Champions League: Τι θα γίνει σε περίπτωση που προκριθούν Ολυμπιακός και Νότιγχαμ Φόρεστ λόγω κοινού ιδιοκτήτη – STOP από την UEFA σε πολυϊδιοκτησία συλλόγων

Οι κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας αποθαρρύνονται από την επέκταση των σχεδίων τους για πολυϊδιοκτησία στην Ευρώπη, εν μέσω της απειλής μεγαλύτερου χάους γύρω από την πρόκριση στο Champions League και το Europa League.

Οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι και της Νότιγχαμ Φόρεστ ίσως χρειαστεί να διακόψουν τη συμμετοχή τους στο Στρασβούργο και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα για να αποτρέψουν τον αποκλεισμό των αγγλικών συλλόγων τους από το Champions League ή το Europa League.

Σύμφωνα με τους κανόνες της UEFA, οι σύλλογοι που διέπονται από την ίδια ιδιοκτησιακή δομή δεν μπορούν να αγωνίζονται στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, γεγονός που έχει ήδη προκαλέσει προβλήματα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Μάντσεστερ Σίτι και την Άστον Βίλα στο παρελθόν.

Πηγές επέμειναν ότι όλοι οι αγγλικοί σύλλογοι που λειτουργούν με ένα πολυϊδιοκτησιακό μοντέλο συλλόγων έχουν στο παρασκήνιο μέτρα που μπορούν να τεθούν σε ισχύ για να διασφαλίσουν ότι κανένας από τους συλλόγους τους δεν θα χάσει την ευρωπαϊκή του θέση.

Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται ότι οι ιδιοκτήτες θα διακόψουν ουσιαστικά τη συμμετοχή τους σε έναν από τους συλλόγους μέσω ενός καταπιστεύματος, όπως έκανε η Ineos με τη Νις το περασμένο καλοκαίρι, και θα αναστείλουν όλες τις μεταγραφές μεταξύ των συλλόγων τους για αυτό το διάστημα, ώστε να πάρουν το πράσινο φως από την UΕFA.

Οι ιδιοκτήτες ομάδων κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επέκταση των μοντέλων τους με πολλά κλαμπ

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς ανταγωνισμού της Uefa, η Φόρεστ έχει απομακρύνει δύο διευθυντές – τον συνιδιοκτήτη Σωκράτη Επιτροπάκη και τον Ιωάννη Βρέντζο – από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου κατά τη διάρκεια του περασμένου μήνα. Οι Κομινάκης και Βρέντζος θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιο του Ολυμπιακού.

Η ευρύτερη κατάσταση λέγεται ότι κάνει τους ιδιοκτήτες να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την επέκταση των μοντέλων με πολλούς συλλόγους στην Ευρώπη, με πηγή να δηλώνει στην Telegraph Sport: «Σίγουρα έχει αντίκτυπο. Δεν υπάρχει τόσο μεγάλο κίνητρο για τους ιδιοκτήτες να επενδύσουν σε ευρωπαϊκούς συλλόγους, ως μέρος μιας δομής πολλαπλών συλλόγων, αν δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί.

«Οι ιδιοκτήτες που έχουν ήδη ευρωπαϊκούς συλλόγους κάνουν δεύτερες σκέψεις για την αγορά περισσότερων, ενώ ορισμένοι από αυτούς που σχεδίαζαν να αγοράσουν έναν ευρωπαϊκό σύλλογο έχουν αρχίσει να ψάχνουν αλλού ή απλά παύουν εντελώς την ιδέα».

Τη φετινή σεζόν, η Φόρεστ και ο Ολυμπιακός, που ανήκουν στον Ευάγγελο Μαρινάκη, βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης και οι δύο στο Champions League, ενώ η Τσέλσι και το Στρασβούργο, που ανήκουν στην κοινοπραξία BlueCo της Clearlake Capital και του Todd Boehly, παλεύουν για ευρωπαϊκές θέσεις στην Αγγλία και τη Γαλλία.

Η Νις είναι αυτή τη στιγμή τρίτη στη Ligue 1, κάτι που θα ήταν αρκετό για να προκριθεί στο Champions League. Παρά την τραγική σεζόν στο πρωτάθλημα, η Γιουνάιτεντ εξακολουθεί να ελπίζει να προκριθεί στο Champions League κερδίζοντας το φετινό Europa League.

Σε περίπτωση που δύο σύλλογοι υπό την ίδια ιδιοκτησία προκριθούν στην ίδια ευρωπαϊκή διοργάνωση, τότε οι κανόνες της UΕFA αναφέρουν ότι προηγείται ο σύλλογος που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στο εγχώριο πρωτάθλημα. Αυτό σημαίνει ότι ο άλλος σύλλογος θα υποβιβαστεί σε μικρότερη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται με επτά βαθμούς διαφορά στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος Super League, ενώ η Forest είναι τρίτη στην Premier League. Η Νις θα είχε προτεραιότητα αν διατηρούσε την τρίτη θέση και η Γιουνάιτεντ, που είναι 14η στον πίνακα της Premier League, κέρδιζε το Europa League.

Η Premier League είναι σε πορεία για να κερδίσει μια πέμπτη θέση στο Champions League μέσω του πρωταθλήματος, ενώ η έκτη θέση είναι πιθανό να προκριθεί στο Europa League της επόμενης σεζόν.

Για να αποφευχθεί ο υποβιβασμός της Γιουνάιτεντ στη Conference League, η Ineos μεταβίβασε τις μετοχές της στη Νις σε ένα καταπίστευμα, το οποίο εμπόδισε την Ineos να έχει τον έλεγχο ή να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη Νις μέχρι την 1η Ιουλίου 2025. Αυτό σήμαινε επίσης ότι οι σύλλογοι δεν ήταν σε θέση να μεταφέρουν παίκτες ο ένας στον άλλον ή να χρησιμοποιήσουν μια κοινή βάση δεδομένων σκάουτινγκ μέχρι την ημερομηνία λήξης του καταπιστεύματος.

Οι ιδιοκτήτες της Τσέλσι και της Φόρεστ θα πρέπει να ακολουθήσουν την Ineos αν οι σύλλογοί τους προκριθούν στις ίδιες ευρωπαϊκές διοργανώσεις με το Στρασβούργο και τον Ολυμπιακό, ενώ η Ineos μπορεί να χρειαστεί να παρατείνει τη συμφωνία εμπιστοσύνης για ένα ακόμη έτος αν η Γιουνάιτεντ προκριθεί στο Champions League μέσω του Europa League.

Πηγή: The Telegraph
Επιμέλεια-μετάφραση: Σπύρος Αμπελάκης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος