουντ είχε ο Κώστας Παπανικολάου. Με 20 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Βαλαντσιούνας ήταν ο κορυφαίος της Λιθουανίας.

Με δίποντο του Τολιόπουλου ξεκίνησε το 4ο δεκάλεπτο (52-66) και το +14 ήταν γεγονός! Κι όταν ο Γκιεντράιτις ευστόχησε σε τρίποντο (55-66), ο Παπανικολάου είχε ίδια απάντηση (55-69). Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε το 4ο φάουλ του και έδωσε τη θέση του στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Για να ευστοχήσει σε δίποντο ο Τολιόπουλος (είχε ευστοχήσει αμέσως πριν σε τρίποντο αλλά δεν μέτρησε γιατί είχε προηγηθεί φάουλ του Νορμάντας) και η «επίσημη αγαπημένη» προσπέρασε με +16 (55-71). Ήταν η ώρα να μπει στο παρκέ ο Βαλαντσιούνας που σκόραρε με την επιστροφή του (57-71). Ο Σαμοντούροβ κάρφωσε (57-73). Ο Γκιεντράιτις μείωσε σε 59-73 και ο Σαμοντούροβ αστόχησε σε τρίποντο. Ο Σλούκας μπήκε στο παρκέ αντί του αρχηγού Κώστα Παπανικολάου. Αστόχησε σε τρεις και ο Καλαϊτζάκης και έδωσε τη θέση του στον Ντόρσεϊ. Ο Τολιόπουλος έκανε φάουλ στον Ραντζεβίτσιους που έβαλε τη μία βολή (60-73). Ο Σαμοντούροβ ήταν άστοχος ξανά σε τρίποντο, αλλά ο Ντόρσεϊ έκλεψε την μπάλα από τον Βελίτσκα και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο χορεύοντας «έγραψε» το 60-75 με εναπομείναντα χρόνο 3:18΄΄. Και αμέσως μετά πήρε και το φάουλ του Βελίτσκα. Το +16 (60-76) ήρθε με μία βολή του “Giannis”. O Σιρβίντις ήταν εύστοχος σε τρίποντο (63-76), αλλά η Ελλάδα είχε πάντα απαντήσεις. Ο “Giannis” θα έκανε το 63-78. Το κάρφωμα του Γιόνας Βαλαντσιούνας (65-78) δεν θα άλλαζε τίποτα… Ο Σαμοντούροβ έχασε κι άλλο τρίποντο. Θα το έβαζε ο Βελίτσκα (68-78), με 1:28΄΄ πριν το τέλος. Ο Βελίτσκα κέρδισε και το φάουλ από τον Καλαϊτζάκη ρίχνοντας τη διαφορά (70-78), στα 1:01΄΄. Ο Τολιόπουλος που μπήκε αντί του Ντόρσεϊ με λέι απ έδωσε πάλι αέρα 10 πόντων στην Ελλάδα (70-80), στα 58΄΄. Ο Κώστας Αντετοκούνμπο έκανε 5ο φάουλ, αλλά πλέον δεν είχε καμία σημασία. Ο Τουμπέλις μείως σε 71-80. Με βολές ο “Giannis” έκανε το 71-82, για να ευστοχήσει σε τρίποντο ο Σιρβίντις (74-82), στα 40΄΄. Ο Σλούκας είχε 2/2 βολές (74-84) και ο Ραντζεβίτσιους στα 25΄΄ έβαλε την μπάλα στο καλάθι (76-84). Ο Σεντεκέρσκις έκανε φάουλ στον σούπερ σταρ της Ελλάδας και των Μιλγουόκι Μπακς, για το 76-86, από τα σταθερά χέρια του “Greek Freak”. O Βελίτσκα ήταν άστοχος σε προσπάθεια τριών πόντων. Ο Βελίτσκα έκανε φάουλ στον Ντόρσεϊ στα 8΄΄, εκείνος έβαλε μία βολή (76-87), το οποίο ήταν και το τελικό σκορ, αφού η μπάλα από το τρίποντο της… απελπισίας του απαρηγόρητου Γιόνας Βαλαντσιούνας βρήκε σίδερο.
Διαιτητές: Κάλιο (Καναδάς), Κόντε (Ισπανία), Βούλιτς (Κροατία)
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Ριμάντας Κουρτινάιτις): Μπλάζεβιτς 4, Νορμάντας 5, Βελίτσκα 12 (3), Ραντζεβίτσιους 10 (1), Σεντεκέρσκις 3 (1), Τουμπέλις 1, Μπιρούτις, Βαλαντσιούνας 24, Γκιεντράιτις 7 (1), Σαργκιούνας 4, Σιρβίντις 6 (2)
ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Ντόρσεϊ 6 (1), Τολιόπουλος 17 (3), Σλούκας 11 (1), Καλαϊτζάκης 2, Παπανικολάου 8 (2), Σαμοντούροβ 5 (1), Αντετοκούνμπο Γ. 29, Αντετοκούνμπο Κ. 4, Μήτογλου 5 (1)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος