Επιστρέφει στην εκπομπή o Γκάρι Λίνεκερ μετά τη «συγγνώμη για την αναστάτωση» από το BBC

Μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε ο Γκάρι Λίνεκερ θα επιστρέψει στο BBC για να παρουσιάσει τον “Αγώνα της ημέρας” αφού απολύθηκε μετά από μια διαμάχη στην οποία επέκρινε τη νέα πολιτική ασύλου της κυβέρνησης, την οποία συνέκρινε με την αντίστοιχη της Γερμανίας του 1930.

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tim Davie, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί ανεξάρτητη αναθεώρηση στις οδηγίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λίνεκερ επέμεινε στην κριτική που άσκησε στην Κυβέρνηση, ωστόσο ανυπομονούσε να επιστρέψει “στον αέρα”.

Είπε ότι οι τελευταίες μέρες ήταν «σουρεαλιστικές» και ευχαρίστησε τον κόσμο για την «απίστευτη υποστήριξή τους».
Αλλά τη Δευτέρα, μετά από ένα Σαββατοκύριακο με αναστάτωση στις αθλητικές εκπομπές του, το BBC συνέχισε να δέχεται κριτική από διάφορες πλευρές.

Ο βουλευτής των Τόρις, Φίλιπ Ντέιβις, είπε στη Mail Online ότι η απόφαση του BBC ήταν μια «θλιβερή συνθηκολόγηση» με τον Λίνεκερ και «η αρχή του τέλους για το τέλος άδειας», ενώ ο πρώην υπουργός του υπουργικού συμβουλίου Τζέικομπ Ρις-Μογκ προειδοποίησε επίσης ότι «το τέλος άδειας έχει περάσει η ημερομηνία πώλησής του».

Η γραμματέας σκιώδους πολιτισμού των Εργατικών, Λούσι Πάουελ, εν τω μεταξύ, είπε ότι η επιστροφή του Λίνεκερ ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά είπε ότι «παραμένουν πολύ μεγαλύτερα ερωτήματα σχετικά με την αμεροληψία και την ανεξαρτησία του BBC από τις κυβερνητικές πιέσεις».

Είπε: «Οι συνεχιζόμενες αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον του BBC το καθιστούν ευάλωτο σε πολιτικές εκστρατείες που ενορχηστρώνονται από υπουργούς, βουλευτές και τον δεξιό Τύπο.
«Αυτό που συνέβη θα πρέπει να ωθήσει την κυβέρνηση να εξετάσει πώς προστατεύει και προωθεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο και αμερόληπτο BBC».

Το πρώην στέλεχος του BBC News, Sir Craig Oliver, ο οποίος συνέχισε να είναι υπεύθυνος επικοινωνίας της Downing Street υπό τον τότε πρωθυπουργό David Cameron, περιέγραψε την κατάσταση ως “ένα απόλυτο χάος” και είπε ότι ήταν “λάθος επιλογή” να ζητηθεί από τον Lineker να κάνει πίσω.

Μιλώντας στο BBC, είπε: “Η πραγματικότητα είναι ότι το BBC ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναθεωρήσει τις οδηγίες του για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην πραγματικότητα, χρειάζεται μια αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται κρίσεις όπως αυτές.”

Ο πρώην ελεγκτής της συντακτικής πολιτικής του BBC, Richard Ayre, είπε ότι η επανεγγραφή των κατευθυντήριων γραμμών δεν ήταν απλή και «θα είναι ένας εφιάλτης».
Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα tweet, ο Λίνεκερ συνέκρινε τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για να παρουσιάσει το σχέδιο ασύλου της κυβέρνησης με «αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του ’30».
Τα λόγια του, για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παράνομη μετανάστευση, επικρίθηκαν από συντηρητικούς υπουργούς, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών.
Ο Λίνεκερ ενημερώθηκε την Παρασκευή ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για τα tweets του διαφορετικά δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει τον αγώνα της ημέρας το Σαββατοκύριακο.
Όταν αρνήθηκε να το κάνει, απολύθηκε, προκαλώντας ένα άνευ προηγουμένου κύμα αποχωρήσεων από συναδέλφους ειδήμονες και σχολιαστές που διέκοψαν την ποδοσφαιρική κάλυψη του Σαββατοκύριακου στο BBC.

Τη Δευτέρα, ο Davie είπε: «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτή ήταν μια δύσκολη περίοδος για το προσωπικό, τους συντελεστές, τους παρουσιαστές και, το πιο σημαντικό, το κοινό μας. Ζητώ συγγνώμη για αυτό»

Αφού ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στην παρουσίαση στην τηλεόραση του BBC, ο Λίνεκερ έγραψε στο Twitter: «Όσο δύσκολες ήταν οι τελευταίες μέρες, απλά δεν συγκρίνεται με το να πρέπει να φύγεις από το σπίτι σου από διώξεις ή πόλεμο για να βρεις καταφύγιο σε μια χώρα μακρινή.

«Είναι συγκινητικό να βλέπεις την ενσυναίσθηση για την κατάστασή τους από τόσους πολλούς από εσάς.
«Παραμένουμε μια χώρα αποτελεσματικά ανεκτικών, φιλόξενων και γενναιόδωρων ανθρώπων».

Ο Λίνεκερ φιλοξενεί το Match of the Day από το 1999 και είναι το πιο ακριβοπληρωμένο αστέρι του BBC, έχοντας κερδίσει περίπου 1,35 εκατομμύρια λίρες το 2020-21. Απασχολείται στο BBC ως ελεύθερος επαγγελματίας.

«Τηρείτε τις οδηγίες»

Οι υπάλληλοι του BBC αναμένεται να παραμείνουν αμερόληπτοι σε πολιτικά θέματα και πρέπει να ακολουθούν αυστηρές οδηγίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά υπάρχει σημαντική συζήτηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο προσωπικό εκτός των ειδήσεων.
Ο Λίνεκερ είπε ότι υποστήριξε την ανεξάρτητη κριτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία είπε ότι ο Ντέιβι θα έχει «ιδιαίτερη εστίαση» στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται οι κατευθυντήριες γραμμές σε ελεύθερους επαγγελματίες εκτός των ειδήσεων και των επικαιρών υποθέσεων.

«Σύντομα, το BBC θα ανακοινώσει ποιος θα διενεργήσει αυτή την αναθεώρηση», είπε ο Ντέιβι.
«Από τώρα και όταν οι αναφορές της κριτικής θα συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές σύνταξης, εκεί βρισκόμαστε».

Ο Λίνεκερ αναμένεται να επιστρέψει για να φιλοξενήσει τη ζωντανή κάλυψη του Match of the Day για τον προημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Μπέρνλι το Σάββατο το απόγευμα.
Έπειτα, θα είναι μπροστά στη ζωντανή κάλυψη της Κυριακής του Grimsby Town στο Brighton & Hove Albion στο BBC One.
Ο Ντέιβι πρόσθεσε: «Ο Γκάρι είναι ένα πολύτιμο μέρος του BBC και ξέρω πόσα σημαίνει το BBC για τον Γκάρι, και ανυπομονώ να παρουσιάσει την κάλυψη μας αυτό το ερχόμενο Σαββατοκύριακο».

Το διοικητικό συμβούλιο του BBC χαιρέτισε τη συμφωνία με τον Λίνεκερ μετά το Σαββατοκύριακο της αναταραχής.
Σε ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να εξετάσουμε τη σαφήνεια της καθοδήγησης του BBC για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον τρόπο εφαρμογής τους.
«Θα υποστηρίξουμε το στέλεχος στη συνεχιζόμενη εργασία του για να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός θα προσφέρει παγκόσμιας κλάσης, αμερόληπτο περιεχόμενο για όλα τα ακροατήρια».

Πηγή: BBC
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος