Ηχηρό μήνυμα της Μέγκαν Ραπίνο και άλλων αθλητριών υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης

Μέσω επίσημης επιστολής προς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, υπογεγραμμένη από περίπου πεντακόσιες αθλήτριες & πληθώρα συλλόγων.

Μία ομάδα επιφανών γυναικών οι οποίες δραστηριοποιούνται και προσφέρουν στον τομέα του αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων των Μέγκαν Ραπίνο, Σου Μπερντ και Νταϊάνα Τοράσι, κάλεσαν το κορυφαίο όργανο της αμερικανικής Δικαιοσύνης να προστατεύσει το δικαίωμα των αμβλώσεων· η νεότερη υπόθεση αφορά την Πολιτεία του Μισισιπή και το αίτημα –που υποστηρίζεται από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών– για απαγόρευση της επεμβατικής διαδικασίας με το πέρας δεκαπέντε εβδομάδων κύησης.

Οι πολέμιοι της έκτρωσης ζήτησαν από το Δικαστήριο να ανατρέψει την ισχύουσα νομοθεσία από την ετυμηγορία–ορόσημο του 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Γουέιντ, που κατέστησε συνταγματικό δικαίωμα την πρόσβαση σε τέτοιες επεμβάσεις.

«Δίχως το δικαίωμα αυτό, ο σωματικός αντίκτυπος μίας αναγκαίας εγκυμοσύνης θα υπονόμευε την ικανότητα των αθλητριών να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ηχηρό μήνυμα της Μέγκαν Ραπίνο και άλλων αθλητριών υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης

«Ως αθλήτριες & άνθρωποι εντός του τομέα εκείνου, πρέπει να έχουμε τη δύναμη λήψης σημαντικών αποφάσεων σχετικά με το σώμα μας, ασκώντας οι ίδιες έλεγχο στην αναπαραγωγική μας ζωή. Η νομοθεσία αυτή, είναι εξοργιστική και κατά των αμερικανικών αξιών», έγραψε η Ραπίνο· οι Μπερντ και Τοράσι, αμφότερες εμβληματικές προσωπικότητες του WNBA και υπέρμαχοι του δικαιώματος των αμβλώσεων, οδήγησαν την ομάδα καλαθοσφαίρισης των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους εφετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το συνταγματικό δικαίωμα της άμβλωσης δέχθηκε νέο, ισχυρότατο πλήγμα λόγω της άρνησης του Ανώτατου Δικαστηρίου να αναστείλει την ισχύ νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή στο Τέξας και προβλέπει απαγόρευση κάθε επεμβατικής πρακτικής μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας· ο Αμερικανός πρόεδρος, κ. Τζο Μπάιντεν είχε στηλιτεύσει τη νομοθετική ρύθμιση της δεύτερης μεγαλύτερης Πολιτείας της χώρας, επισημαίνοντας πως: «παραβιάζει ανοικτά το συνταγματικό δικαίωμα που έχει καθιερωθεί βάσει νομολογίας εδώ και περίπου μισό αιώνα. Ο νόμος του Τέξας θα εγείρει σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση των γυναικών στην περίθαλψη που χρειάζονται· είναι εξοργιστικό ότι καλεί τους πολίτες να καταθέσουν μήνυση εναντίον όποιου θεωρούν ότι βοήθησε κάποια να κάνει έκτρωση».

Πολλά ακόμη στελέχη των Δημοκρατικών είχαν καταγγείλει τη δικαστική απόφαση που απέτρεψε προσωρινή αναστολή του νόμου αυτού.

Σε ανάρτησή της, η πρώην υπουργός Εξωτερικών και υποψήφια πρόεδρος, Χίλαρι Κλίντον, είχε υποστηρίξει ότι: «υπό τον μανδύα του σκότους, επιλέγοντας να μην κάνει τίποτε το Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε χτες το βράδυ να τεθεί σε εφαρμογή μια αντισυνταγματική απαγόρευση της έκτρωσης στο Τέξας· εμείς όμως, θα παλέψουμε για το ανθρώπινο δικαίωμα αυτό».

Ηχηρό μήνυμα της Μέγκαν Ραπίνο και άλλων αθλητριών υπέρ του δικαιώματος της έκτρωσης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος