«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ, ΜΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

«Γιατί όταν η ίδια η ζωή ξεπερνά και την πιο ζωηρή φαντασία και την πιο ευφάνταστη ταινία, τότε γράφεται Ιστορία!»

Από τότε που μπήκα στη διαδικασία να γράψω αυτό το βιβλίο συνέχεια αναφέρω ότι δεν έχω ανακαλύψει την Αμερική. Όπως το βλέπω εγώ, η ιστορία του Γιάννη ήταν άξια μιας έκδοσης που θα αναφερόταν εις βάθος και αναλυτικά στη πορεία του και που, φυσικά, θα προσέγγιζε με τον κατά το δυνατόν μεγαλύτερο σεβασμό και επαγγελματικότητα. Ας λάβουμε υπόψη ότι μιλάμε για έναν νεαρό που στα 17 του χρόνια δεν διέθετε επίσημα έγγραφα και οχτώ χρόνια μετά είχε ήδη ανακηρυχθεί δύο φορές MVP του ΝΒΑ, η Nike είχε δημιουργήσει, ειδικά για εκείνον, το πρώτο προσωποποιημένο μοντέλο παπουτσιών για έναν μπασκετμπολίστα μη Αμερικανό, είχε πουλήσει τα δικαιώματα για τη ζωή του στην Disney και είχε υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία για το καλύτερο Πρωτάθλημα του κόσμου.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας
Ο μπασκετμπολίστας της εθνικής και MVP παίκτης στο ΝΒΑ για το 2019, Γιάννης Αντετοκούνμπο, παίρνει μέρος στην προπόνηση της εθνικής ομάδας ανδρών μπάσκετ, στο Ολυμπιακό στάδιο στο Μαρούσι, Αθήνα, Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019. © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Αλλά πέρα από αυτές τις λεπτομέρειες, πάντα σκεφτόμουν ότι η διαδρομή του Γιάννη ώσπου να φτάσει στο ΝΒΑ, απλά και μόνο γεγονός ότι κατάφερε να φτάσει έως εκεί, μετά από όλες τις δυσκολίες που συνάντησε στον δρόμο του, ήταν άξιο διήγησης. Για τον λόγο αυτό πριν από τρία χρόνια και κάτι άρχισα τις έρευνές μου γύρω από το πρόσωπο του Γιάννη Αντετοκούνμπο και την εντυπωσιακή του πρόοδο έως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια είχα την τύχη να δω την καριέρα του και την εικόνα του να βελτιώνονται συνεχώς.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας
Ο παίκτης της Ενικής Ελλάδος Γιάννης Αντετοκούνμπο αντιδρά κατά τη διάρκεια του αγώνα μπάσκετ Ελλάδα – Σερβία για το 29ο Τουρνουά Ακρόπολις, στο κλειστό του ΟΑΚΑ στην Αθήνα, την Κυριακή 18 Αυγούστου 2019. Τελικό αποτέλεσμα Ελλάδα – Σερβία 80 – 85. © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Κάτι που με ευχαριστεί από όλα όσα μου λέει ο κόσμος που έχει διαβάσει το βιβλίο είναι ότι δεν πρόκειται για ένα βιβλίο για το μπάσκετ. Προφανώς το άθλημα είναι ένα θεμελιώδες νήμα, αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία ανθρώπινη ιστορία. Μου αρέσει που ο κόσμος το διακρίνει αυτό, καθώς δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται μόνο σε όσους αγαπούν το μπάσκετ. Μία από τις μεγάλες προκλήσεις όταν άρχισα να δουλεύω την ιστορία, ήταν να μάθω λεπτομέρειες από τα νεανικά χρόνια του Γιάννη.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. © 2017 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γνωρίζουμε πολλά πράγματα γι’ αυτόν από τη στιγμή που επιλέχθηκε στο ντραφτ του NBA, αλλά το μεγάλο μυστήριο βρισκόταν στο να εξηγήσω το πώς αυτός ο νεαρός από τα Σεπόλια που χρειαζόταν να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα για να μπορέσει να επιβιώσει, στάθηκε ικανός, σχεδόν από τη μια στιγμή στην άλλη, να μετατρέψει τον εαυτό του σε μία από τις μεγαλύτερες υποσχέσεις του παγκόσμιου μπάσκετ και ο ίδιος να φτάσει να στηρίξει στις πλάτες του την αλλαγή πορείας μίας πόλης όπως το Μιλγουόκι, την οποία η απήχησή του κυριολεκτικά μεταμόρφωσε τα τελευταία χρόνια. Υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες στις οποίες χρειάστηκε να εμβαθύνω και αυτό ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους που έθεσα όταν άρχισα να γράφω το βιβλίο. Έχω την αίσθηση ότι πέτυχα τον στόχο αρκετά καλά και ελπίζω ότι όλοι οι αναγνώστες θα το απολαύσουν και θα ανακαλύψουν μία θαυμαστή διαδρομή που ξεκίνησε από τα σοκάκια της Αθήνας και έφτασε έως την κορυφή, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ηγέτη των Milwaukee Bucks.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας
Οι Γιάννης (ΦΩΤΟ) και Θανάσης Αντετοκούνμπο αντιμετώπισαν τους παίκτες της Εθνικής Ομάδας, οι οποίοι το 2005 κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ και το 2006 το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ, στο πλαίσιο του AntetokounBros Tournament στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρον. Θεσσαλονίκη, Κυριακή 18 Ιουνίου 2017. © ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Από την άλλη πλευρά, ήταν λογικό πως δεν ήταν η καλύτερη επιλογή να γράψω αυτή την ιστορία έχοντας ως βάση την Ισπανία. Γι’ αυτό χρειάστηκε να πραγματοποιήσω επιτόπια έρευνα. Βρέθηκα στην Ελλάδα το 2019 και έκανα πολλές επαφές που με βοήθησαν να διευρύνω τους ορίζοντες και να φτάσω και σε άλλες επαφές. Επιπλέον, σήμερα, την εποχή των κοινωνικών μέσω δικτύωσης, είναι αρκετά εύκολη η προσέγγιση σχεδόν οποιουδήποτε προσώπου. Οφείλω να πω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πρωταγωνιστών, την πόρτα των οποίων χτύπησα, ανταποκρίθηκαν με μεγάλη ευγένεια, και θέλησαν να διηγηθούν με υπερηφάνεια την ιστορία του Γιάννη. Και το καταλαβαίνω, επειδή είναι μία εκπληκτική ιστορία. Το να αποτελεί κάποιος μέρος αυτής της ιστορίας, συνιστά ικανό λόγο για να καμαρώνει. Υπήρξαν βέβαια και εκείνοι που δεν θέλησαν να συμμετάσχουν, κάτι το οποίο κατανοώ απόλυτα και που, κατά κάποιον τρόπο, ήταν αναμενόμενο όταν άρχισα την έρευνα. Αλλά σε γενικές γραμμές, το να καταφέρω να φέρω εις πέρας τη συγγραφή αυτού του βιβλίου, τελικά απέβη «εύκολο», διότι η διάθεση ήταν πολύ καλή από μέρους σχεδόν όλου του κόσμου. Για μένα αποτέλεσε μεγάλη ευθύνη να είμαι εγώ το πρόσωπο εκείνο που θα διηγηθεί μία από τις πιο όμορφες ιστορίες του σύγχρονου αθλητισμού, και το μόνο που ελπίζω είναι ότι οι αναγνώστες θα προσέξουν πως έχει γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή επαγγελματικότητα και τον τεράστιο σεβασμό σε μία κολοσσιαία φιγούρα όπως είναι αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ ΠουέρταςΤο βιβλίο του Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με τίτλο Γιάννης. Γράφοντας Ιστορία κυκλοφορεί, σε μετάφραση του Νικόλαου Κ. Παπαδάκη και επιμέλεια του Γιώργου Προεστού, από τις Εκδόσεις Κάκτος (σελ.: 368, τιμή: €18,02). Το βιβλίο προλογίζει ο Φώτης Κατσικάρης, προπονητής μπάσκετ και πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας και τον επίλογο, για την ελληνική έκδοση, υπογράφει ο Βασίλης Σκουντής, δημοσιογράφος-τηλεσχολιαστής, και για την ισπανική, ο Φραν Φερμόσο, δημοσιογράφος και σπίκερ του Movistar Plus.
Φωτογραφία εξωφύλλου: K. Djansezian / NBA via Getty Images / Ideal Image
Πρωτότυπος τίτλος του βιβλίου: Giannis Antetokounmpo. El MVP que surgió de la miseria.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ ΠουέρταςΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

O Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας (José Manuel Puertas) γεννήθηκε στη Γρανάδα το 1980. Πτυχιούχος της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και διπλωματούχος της Νοσηλευτικής, συμμετέχει στην ομάδα του δικτύου ενημέρωσης Libertad Digital ως αθλητικός συντάκτης. Εκεί παρουσιάζει από το 2019 το Tirando a Fallar, μια εκπομπή για το μπάσκετ που κυριαρχεί στο ισπανικό ραδιόφωνο. Επίσης, είναι σχολιαστής αγώνων για τα παιχνίδια της Ευρωλίγκας στο DAZN και μόνιμος αρθρογράφος στο περιοδικό Gigantes del Basket, όντας ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητικογράφους στη χώρα του. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο που έγραψε μαζί με τον Βιθέντε Αθπιτάρτε Λούκα Μόντριτς, Το παιδί του πολέμου (Luka Modric, El hijo de la guerra), που κυκλοφόρησε επίσης στην Κροατία, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Σημείωση: Η στήλη ευχαριστεί θερμά τον Σπύρο Μαυρίδη για τη συμβολή του στη μετάφραση του κειμένου που μας έστειλε ο συγγραφέας, καθώς και τον εκδοτικό οίκο Κάκτος για την παραχώρηση των φωτογραφιών που συνοδεύουν την παρουσίαση, και οι οποίες περιλαμβάνονται στο βιβλίο.

«Γιάννης Αντετοκούνμπο. Γράφοντας Ιστορία»: γράφει ο Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος