Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη FIFA να απορρίψει λόγω ανθρωπίνων δικαιωμάτων την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ 2034

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη FIFA να σταματήσει τη διαδικασία ανάθεσης στη Σαουδική Αραβία του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 μέχρι να ανακοινωθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη Δευτέρα, η Διεθνής Αμνηστία και η Sport & Rights Alliance (SRA) δημοσίευσαν ένα σύντομο κείμενο στο οποίο επισημαίνονται τα υποτιθέμενα ζητήματα γύρω από την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας για το 2034. Το ενημερωτικό σημείωμα ζητούσε επίσης μια «αξιόπιστη στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, το οποίο πρόκειται να συνδιοργανώσουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Μαρόκο.

Το παγκόσμιο διοικητικό όργανο του ποδοσφαίρου, η FIFA, πρόκειται να ορίσει τα κράτη που θα φιλοξενήσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2030 και του 2034 τον επόμενο μήνα. Υπάρχει μόνο μία υποψηφιότητα και για τις δύο διοργανώσεις.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, η FIFA αναφέρει ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται «τα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «καμία από τις δύο υποψηφιότητες δεν έχει αποδείξει επαρκώς πώς πληρούν τα κριτήρια της FIFA για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Και πρόσθεσε: «Ενώ απαιτείται μια πιο αξιόπιστη στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα για το τουρνουά του 2030, οι εκκρεμείς κίνδυνοι στη Σαουδική Αραβία είναι τόσο σοβαροί που η FIFA θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το τουρνουά του 2034 έως ότου εισαχθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Σε δήλωσή της στο CNN, η FIFA ανέφερε ότι θα δημοσιεύσει τις «εκθέσεις αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων» τόσο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 όσο και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034 πριν από ένα συνέδριο στις 11 Δεκεμβρίου.

«Η FIFA εφαρμόζει διεξοδικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τις διοργανώσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2030 και 2034, σύμφωνα με τις προηγούμενες διαδικασίες για την επιλογή οικοδεσποτών για το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Γυναικών 2023 στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2026 στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά και το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA Γυναικών 2027 στη Βραζιλία», δήλωσε εκπρόσωπος της FIFA στο CNN.

Μετά την επένδυσή της σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις, η Σαουδική Αραβία έχει περιγράψει φιλόδοξα σχέδια για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034.

Η χώρα έχει δεσμευτεί για σημαντικά έργα υποδομής, από συγκοινωνιακές συνδέσεις έως νέες πόλεις, εκτός από την κατασκευή ή την ανακαίνιση 11 σταδίων και 185.000 νέων ξενοδοχειακών δωματίων, μεταξύ άλλων σημαντικών έργων και εξελίξεων, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της υποψηφιότητας για το 2034, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι «υπερασπίστηκε μια προσέγγιση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία από όλο το Βασίλειο και πέρα από αυτό».

Είπε επίσης ότι θα χρησιμοποιήσει το τουρνουά για να «φέρει την ευκαιρία και την ευθύνη για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού και πέραν αυτού».

Ωστόσο, ο Steve Cockburn, επικεφαλής του τμήματος Εργασιακών Δικαιωμάτων και Αθλητισμού της Διεθνούς Αμνηστίας, λέει ότι τα σχέδια «θα απαιτήσουν έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών εργατών για να παραδοθούν» και ότι «δεν υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μεταρρύθμιση του εκμεταλλευτικού συστήματος χορηγιών “Kafala” της χώρας, τη θέσπιση ενός ελάχιστου μισθού για τους μη υπηκόους, την άδειά τους να ενταχθούν σε συνδικάτα ή τη θέσπιση νέων μέτρων για την πρόληψη των θανάτων εργαζομένων».

«Πολλοί θα πεθάνουν»

Η «Καφάλα» αναφέρεται σε ένα σύστημα χορηγίας που συνδέει τους μετανάστες εργαζόμενους με έναν συγκεκριμένο εργοδότη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι είναι «ευάλωτοι σε εκτεταμένες καταχρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης συμβολαίων, των υπέρογκων αμοιβών πρόσληψης, της μη καταβολής μισθών, της κατάσχεσης διαβατηρίων από τους εργοδότες και της καταναγκαστικής εργασίας.

Παρά μια σειρά μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία τα τελευταία χρόνια, οι εργοδότες «εξακολουθούν να έχουν δυσανάλογο έλεγχο επί των εργαζομένων», σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Θα υπάρξει ένα πραγματικό και προβλέψιμο ανθρώπινο κόστος από την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2034 στη Σαουδική Αραβία χωρίς την απόκτηση αξιόπιστων εγγυήσεων για μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε ο Cockburn.

«Οι φίλαθλοι θα αντιμετωπίσουν διακρίσεις, οι κάτοικοι θα εκδιωχθούν βίαια, οι μετανάστες εργάτες θα αντιμετωπίσουν εκμετάλλευση και πολλοί θα πεθάνουν. Η FIFA πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία έως ότου θεσπιστούν οι κατάλληλες προστασίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση μιας ήδη άσχημης κατάστασης».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι τα νέα έργα θα οδηγήσουν επίσης σε αναγκαστικές εξώσεις, ενώ υποστηρίζει ότι η στρατηγική της υποψηφιότητας δεν αντιμετωπίζει τις διακρίσεις κατά των γυναικών και την ποινικοποίηση των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Η ομοφυλοφιλία είναι επισήμως παράνομη στη Σαουδική Αραβία, αν και πέρυσι το βασίλειο δήλωσε ότι καλωσορίζει τους ΛΟΑΤΚΙ τουρίστες.

«Η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αντιμετωπίζει τη σοβαρή καταστολή της ελευθερίας του λόγου από την κυβέρνηση και τη συνεχιζόμενη φυλάκιση ατόμων που έχουν καταδικαστεί σε δεκαετίες φυλάκισης μόνο και μόνο για την έκφρασή τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει σοβαρή δέσμευση για μεταρρύθμιση», πρόσθεσε ο Cockburn.

Πηγή: CNN
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος