Κύπελλο Ελλάδας: Με το βλέμμα στο μέλλον και τα πρότυπα Ισπανίας και Ιταλίας

Ο ελληνικός απολογισμός της εφετινής χρονιάς και τα παραδείγματα ακόμη τριών ευρωπαϊκών κρατών στην αντίστοιχη διοργάνωση.

Του Γιάννη Νικηφοράκη

Το 47ο Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ πέρασε στην ιστορία με νικητή τον Ολυμπιακό, ο οποίος επικράτησε με 81-73 του Παναθηναϊκού στον μεγάλο τελικό.

Ο θεσμός του Φάιναλ Φορ επέστρεψε ύστερα από δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια, με τους «ερυθρόλευκους» να φθάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου για 10η φορά στην ιστορία τους.

Οι εικόνες με φιλάθλους των δύο «μονομάχων» να παρακολουθούν μαζί και δίχως την παραμικρή ένταση την προχθεσινή (20/02) σπουδαία αναμέτρηση, «γέμισε» με –συγκρατημένη– αισιοδοξία τους ιθύνοντες της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και κυρίως τον Πρόεδρο, κ. Βαγγέλη Λιόλιο.

«Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν ένα θετικό δείγμα, θέλω να πιστεύω ότι με σωστές κινήσεις θα προχωρήσουμε και στο επόμενο· υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, τη βλέπουμε εδώ. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος και προχωράμε.

Κύπελλο Ελλάδας: Με το βλέμμα στο μέλλον και τα πρότυπα Ισπανίας και Ιταλίας

Κάνουμε λάθη, έχουμε ανεπάρκειες και τα διορθώνουμε. Όποιος προχωρά, κάνει και λάθη», ανέφερε στην κάμερα της ΕΡΤ, αμέσως μετά τη λήξη του παιχνιδιού, έχοντας προμηνύσει ήδη πως κινούνται η διαδικασίες για τη διεξαγωγή Final Eight την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Όσον αφορά τα «Δύο Αοράκια», το γήπεδο που φιλοξένησε την τελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, από τις 5.222 διαθέσιμες θέσεις, χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν 2.000, σε έναν τελικό – γιορτή, όπως σχεδίαζε η διοίκηση της Ομοσπονδίας και παρά τους περιορισμούς της Κυβέρνησης –που εν τέλει έδωσε την έγκρισή της, χορηγώντας ειδική άδεια– λόγω του COVID–19.

Προχθές Κυριακή (20/02), ακόμη τρεις χώρες με μπασκετικό υπόβαθρο ανέδειξαν νέο κυπελλούχο, διοργανώνοντας και εφέτος ένα ακέραιο τουρνουά υψηλών προδιαγραφών.

Ισπανία: Η Μπαρτσελόνα πήρε το «clásico» και έφθασε τα 27 Κύπελλα Ισπανίας

Το Final Eight της Γρανάδας (17/02 – 20/02) βάφτηκε… «μπλαουγκράνα», με το σύνολο του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να ανατρέπει το +16 υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης και με πρωταγωνιστή τον Νίκολα Μίροτιτς, να κατακτά τον τίτλο σε ένα παιχνίδι που τα είχε όλα.

Το θέαμα που παρακολούθησαν περίπου 9.000 άνθρωποι ήταν αντάξιο του κύρους και της δυναμικότητας των δύο κορυφαίων ισπανικών συλλόγων. Χωρίς «νεκρές» ζώνες και… παρατράγουδα, φυσικά

Ιταλία: Η οικοδέσποινα Ολίμπια Μιλάνο επιβεβαίωσε τα προγνωστικά

Στη γείτονα χώρα και το «σπίτι» της ομάδας του κ. Έτορε Μεσίνα, η Ολίμπια επικράτησε στον τελικό της αξιόμαχης Τορτόνα –είχε αποκλείσει την Τριέστε στους «8» και τη Βίρτους Μπολόνια του Σέρτζιο Σκαργιόλο στα ημιτελικά– με 78-61.

Το «Mediolanum Forum» ήταν κατάμεστο, καθώς 12.700 φίλαθλοι παρακολούθησαν την αναμέτρηση.

Τουρκία: Το τρόπαιο στην Αναντολού Έφες, υπό τη σκιά του χάους στο ματς Φενέρμπαχτσε – Γαλατάσαραϊ

Σε ακόμη μία διοργάνωση, που ωστόσο ξεχώρισε για τις συγκρούσεις και τις εντάσεις μεταξύ οπαδών, οκτώ ομάδες αναμετρήθηκαν το διάστημα 15/02 – 20/02 σε αγώνες νοκ-άουτ.

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν επιβλήθηκε με 86-72 της Φενέρμπαχτσε και κατέκτησε το 12ο κύπελλο της ιστορίας της, έχοντας ως πρωταγωνιστες τους Βασίλιε Μίτσιτς (23 πόντοι, 6 ασίστ) και Τιμπόρ Πλάις (20 πόντοι και MVP του F8), Αντριέν Μοερμάν (13 πόντοι, 16 ριμπάουντ) και Ροντρίγκ Μπουμπουά (19 πόντοι με 5/7 τρίποντα).

Η «Τόφας Αρένα» ήταν γεμάτη καθ’ όλη τη διάρκεια του Final Eight, ωστόσο η διοργάνωση «σημαδεύτηκε» από σοβαρά επεισόδια στον ημιτελικό ανάμεσα στις Φενέρμπαχτσε και Γαλατάσαραϊ.

Ο αγώνας διεκόπη προσωρινά για αρκετά λεπτά, ενώ η διαιτητική τριάδα έδωσε εντολή για εκκένωση του γηπέδου, ώστε να ολοκληρωθεί το παιχνίδι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ